Idén tovább csökkenhet az államadósság
A magyar gazdaságpolitika iránti bizalom jeleként értékelte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, hogy az Eximbank a héten nagy érdeklődés mellett újabb 500 millió dollár összegű, ötéves lejáratú kötvényt adott el a nemzetközi piacon. A kötvényeket a 4 százalékos fix dollárkamattal bocsátották ki, ami a Magyarország szuverén kockázata mellett valaha elért legkedvezőbb dollárkamatnak számít.
2014. szeptember 27. 17:17

Az Eximbank sikeres devizakötvény-kibocsátása nemzetközi piacon a befektetők magyar gazdaság iránti bizalmának erősödését jelzi, hiszen, aki akár ötéves időtartamra is hitelez egy ország állami bankjának, az bízik annak az országnak a gazdaságában – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Krónikának.

A tárcavezető szerint a kibocsátás azt mutatja, a magyar gazdaság van abban a helyzetben, hogy bármikor külső forrásokat tud – ha ez szükséges – igénybe venni. A kamatszint rendkívül kedvező volt, mindenképp örömteli, hogy az Eximbankon keresztül exportáló cégek számára tudnak több hitellehetőséget és támogatást biztosítani – fogalmazott a politikus a Kossuth Rádió műsorában. Elemzők szerint a mostani sikeres kibocsátás is azt jelzi, a piac már árazza, hogy a hitelminősítők javítani fogják a magyar adósbesorolást. Varga Mihály ezzel kapcsolatban megerősítette, hogy az állam nem tervez devizakötvény-kibocsátást, hiszen a magyar államadósság finanszírozása a belföldi forrásokra is épül. A lehetőséget persze nem szabad kizárni, különösen, ha az ajánlat kedvező.

Hozzátette: a magyar államadósság trendje az elmúlt három évben csökkenő volt, és ha kisebb mértékben is, de ez idén is megmarad. Persze függ ez attól is, hogy a tartozást milyen árfolyamon kell számolni, de a kormányzat most úgy látja, hogy idén év végére az állam a tavalyi 79,4 százalékos adósság szintje alá tud menni.

Az Eximbank a most bevont forrást az exportélénkítési hitelprogram keretében, huszonegy hazai kereskedelmi bankkal együttműködve, a magyar cégek kivitelének ösztönzésére használja fel.

Kossuth Rádió, Krónika