A kommunista jelképek sebeket tépnek fel
A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága kedden három ügyben is kártérítést ítélt meg az Európai Baloldal - Magyarországi Munkáspárt 2006 tagjainak, akiket a magyar bíróság elmarasztalt tiltott önkényuralmi jelképek: vörös csillag, valamint sarló-kalapács használatáért.
2014. szeptember 24. 17:03

Nemzeti Emlékezet Bizottsága szerint a kommunista jelképek az egykori vasfüggöny mögötti országokban a mai napig sebeket tépnek fel.

A szervezet szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták, hogy ezekben az országokban "jószerivel minden családot" érint, hogy meggyilkoltak, megkínoztak, elhurcoltak, vagyonukból kisemmiztek vagy az érvényesüléstől megalázó módon elzártak embereket.

Álláspontjuk szerint a diktatúra vezetése mindent megtett azért, hogy "a társadalmi emlékezet az elkövetett bűnök tekintetében elhalványuljon". Az önkényuralmi jelképek használata ezt a mai napig jelen lévő törekvést erősítené, azt az üzenetet hordozná, hogy ami ebben a csaknem fél évszázadban történt, az "nem is volt olyan sötét, nem is volt olyan fojtogató" - írták.

Utaltak arra, hogy negyedszázada, 1989-ben omlott össze a kommunista rendszer Közép-Európában, és néhány éve az Európai Unió több országában közösen emlékeznek a totális rendszerek európai áldozataira augusztus 23-án. Közölték: a jövő útja csak az európai nemzetek közötti kölcsönös tiszteleten és egymás múltjának megértésén alapuló együttműködés lehet.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága kedden három ügyben is kártérítést ítélt meg az Európai Baloldal - Magyarországi Munkáspárt 2006 tagjainak, akiket a magyar bíróság elmarasztalt tiltott önkényuralmi jelképek: vörös csillag, valamint sarló-kalapács használatáért.

hirado.hu - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Déli határunkon tűzharcok folytak, sérültek is vannak
  Bűnözők folytattak katonai jellegű akciót hazánk ellen a déli határon: tűzharc zajlott, sérültjeink is vannak. Brüsszel süketnek és vaknak tetteti magát – derült ki Bakondi György rádiónyilatkozatából.
 • Szent Miklós Napok
  Szent Miklós ünnepe, és egyben a nevét viselő templom búcsúja jövő keddre esik, és ez zárja az idei Szent Miklós Napok programsorozatot Gyergyószentmiklóson, amely rendezvény szombattól kínál élményeket minden korosztálynak.
 • Magyarország 365 fotópályázat – díjazottak
  Kihirdették csütörtökön Budapesten az idei Magyarország 365 fotópályázat díjazottjait. A neves szakemberekből álló zsűritől 16 pályázó kapott elismerést.
MTI Hírfelhasználó