Semjén: a kormány küldetése az ország újjáépítése
Ez nemcsak nagyberuházásokat jelent, hanem a legkisebb településeken történő fejlesztéseket is magában foglalja - fogalmazott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Balatonfenyvesen.
2014. szeptember 23. 17:14

Az imremajori településrésze ivóvíz-hálózatának átadó-ünnepségén fogalmazott így.

A beruházást a korábban kutakból származó víz magas bórtartalma tette szükségessé, ami miatt a majorban élő 160 ember évek óta csak lajtos kocsiból jutott iható vízhez. Az uniós támogatással, nettó 90 millió forintból megvalósult hálózat részeként 3,5 kilométer hosszú vezeték, valamint a rendszerhez tartozó műtárgyak épültek meg.

Semjén Zsolt kifejtette, a vezetékes ivóvíz kiépítése azért is fontos, mert az államnak kötelessége garantálni a lakosság alapvető ellátását, amihez biztosítani kell a villanyt, a gázt és a vizet. Ez nem lehet piaci viszonyok, vagy ár-érték arány kérdése, és az alapvető ellátást biztosító rendszerek nem kerülhetnek magánkézbe - hangsúlyozta.

A miniszterelnök-helyettes szimbolikusnak nevezte a balatonfenyvesi beruházást azért is, mert nemzeti érdek a vidék megtartó erejének növelése. Az öt évig húzódó fenyvesi projekt tanulságát is levonva azt mondta, államigazgatási szempontból át kell tekinteni, hogyan lehet csökkenteni a bürokráciát az érintett területeken.

Lombár Gábor (független) Balatonfenyves polgármestere Imremajor történetét ismertetve arról is beszélt, hogy az egészséges vezetékes ivóvízellátás öt éve vált különösen fontossá, mivel az uniós elvárásoknak nem megfelelő értékek miatt már csak lajtos kocsiból fogyaszthattak vizet az itt élők. A major ivóvíz-hálózatának kiépítésére az önkormányzat pályázatát kiemelten kezelte a kormány, mégis sokáig húzódott a megvalósítás a számtalan bürokratikus akadály, illetve a hatóságok ellentmondásos engedélyezési gyakorlata miatt - mondta, hozzátéve, hogy a következő feladat a major szennyvízhálózatának kiépítése lesz.

MTI
  • Szijjártó: A migráció kérdésével komolyan kell foglalkozni
    A NATO-erők kivonulása Afganisztánból komoly aggodalmakat vet fel, a térség ugyanis újra az illegális migrációs folyamatok forrása lehet, a migráció kérdésével tehát komolyan kell foglalkozni, nehogy baj legyen - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az észak-atlanti szerződés tagállamai vezetőinek egynapos csúcstalálkozója alkalmából tartott sajtótájékoztatóján.
  • Orbán: „Az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz”
    Az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz. Fel kell készíteni a tagállamokat és a NATO-t is arra, hogy ezekre a kihívásokra választ tudjon adni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, a NATO-tagországok egynapos csúcstalálkozójára érkezve hétfőn.
  • Koncesszióba adja az állam a hazai autópályákat
    Meg is jelent a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésére és felújítására, valamint üzemeltetésére és fenntartására vonatkozó koncessziós közbeszerzési eljárás.
MTI Hírfelhasználó