Áder nem beszél a folytatásról
Az államfő az Origónak azt mondta, korai arról beszélni, elvállalna még egy ciklust. Paks ügyében is megszólalt.
2014. szeptember 23. 12:18

A New York-i klímacsúcsra tartó Áder János - a portálnak a repülőgépen adott interjúban - azt mondta, eddig az ilyen tanácskozások “inkább szócséplésnek tűntek”, de ő nyugodt szívvel állhat a nemzetközi fórumok elé, mert Magyarország kiotói vállalásait messze túlteljesítette. A köztársasági elnök szerint a klímacsúcson lesznek feszültségek, de lehet, hogy ugyanolyan sokknak kell érnie a világot, mint az ózonkárosodásnál.

„Ha majd egy ország szembesül például azzal, hogy nem maradt egészséges ivóvize, az még egy olyan, tekintélyelvű vezetésű országban is politikai feszültség forrása lehet, mint Kína. Abban kell bízni, hogy ezek a felismerések olyan erővé válnak, amelyek gyors cselekvést eredményeznek” – tette hozzá az államfő.

Áder János Paks kapcsán gyakorlatilag kiállt a bővítés mellett, mondván, „az atomenergiánál ma nincs olcsóbb, hiányában pedig Oroszországból kell pótolni a kieső mennyiséget; ez nem csökkenti a függőséget. Ezzel szemben nukleáris fűtőanyagot bárhonnan be lehet szerezni. Az oroszok csak megépítik az erőművet, vagyis ezzel nem nő a kitettség”. Ugyanakkor azt ő is elismerte, hogy a nyilvános vita hiányozhatott. Mint mondta: lehet, „hogy a kormány itt nem volt elég agilis, de erre azoknak kellene válaszolniuk, akik a parlament elé vitték az előterjesztést. De még ha folyna is erről vita, megfelelő ismeretek nélkül ez inkább érzelmi, mint racionális síkon zajlana”.

Elnöki ciklusa félidejéhez érve az államfő további terveiről azt mondta, továbbra is a ciklus elején lefektetettek érvényesek. Szeretné, ha észrevennénk, megbecsülnénk a hétköznapi teljesítményeket. „Mert sok esetben ezek tudták átlendíteni az országot a 90-es évek válságain”. Ezért indították el a Tisztelet Vacsorák sorozatát. A Sándor-palotában az egész ország nevében mondanak köszönetet azoknak, akik erre érdemesek. Azt a kérdést, hogy elvállalna-e még egy elnöki ciklust, Áder János korainak nevezte. 

hír24.hu - origo.hu
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
  • A digitalizált világ diktatúrába torkollhat
    „Ha a mesterséges intelligenciának átadjuk a döntést, akkor valóban jöhet egy fordulat, amikor valóban már egzisztenciális fenyegetést fog jelenteni az emberi létezésre” – mondja Miklos Lukacs de Pereny.
MTI Hírfelhasználó