Elesett magyar katonákért imádkozott a pápa
Az első világháború kitörésének évfordulója alkalmából Ferenc pápa nem csak az emlékezett meg, hanem korunk harmadik világháborújáról is beszélt.
2014. szeptember 20. 17:46

Az első világháború olasz frontján elesett osztrák és magyar katonák sírjainál imádkozott Ferenc pápa a múlt héten. Az északkelet-olaszországi Fogliano Redipuglia osztrák-magyar temetője az első állomása volt az egyházfő az első világháború egykori olaszországi helyszínein tett látogatásának.
Elesett magyar katonákért imádkozott a pápa - Szombat délelőtt

Ezt követően az első világháború legnagyobb olaszországi, több mint százezer, többségében ismeretlen katona nyughelyéül szolgáló temetőben felállított oltárnál mondott misét a római katolikus egyházfő. "A háború őrültség, mindent elpusztít és tönkretesz. Pusztító terveivel gyarapszik és maga a pusztítás táplálja. A háború senkit sem kímél" - hangoztatta a pápa. Az egyházfő szerint az emberiség semmit nem tanult az első és a második világháború kudarcából, és jelenleg "darabokban ugyan", de a harmadik világháborút éli meg.

A szlovén határhoz kezeli településre tízezrek érkeztek, közöttük magyar zarándokok. Az eseményre nyolcvanöt magyar katona, illetve tábori lelkész is érkezett, a díszvendégek között pedig ott volt Hende Csaba magyar honvédelmi miniszter. A magyar katonacsapat vezetője, Jelen Gábor a Kossuth Rádiónak azt mondta, örülnek, hogy az egykori ellenség, Olaszország földjén a helyiekkel közösen imádkozhatnak a békéért.

Nagy Vanessza, másodéves honvédtiszt-jelölt elmondta, évfolyamukról az útra kilenc főt választottak ki teljesítményük alapján, és megvolt rá a lehetőség, hogy aki nem akar menni, átadja másnak a lehetőséget. Ő, mint mondta, úgy érezte, a Fogliano Redipuglia-i út soha vissza nem térő lehetőség az életében, általában a hangulat, valamint a pápa jelenléte miatt.

hirado.hu
  • Vissza kell utasítani a nemzetek elleni támadásokat
    Vissza kell utasítani a nemzetek elleni támadásokat, a nagyhatalmi arroganciát azért, hogy ne üldözhessenek és pusztíthassanak el milliókat - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Bonyhádon, a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapján.
  • A tram-train reneszánsza Európában
    Egyre népszerűbb Európában a tram-train rendszere, ennek jele, hogy hat német és osztrák város összesen több mint félezer szerelvényt rendelt a Stadlertől. Ugyanilyen járművek közlekednek Szeged és Hódmezővásárhely között is, számuk, ha majd mindegyiket forgalomba helyezik, eléri az egy tucatot.
  • A magyarok többsége a Fidesz győzelmét várja
    A megkérdezettek 68 százaléka kormánypárti győzelemre számít, még az ellenzéki szimpatizánsoknak is csak kevesebb, mint a fele bízik a kormányváltásban - derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából
MTI Hírfelhasználó