Szigorú szabályokról döntött az ELTE
Szigorú szabályokat vezet be a gólyatáborok szervezésével kapcsolatban az ELTE. Mostantól csak olyan programok, feladatok lehetnek a táborokban, amelyeket engedélyez az egyetem vezetése. Eddig sokan panaszolták, hogy a felsőbb évesek megalázó helyzetbe hozták őket. Közben az ELTE azt is bejelentette, hogy több fegyelmi eljárást indítanak az elmúlt hetekben kitudódott súlyos esetek miatt.
2014. szeptember 18. 12:17

Az ELTE a fonyódligeti és a jogászgólyatáborban történtekre kiterjedő tényfeltáró vizsgálata nagyon alapos volt, közel 200 embert keresett meg szóban vagy írásban Rónay Zoltán, az egyetem főtitkára, így joggal feltételezhető , hogy a fegyelmi eljárásnak lesz eredménye, ám nem volna helyes előzetesen ítéletet mondani – mondta Fábri György, az ELTE kommunikációs igazgatója az M1 Az Este című szerdai műsorában. Hozzátette: megalapozott az a feltételezés, hogy hallgatók nagyon súlyos vétségeket követtek el hallgatói önkormányzati (HÖK) pozícióban és egyetemi diákként is.

A hallgatói jogviszony megszüntetésének veszélye leginkább a bűncselekmény elkövetőjét fenyegeti, vele szemben rögtön fel is kellett függeszteni a procedúrát, hiszen bűncselekmény miatt eljárás alatt áll – hangoztatta a kommunikációs igazgató. A kizárás fennáll azon HÖK-vezető esetében is, aki, bár kapott figyelmeztetést a bűncselekmény elkövetésével gyanúsított személy előéletéről, mégis elvitte szervezőként a gólyatáborba – folytatta. A másik ügy az obszcén dalok énekeltetése. Bár arra nem a jogi kari gólyatáborban került sor, hanem az odautazáskor, a pályaudvaron, ahol néhány felsőbb éves kezdeményezte, és szöveget is osztott hozzá, de mivel helytelen volt, így igényli a fegyelmi eljárást – nyomatékosította.

Fábri György elmondta azt is, hogy ezenfelül mostantól a gólyatáborok szervezőinek egyeztetniük kell a programjaikat a kari vezetéssel. Ez nem újdonság, hisz a gólyatáborok többségében ma is így működik – fűzte hozzá. A hallgatói önkormányzatok megkapták a bizalmat, ám néhány nem tudott megfelelően élni vele, ami rossz fényt vet azokra a becsületes hallgatókra is, akik évek óta áldozatos munkát végeztek – állapította meg.

Ezentúl a gólyatáborokon részt vevő felsőbb éveseknek nagyon komoly mércének kell majd megfelelniük, amit a kar dékánjának kell ellenőriznie és jóváhagynia; irántuk a táborban ugyanolyanok az elvárások, mint a pedagógusok iránt – tette egyértelművé az ELTE kommunikációs igazgatója.

Fábri György a műsorban egyértelművé tette, hogy az egyetem körülbelül két éve, amikor először érzékelte, hogy a hallgatói önkormányzatok körül szabályozási hiányosságok vannak, fogalmaz meg javaslatokat a jogalkotónál. Az egyetemi és a kari vezetés ugyanis addig nem tudja jól ellátni a törvényességi felügyeletet, amíg jogszabályilag nem rendezett minden – vélte. Itt nem a hallgatói jogok szűkítéséről van szó, hanem annak átgondolásáról, hogy miként lehet a leghatékonyabban képviselni a hallgatók érdekeit. Minél több hallgatónak kell részt vennie a hallgatói önkormányzatok munkájában – állapította meg.

Kérdésre reagálva leszögezte: az eset kapcsán az ELTE felelőssége elsődlegesen abban merülhet fel, hogy az anomália után kellően hatékonyan és gyorsan lépett-e fel. Ezt megtette az egyetem – rögzítette.

Fábri György közölte azt is, hogy a megerőszakolt lány a súlyos bűncselekmény után beiratkozott az egyetemre, és megkezdte tanulmányait. A rektor egy személyes hangvételű levelet írt neki, negvédését szem előtt tartva személyéről nem adható tájékoztatás.

Rektor: a képzéshez való jog nem hozható összefüggésbe az előélettel

Mezey Barna rektor az M1 Ma reggel című műsorában megerősítette: a hallgatói önkormányzat vezetőjének tudomása volt róla, hogy korábban egyfajta bűncselekményre utaló és szexuális orientációjú magatartást tanúsított a nemi erőszakkal gyanúsított férfi. Egy tábor vezetésére vállalkozó vezető felelős a döntésért, amiért mégsem ennek az információnak a birtokban járt el, és fotósnak hívta az egyetemi hallgatót – jelentette ki Mezey Barna.

Mint mondta, az erkölcsi bizonyítvány pillanatnyi állapotot tükröz, nincsenek benne azok az adatok, amelyeket a mentesítés után törölnek. A rektor azt is mondta, a képzéshez való jog nem hozható összefüggésbe az előélettel. Függetlenül attól, hogy valaki milyen bűncselekményt követett el, a tanulmányhoz való joga megmarad, így nem lehet megakadályozni, hogy bekapcsolódjon a képzésbe. Több felsőoktatási intézmény együttműködik büntetés-végrehajtási intézetekkel, oktatás folyik a fogvatartottak körében – fejtette ki.

A jogászgólyatáborral kapcsolatosan a rektor azt mondta: a fegyelmi bizottság - amely független, választott bizottság - lefolytatja azt a bizonyító vizsgálatot, amely helyre teszi, értékeli és pontosan rögzíti a lejátszódott eseményeket.

„Nem az a probléma, hogy a hallgatók, generációs normákhoz is igazodva, trágár nótákat énekelnek, hanem itt szocializációs folyamatról van szó. Elsőéves hallgatók jelennek meg az Eötvös Loránt Tudományegyetemen, amely egyébként vallja magáról a nemzeti, kulturális, tudományos értékek őrzését és felmutatását. Ebbe a képbe nem illeszkedik bele az, hogy a beköszönő hallgató első cselekedete például megismerkedni egy aberrált és perverz nótacsokorral” – érvelt Mezey Barna.

Hozzátette: sajnálja, hogy a fontos, szocializációs feladatokat ellátó gólyatáborokra hirtelen rázúdult ez a fajta megközelítés.

Elsőéves hallgatóik visszajelzései szerint semmi olyan cselekményre nem került sor eddig, amely sértette volna jó ízlésüket vagy emberi méltóságukat, épp ellenkezőleg, kitűnő szervezésről számoltak be - jelentette ki Mezey Barna.
hirado.hu - M1 - Ma reggel
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó