A jövőnek tisztességes bankokra kell épülnie
A bankoknak a jövőben átlátható, az apró betűs részeket kerülő, az ügyfelek részére világos, fogyasztóbarát hitelezési gyakorlatot kell folytatniuk, hangsúlyozta Répássy Róbert.
2014. szeptember 17. 11:06

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnökének kijelentésére – miszerint a kormány késlekedik a devizahitelesek ügyének megoldásában, a probléma legfőbb oka pedig a gyenge forint – reagálva azt mondta: a késlekedéssel kapcsolatban nem helyes olyanoktól kritikát elfogadni, akik nyolc évig kormányoztak, és semmit nem tettek annak érdekében, hogy ne következzen be a devizahitel-válság. Hozzátette: a kormány 2010 és 2014 között is lépésről lépésre mindent megtett a devizahitelesek helyzetének könnyítése érdekében – sokan tudtak élni a végtörlesztéssel, az árfolyamgát lehetőségével, akiknek pedig ez sem jelentett megoldást, azoknak a kormány a végrehajtási moratóriumot tudta felajánlani.

Répássy Róbert hangsúlyozta: meg kellett várni azokat a jogi eljárásokat, amelyekben például legutolsó alkalommal a Kúria megállapította azt, hogy milyen feltételek mellett alkalmazhattak volna a bankok tisztességesen, törvényesen kamatemelést, vagy, hogy az árfolyamrés tisztességes volt-e. Miután ezek a jogi alapok szilárdak lettek, törvényt lehetett alkotni a bankok és az ügyfelek közötti fogyasztói kölcsönszerződések érvénytelensége ügyében, magyarázta az államtitkár.

Az MSZP forintosítással kapcsolatos javaslatáról Répássy Róbert azt mondta: a szocialista párt egy közgazdaságilag nehezen megalapozható időponthoz, a 2010-es választások időpontjához kötné a forintosítást. Az államtitkár úgy gondolja, mindezt az MSZP viccnek szánja, hiszen semmiféle gazdasági és jogi érv nem szól mellette. Hozzáfűzte: addig, amíg az MSZP kormányzott, eszébe sem jutott a forintosítás, sőt a szakemberek figyelmeztetése ellenére sem akadályozták meg, hogy minél többen vegyenek fel devizahiteleket.

Répássy Róbert beszélt arról is, hogy a 2014-ben elfogadott törvény után - amely a Kúria döntésének értelmében kimondta, mely általános szerződési feltételek vélelmezhetők tisztességtelennek - indultak el a perek, melyekben a bankok megpróbálják megvédeni az általános szerződési feltételeiket. A perek lezárulta után léphet be az új törvény, amelyet most tárgyal az Országgyűlés. Négyszáz pénzintézetből mindössze nyolcvan élt a per lehetőségével, így a bankok többségére már azonnal alkalmazni kell majd a mostani elszámoltatási törvényt, mondta az államtitkár.

Répássy Róbert hangsúlyozta: a jövőnek fair, tisztességes bankokra kell épülnie, olyan pénzintézetekre, amelyek nem alkalmaznak az ügyfelekkel szemben tisztességtelen általános szerződési feltételeket és nem folytatnak tisztességtelen szerződési gyakorlatot. A mostani elszámoltatási törvény a tisztességtelen szerződési gyakorlatot szünteti meg. A bankoknak a jövőben átlátható, az apró betűs részeket kerülő, az ügyfelek részére világos, fogyasztóbarát hitelezési gyakorlatot kell folytatniuk. A törvény fontos eleme a Bankfelügyelet megerősítése is. Ugyanakkor az ügyfélnek is tisztában kell lennie a szerződési feltételekkel, fűzte hozzá Répássy Róbert.

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc
  • Oltóanyag még nincs, de a lakossági igény hamarosan jelezhető
    Müller Cecília közölte: a lakossági igényfelmérés információkkal szolgál az oltóhelyek pontos megtervezéséhez. "Sokféle forgatókönyvünk van attól is függően, milyen típusú vakcina érkezik az országba" - hangoztatta.
  • KDNP-képviselő: Politizálás a lovagkirály bűvkörében
    Portrébeszélgetés Móring József Attila kereszténydemokrata politikussal: A liberális, nemzetek nélküli társadalom hívei összehangolt támadást indítottak a nemzeti, konzervatív berendezkedésű országok ellen és a hazai ellenzék beállt ebbe a kórusba. Semmi nem számít nekik, csak a hatalom megszerzése. Semmi nem szent, még a vírushelyzetet is politikai haszonszerzésre használják. Hamis videók, álhírek látnak napvilágot sorra.
  • Kovács Zoltán: az EU-nak új alapjavaslattal kell előállnia
    Magyarország nem változtatott álláspontján nyár óta, az mindvégig "egyértelmű, nyilvánvaló és őszinte" volt. "Az európai intézmények, a parlament, a bizottság és a német soros elnökség választott azóta egy más utat. Nem Magyarországot kell hibáztatni."
MTI Hírfelhasználó