Bomlik a baloldali összefogás
A Fodor Gábor vezette liberálisok is megnehezíthetik a baloldali kis pártok dolgát október 12-én Budapesten.
2014. szeptember 17. 09:05

A szervezet ugyanis számos kerületben önálló polgármesterjelöltet indít az MSZP, az Együtt–PM és a DK nagy viták közepette kiválasztott közös jelöltjeivel szemben. Ahol nem Fodorék, ott egykori MSZP-sek vagy a szociáldemokraták indulói oszthatják meg a baloldali szavazókat.

Bár a baloldali kis pártok hosszú heteken keresztül zajló, már-már bohózatba fulladó fővárosi egyeztetési folyamat után büszkén jelentették be, hogy Budapest nagy részén sikerült megegyezniük egy polgármesterjelölt elindításában, sok helyen mégis lesz kihívójuk a saját térfelükről is. Emlékezetes, az MSZP, az Együtt–PM és a DK 16 kerületben tudott megállapodni abban, hogy hármuk közül csak az egyik párt indítson polgármesterjelöltet, nagyrészt a másik két szervezet támogatásával. Ám ezek közül 10 városrészben egykori szövetségesük, a Fodor Gábor vezette Magyar Liberális Párt vagy éppen a Schmuck Andor vezette szociáldemokraták önálló indulóit is nyilvántartásba vették.

Újpesten például, ahol az MSZP-s Trippon Norbert a baloldali közös jelölt, elindulhatnak a liberálisok, méghozzá Boruzs András pártigazgatóval. De Erzsébetvárosban – a már jogerősen is elítélt MSZP-s Hunvald György által korábban irányított kerületben – sem egyetlen baloldali jelölt neve lesz várhatóan a szavazólapon. A DK-s Farkas Ferenccel szemben ugyanis elindul a liberálisok színeiben a már több pártot, köztük a jobboldalt is megjárt Kecskés Gusztáv.

Hasonló a helyzet a IX. és a XX. kerületben is, utóbbi városrészben ráadásul – amelyet a baloldalon szinte biztosan nyerhetőnek tartanak – a jelenlegi szocialista polgármester győzelmi esélyeit nehezítheti a Fodor-párt. Ahol pedig nem a liberálisok, ott Schmuck Andorék oszthatják meg ugyanazon baloldali tábort. Ékes példa az V. kerület, ahol Schmuck méretheti meg magát a baloldali kis pártok által támogatott Együtt–PM-es Juhász Péterrel szemben. Ugyancsak szociáldemokrata kihívója is lehet a XV. kerületben a három baloldali kis párt polgármesterjelöltjének.

További négy olyan kerület is van, ahol az MSZP, a DK és az Együtt–PM elvileg közös jelöltjével szemben mind a liberálisok, mind pedig Schmuckék indulóit is nyilvántartásba vették. Így Óbudán, Terézvárosban, Újbudán és Kispesten két-két baloldali kihívója is lehet az ottani polgármesterjelölteknek.

Ráadásul vannak olyan kerületek, ahol szintén a baloldalhoz köthető független vagy civil indulók is a baloldali voksokért küzdhetnek. Ilyen a XVIII. kerület, ahol a komoly viták árán kiválasztott MSZP-s Szaniszló Sándornak máris akadt kihívója, mégpedig egykori párttársa, a városrészt korábban több cikluson keresztül szocialista színekben irányító Mester László, aki most függetlenként indulna el az októberi választáson. A XIV. kerületben pedig az Együtt–PM-es Karácsony Gergely dolgát nehezíti, hogy elindul ellene az egykori LMP-s Várnai László a Civil Zugló Egyesület színeiben a polgármesteri posztért.

Hét fővárosi kerületről már korábban lemondtak a baloldali kis pártok, amikor abban egyeztek meg, hogy ott mindannyian elindulnak egymás ellen. Erre egyébként azért volt szükség, hogy mindhárom szervezetnek meglegyen a 12 önálló polgármesterjelöltje, és így kompenzációs listát tudjanak állítani.

MNO - Magyar Nemzet
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Dokumentumfilm Batthyány-Strattmann László életéről
  Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök, az esemény másik fővédnöke arról beszélt, hogy "ezekben a nehéz időkben" külön köszönetet érdemelnek azok, akik egy olyan embernek, mint Batthyány-Strattmann László, nemcsak az emlékét őrzik, hanem az életét és példáját is hozzáférhetővé teszik a mai társadalom számára.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
MTI Hírfelhasználó