Bajnai lelép, jól cserbenhagyva Falus Ferencet
Közeli kollégáinak véleménye alapján nincs szükség most egy hozzá fogható válságkezelőre, ezért száll ki a napi politikából Bajnai Gordon, aki lépésével Falus Ferencet is alaposan cserbenhagyta.
2014. szeptember 15. 11:55

Sikerre és polgári életre vágyott – ezzel magyarázzák a Népszabadság szerint volt munkatársai, hogy Bajnai Gordon egy nemzetközi cég vezetője lett, és miniszterelnöki ambíciójának feladása után végképp eltávolodott a napi politikától. A volt kormányfő legfeljebb akkor tér vissza, „ha válságkezelésre szorul az ország”.

Bajnai Gordon szűk körben már a parlamenti választási vereség után világossá tette, hogy nem folytatja a frontvonalbeli politizálást – idézték fel volt munkatársai, akiket azután szólaltatott meg a Népszabadság, hogy kiderült: a volt kormányfő egy franciaországi alapkezelő, a Meridiam-csoport ügyvezető igazgatója lesz, azaz visszatér a politikai pályafutása előtti menedzserkarrierhez.

Cserbenhagyás

Mivel elhatározása ismert volt pártjában, az Együtt politikusait csak az időzítés lepte meg, míg a párttagok és szimpatizánsok jó részét a bejelentés is. Megvárhatta volna az önkormányzati választást – vetette fel a lapnak az Együtt két ismert arca is, felróva, hogy Bajnai nem vesz részt a kampányban, noha támogatása jól jött volna a korábban az általa létrehozott Haza és Haladás Alapítványban tevékenykedő főpolgármester-jelöltnek, Falus Ferencnek.

Úgy tudni, Bajnai – aki most nem akart nyilatkozni – leginkább attól tartott a munkavállalásáról szóló közleménnyel kapcsolatban, hogy emigrációként értékelik. Ezért hangsúlyozta (a párttagoknak küldött levelében is), hogy nem költözik el az országból. A hétköznapokat azonban Párizsban tölti, illetve sokat utazik az infrastrukturális beruházásokra szakosodott Meridiam ügyvezetőjeként.

A volt kormányfő továbbra is az Együtt–PM negyedévente ülésező politikai tanácsának elnöke marad, ezt a felügyelőbizottságában több korábbi politikust foglalkoztató alapkezelő nem kifogásolta. Aktív politikus azonban nem lehet cégvezetőként. A vállalat Bajnai kormányzati múltját, menedzseri és amerikai oktatói tapasztalatait részletgazdagon ismertető közleménye nem is tér ki arra, hogy új ügyvezetőjük az elmúlt két évben egy ellenzéki pártot irányított.

De akkor miért megy Bajnai?

Egy közeli (a többi megszólalóhoz hasonlóan névtelenséget kérő) munkatársa a Népszabadságnak úgy fogalmazta meg: Bajnainak szüksége van sikerélményre, amiben, mióta 2012 őszén visszatért a politikába, nem volt része. Az első meghatározó csalódás az volt, hogy az év elején eldőlt, ellenzéki győzelem esetén sem ő, hanem Mesterházy Attila MSZP-elnök lesz a kormányfő. Ez stábját is demoralizálta egy időre, benne pedig – Gyurcsány Ferenc bevonása miatt – felvetődött, hogy nem kér helyet az ellenzéki összefogás közös listáján.

A Népszabadságnak nyilatkozók szerint az alakulat számára sikeres EP-választás után felvetődött az is, hogy teljesen kiszáll az Együtt–PM-ből, és csak az általa létrehozott közpolitikai alapítvány vezetését tartja meg, de meggyőzték, hogy továbbra is vállaljon legalább jelképes szerepet a pártban. Abban mindenesetre az ő szava volt a döntő, hogy korábbi kabinetfőnöke, Szigetvári Viktor lett az Együtt első embere.

Bajnai Gordon a főpolgármester-jelöltséget – a források szerint – már meg sem fontolta, mondván, visszalépés volna az ország vezetése után, „fordított karrier”.

----------------------------------------

Bajnai Gordon parlamenti vagyonnyilatkozataiban nyoma sincs a Meridiam felügyelőbizottsági tisztsége után járó tiszteletdíjnak. Ráadásul az exminiszterelnök nem 2012-től, hanem 2011-től volt tagja a francia hátterű, befektetésekkel foglalkozó vállalatcsoport felügyelőbizottságának – derítette ki a Válasz.hu.

MNO - nol.hu
  • Felesége mentette meg egy szovjet tanktól
    Lőte Attila pályafutása során főszerepek és karakterszerepek sokaságát játszotta el, legnagyobb elismerése a közönség szeretete és a pályatársak iránta érzett megbecsülése. A színész ugyanakkor mindig nyíltan vállalta, hogy sosem tartozott klikkekhez, illetve nemzeti, konzervatív érzelmeit azokban az évtizedekben sem tagadta meg, amikor nyilvánvaló volt, hogy ezért nem fogják díjazni.
  • Orbán: Jankovics Marcell megmutatta, miért harcolunk
    Jankovics Marcell küldetése az volt, hogy megmutassa, miért harcolunk - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a május végén elhunyt Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, a nemzet művésze temetésén kedden Budapesten.
  • A gyermekek fejlődésének biztosítása az elsődleges
    Magyarország úgy gondolja, hogy a családok védelme, a gyermekek fejlődésének és az egyéni életút háborítatlanságának biztosítása elsődleges kötelességünk - jelentette ki az igazságügyi miniszter kedden Luxemburgban, az európai uniós tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó szakminisztereinek tanácsülését követően.
MTI Hírfelhasználó