140 kilométeres folyószakaszon van elsőfokú készültség
Jelenleg 138 kilométeres folyószakaszon van első fokú árvízvédelmi készültség az országban, a hajnali csapadék hatására intenzív vízállás-emelkedések indultak meg - tájékoztatta Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szombaton az MTI-t.
2014. szeptember 13. 14:46

Első fokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Duna, a Mura, a Zala és a Rába, valamint ezen folyók egyes mellékvízfolyásainak szakaszain - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. Tudatták, a Duna magyarországi felső szakaszán Nagybajcsnál az első fokú készültség szintjét közelítő vízállások várhatók, Budapestnél az alsó rakpart szintjét el nem érő levonulási szintre lehet számítani.

A Lajta szombat reggel lassan áradó jellegűvé vált. Mosonmagyaróvárnál a pénteken kialakult árhullám miatt szombat reggel az első fokú készültségi szint - 160 centiméter - körüli a vízállás. A megindult második árhullám várhatóan utoléri az első árhullámot, így Mosonmagyaróvárnál a harmadfokú árvízvédelmi készültségi szint kialakulása sem zárható ki a jövő hét közepén.

A Rába árad, Szentgotthárdnál szombat délutánra harmadfokot - 370 centimétert - is elérheti a vízállás, Körmendnél is a harmadfokot - 440 centimétert - meghaladó vízállásra lehet számítani szombat estére.

Sárvárnál az első fokot - 350 centimétert - meghaladó vízállás is kialakulhat a kedden. Jelentős völgyi elöntésekre lehet számítani a teljes völgyszakaszon - írták.

A közlemény szerint a Mura vízállása vasárnap folyamán Letenyénél becsülhetően eléri majd a harmadfokú készültségi szintet, 460 centiméter körüli tetőző vízállás várható.

A Dráva vízgyűjtőjén a napokban leesett csapadék hatására újabb árhullám indult el. A folyón a védvonalak mentén harmadfokú vízállások várhatóak a jövő héten. A horvát erőművek működése az árhullámok várható tetőzését módosíthatja. A Zalán Zalaapátinál magas mederteltség alakult ki a korábbi árhullámok miatt. A lehullott csapadék hatására úgy becsülik, hogy Zalaapátinál fokozatot elérő vízállás alakul ki kedd körül.

A Marcalon a lehullott, nem jelentős csapadék hatására további lassú vízszintemelkedésre lehet számítani. A Répcén újabb árhullám alakult ki, Répcevisnél jelenleg intenzív áradás tapasztalható - olvasható a közleményben. A Balatonon a vízparti sávban fekvő településeken sehol nem kellett helyi vízkárelhárítási védelmi fokozatot elrendelni, de a védekezésért felelős helyi szakemberek készenlétben állnak.

Az OMIT közleménye szerint belvízvédelmi készültség jelenleg nyolc vízügyi igazgatóság területén van. Tizenegy szakaszon van érvényben első-, négy szakaszon másod-, öt szakaszon pedig harmadfokú belvízvédelmi készültség.

A szombat reggeli adatok alapján az elöntött terület nagysága 554 hektár, ebből 5 hektár vetés-szántó. A védekezésben 133 ember vesz részt - közölték. Mint írták, szombaton még erősen felhős idő lesz, és sokfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar.

hirado.hu - MTI
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Az ötpontos program már a jövőt építi
  Olyan helyzetben van az ország, hogy a válságkezelést nem hitelből kell finanszíroznia, szemben például Romániával, ahol a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordultak segítségért – mondta a Magyar Nemzetnek Novoszáth Péter közgazdász, aki értékelte a kormány ötpontos akciótervét.
 • A kormány a nemzeti össztermék, a GDP 18-20%-át csoportosítja át
  Tíz év megfeszített munkával egyenesbe jött a magyar gazdaság, de a koronavírus-járvány miatt most kezdhetjük elölről az építkezést, ami igazságtalan – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, aki arról is beszélt hogy egyszerre kell megküzdenünk a járvánnyal és a gazdasági következményekkel is.
 • Kocsis Máté: Önök elvettek egy havi nyugdíjat, mi pedig adunk
  Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter napirend előtti felszólalásában elmondta, hogy a hétvégén és a mai napon számos bejelentést tett Orbán Viktor miniszterelnök, és erről szeretné tájékoztatni az Országgyűlést.
MTI Hírfelhasználó