Özönvíz zúdult az országra
Zala megyében több település megközelíthetetlenné vált, mert a sok csapadék miatt kiöntött az egyik patak, és tovább emelkedett a Principális-csatorna vízszintje is. Somogy megyében több Balaton parti településen szivattyúzni kellett a vizet, mert olyan sok eső esett.
2014. szeptember 13. 08:31

A sok eső teljesen elárasztotta az utakat, az autók tengelyig gázoltak a vízben, a fővárosban. Több elakadt járműhöz a tűzoltóknak kellett kivonulniuk. Hömpölygött a víz pénteken Tatabánya utcáin is. A napok óta tartó heves esőzés miatt teljesen megteltek a csatornák. Hasonló a helyzet Székesfehérvár Maroshegyi városrészében is. Itt rövid idő alatt annyi csapadék esett, hogy több kertben bokáig áll a víz.

A hirtelen lezúduló csapadék és a folyamatos áradások jelentős károkat okoznak Zala megyében is. A gazdálkodók közül sokan csak néhány napot tudtak dolgozni a földeken. Péntek reggelre a megye több települése is járhatatlanná vált. Kisrécsén akkora sártengert zúdult az utakra, hogy gyakorlatilag megközelíthetetlen volt a falu.

Állandó védekezésre van szükség Somogy megyében is. Balatonlellén gépekkel ássák az árkokat, homokzsákolnak és folyamatosan szivattyúznak is, hogy meg tudják védeni a part menti házakat a víztől.

Önkéntesek és a katasztrófavédelem munkatársai napok óta folyamatosan dolgoznak a Principális csatornánál is, ahol a víz ismét elérte a múlt vasárnapi rekord szintjét.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs rendszeresen ülésezik, a szakemberek szerint a következő napokban a Rábán akár harmadfokú, a Dunán Nagybajcsnál, valamint a Murán és a Dráva alsó szakaszán az első fokot meghaladó árhullámok alakulhatnak ki, és a Balaton vízszintje is tovább emelkedhet.

Zalában már 10 település érintett

A tartós és nagy mennyiségű eső miatt megáradt patakok utakat öntöttek el Zalában, ezért szombat hajnalra több település is megközelíthetetlenné vált – közölte szombat hajnalban a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtófőnöke.

Nothoff Ingrid elmondta: a Lenti környékén megáradt vízfolyások miatt közúton nem lehet megközelíteni Gáborjánházát, Szentpéterföldét, Kisszigetet, Csömödért, Pákát, Dömeföldét, Szécsiszigetet, Tormaföldét, Pákát és Lovászit.

A Principális-csatorna áradása miatt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. négy kilométer hosszan lezárta a 74-es főutat Nagykanizsánál. Az M7-es autópálya és az újudvari elágazó közötti lezárás miatt a járműveket a régebbi, Nagykanizsa palini városrészén átvezető nyomvonalra terelik.

További részletek a hirado.hu-n!

------------------------------------------------

Homokzsákokkal védenek több házat Bakonycsernyén

Homokzsákokkal védenek több lakóingatlant a Fejér megyei Bakonycsernyén, ahol a magasabb területekről lefolyó esővíz mellett két megáradt patak is gondokat okoz - közölte a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Farkas-Bozsik Gábor elmondta, hogy a rengeteg csapadék miatt megáradt a Súri- és a Gaja-patak is. Homokzsákokkal védekeznek a József Attila utca egyik veszélyeztetett épületénél, a szomszédos háznál szivattyúzzák a vizet és állatokat mentettek. A település másik felén, az Arany János utcában egy tanyaépületet kell megvédeni a víztől.

A vízügyi szakemberek javaslatára munkagéppel átvágták a Gaja egyik töltését, hogy a vizet a szántóföldekre vezessék.

A székesfehérvári hivatásos, a móri önkormányzati és a csókakői önkéntes tűzoltók mellett a polgári védelem és a vízügyi igazgatóság segíti a polgármester által irányított védekezési munkát.

Az MTI érdeklődésére Turi Balázs (Fidesz) polgármester elmondta: a veszélyeztetett 4-5 épület pincéibe már bejutott a víz, a lakrészeket igyekeznek megvédeni a rendelkezésre álló kétezer homokzsákkal.

hirado.hu - Duna Hiradó - MTI
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • „Késelés történt, agyonlőtték a gyanúsítottat”
  A „politikai korrektség” pszichoterrorja hatott. Egy újságíró agya áldozatul esett: meghibbant attól a megfeleléskényszertől, amelyet környezete kialakított benne. Nem merte leírni azt, hogy a tettes, a bűnöző, a terrorista.
 • Semjén: Mindszenty József életpéldája erkölcsi iránytű
  Mindszenty József hercegprímás, szent életű és vértanúsorsú bíboros életpéldája erkölcsi iránytű volt életében és napjainkban is az - hangoztatta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeum új épületszárnyának alapkőletételi ünnepségén.
 • Áder: jól kezeltük a járványt
  Magyarország és Szlovénia a lakosságszámához viszonyítva a legjobban teljesítők közé tartozik az Európai Unióban a koronavírus-járvány kezelésében, mind a megbetegedések, mind az elhalálozások alacsony száma alapján - mondta Áder János köztársasági elnök csütörtökön Budapesten.
 • A demokraták nagy novemberi szocialista forradalmat álmodnak
  Szocialista forradalomra készül a Demokrata Párt, írja új könyvében a jobboldali Breitbart szerkesztője. Joel Pollak szerint az utcai zavargások csak az első lépései annak a folyamatnak, amivel Trump ellenzéke magához ragadná a hatalmat.
MTI Hírfelhasználó