Özönvíz zúdult az országra
Zala megyében több település megközelíthetetlenné vált, mert a sok csapadék miatt kiöntött az egyik patak, és tovább emelkedett a Principális-csatorna vízszintje is. Somogy megyében több Balaton parti településen szivattyúzni kellett a vizet, mert olyan sok eső esett.
2014. szeptember 13. 08:31

A sok eső teljesen elárasztotta az utakat, az autók tengelyig gázoltak a vízben, a fővárosban. Több elakadt járműhöz a tűzoltóknak kellett kivonulniuk. Hömpölygött a víz pénteken Tatabánya utcáin is. A napok óta tartó heves esőzés miatt teljesen megteltek a csatornák. Hasonló a helyzet Székesfehérvár Maroshegyi városrészében is. Itt rövid idő alatt annyi csapadék esett, hogy több kertben bokáig áll a víz.

A hirtelen lezúduló csapadék és a folyamatos áradások jelentős károkat okoznak Zala megyében is. A gazdálkodók közül sokan csak néhány napot tudtak dolgozni a földeken. Péntek reggelre a megye több települése is járhatatlanná vált. Kisrécsén akkora sártengert zúdult az utakra, hogy gyakorlatilag megközelíthetetlen volt a falu.

Állandó védekezésre van szükség Somogy megyében is. Balatonlellén gépekkel ássák az árkokat, homokzsákolnak és folyamatosan szivattyúznak is, hogy meg tudják védeni a part menti házakat a víztől.

Önkéntesek és a katasztrófavédelem munkatársai napok óta folyamatosan dolgoznak a Principális csatornánál is, ahol a víz ismét elérte a múlt vasárnapi rekord szintjét.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs rendszeresen ülésezik, a szakemberek szerint a következő napokban a Rábán akár harmadfokú, a Dunán Nagybajcsnál, valamint a Murán és a Dráva alsó szakaszán az első fokot meghaladó árhullámok alakulhatnak ki, és a Balaton vízszintje is tovább emelkedhet.

Zalában már 10 település érintett

A tartós és nagy mennyiségű eső miatt megáradt patakok utakat öntöttek el Zalában, ezért szombat hajnalra több település is megközelíthetetlenné vált – közölte szombat hajnalban a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtófőnöke.

Nothoff Ingrid elmondta: a Lenti környékén megáradt vízfolyások miatt közúton nem lehet megközelíteni Gáborjánházát, Szentpéterföldét, Kisszigetet, Csömödért, Pákát, Dömeföldét, Szécsiszigetet, Tormaföldét, Pákát és Lovászit.

A Principális-csatorna áradása miatt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. négy kilométer hosszan lezárta a 74-es főutat Nagykanizsánál. Az M7-es autópálya és az újudvari elágazó közötti lezárás miatt a járműveket a régebbi, Nagykanizsa palini városrészén átvezető nyomvonalra terelik.

További részletek a hirado.hu-n!

------------------------------------------------

Homokzsákokkal védenek több házat Bakonycsernyén

Homokzsákokkal védenek több lakóingatlant a Fejér megyei Bakonycsernyén, ahol a magasabb területekről lefolyó esővíz mellett két megáradt patak is gondokat okoz - közölte a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Farkas-Bozsik Gábor elmondta, hogy a rengeteg csapadék miatt megáradt a Súri- és a Gaja-patak is. Homokzsákokkal védekeznek a József Attila utca egyik veszélyeztetett épületénél, a szomszédos háznál szivattyúzzák a vizet és állatokat mentettek. A település másik felén, az Arany János utcában egy tanyaépületet kell megvédeni a víztől.

A vízügyi szakemberek javaslatára munkagéppel átvágták a Gaja egyik töltését, hogy a vizet a szántóföldekre vezessék.

A székesfehérvári hivatásos, a móri önkormányzati és a csókakői önkéntes tűzoltók mellett a polgári védelem és a vízügyi igazgatóság segíti a polgármester által irányított védekezési munkát.

Az MTI érdeklődésére Turi Balázs (Fidesz) polgármester elmondta: a veszélyeztetett 4-5 épület pincéibe már bejutott a víz, a lakrészeket igyekeznek megvédeni a rendelkezésre álló kétezer homokzsákkal.

hirado.hu - Duna Hiradó - MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
 • Szijjártó: FARE önkéntes munkásőrök csoportja
  Szijjártó Péter nonszensznek nevezte a szervezet tevékenységét, és reményét fejezte ki, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke „megszabadítja az európai futballt ettől a munkásőr-szervezettől, mert ezek csak bajt okoztak, meg bajokat is fognak okozni”. „Jól látszik, hogy fogalmuk sincsen a világról, és halvány fogalmuk sincsen a magyar történelemről” – emelte ki.
MTI Hírfelhasználó