Nem véletlenül támadják az MNB-t
A CÖF jogi szakértője szerint az utóbbi időben azért támadják hevesen a jegybankot, mert az felügyeli majd a bankok elszámolását.
2014. szeptember 12. 10:04

Ifj. Lomnici Zoltán a köztévében azt mondta: a bankoknak be kellett volna tartaniuk a polgárjog alapelveit, de az is elég lett volna, ha tisztességesek. Úgy látja, a magyar emberek számára egyértelmű, hogy a bankok adósságcsapdába kergették őket, és most magyarázzák a bizonyítványukat, ez azonban a Fővárosi Törvényszéken folyó perekből ítélve láthatóan nem sikerül.

Nem véletlen, hogy az elmúlt időszakban komoly támadások érték a Magyar Nemzeti Bankot, minthogy ez az intézmény felügyeli majd a bankok elszámolását – jelentette ki Ifj. Lomnici Zoltán, a Civil Összefogás Fórum jogi szakértője az Ma reggel című műsorában.

Hozzátette: a jegybank illetékes testülete nagyon szigorú és kötött eljárásrend alapján felügyeli a metódust.

Beszélt arról is, mind gazdasági, mind jogi szempontból védhető, hogy aki már részesült valamilyen kedvezményben (végtörlesztők), egyéni peres eljárásban bizonyíthatja az általános szerződési feltételek tisztességtelenségét.

Kérdésre válaszolva azt mondta: a bankoknak be kellett volna tartaniuk a polgárjog alapelveit, de elég lett volna az is, ha egyszerűen csak tisztességesek.

Arra a felvetésre, miszerint a bankok azzal védekeznek, hogy csak a pénzvilágban használt fogalmakat ültették a devizahiteles szerződésekbe, amelyeket a hitelfelvevők tanulmányozhattak volna, úgy reagált: ha ez ilyen egyszerű lenne, a Kúria nem mondta volna ki jogegységi határozatában, hogy az árfolyamrés tisztességtelen, az egyoldalú kamatemelés vélelmezetten tisztességtelen, az árfolyamkockázat telepítése pedig nem megfelelő tájékoztatás mellett tisztességtelen.

Miután az elsődleges autoritás kimondta, hogy a devizahiteles szerződésekkel számos probléma van, sokan nem értik, miért mindig ugyanezek a kérdések merülnek fel. Ugyanaz a bankvezér, aki  tavaly még dicsekedett azzal, hogy rendkívül stabil a bankja, nagy likviditási tartaléka van, a kúriai döntés után panaszkodni kezd. Ezek nagyon átlátszó dolgok, a magyar emberek tudják, hogy a bankok adósságcsapdába kergették az embereket, és most magyarázzák a bizonyítványukat. A perek mostani állásából azonban úgy látszik, ez nem sikerül nekik – állapította meg Ifj. Lomnici Zoltán.

hirado.hu - M1 - Ma reggel
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az unió hamis üzenettel csalogatja a migránsokat
  Iparággá vált a migránsokat Európába juttató bűnözés. Az alvilágnak ezt a részét a brüsszeli bürokrácia is segíti, mert olyan üzeneteket küld a kibocsátó térségekbe, hogy támogatja a szervezett migrációt – derül ki Horváth József szavaiból.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • Gyárfásra koncentráltak a rendőrök elejétől fogva
  Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes tanúkénti meghallgatásával folytatódott ma a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkoltatása miatt zajló per. Az ezredes éveken át vezette a nyomozást, egészen addig, amíg feljebbvalói parancsra meg kellett szüntetniük, miután egy sor bizonyítékot összegyűjtöttek.
MTI Hírfelhasználó