Elsöprő kormánypárti fölény
Magyarországon egyértelműen a kormánypártok nyerték meg a hétfőn zárult polgármester- és képviselőjelölt-állítási versenyt – derült ki a Nemzeti Választási Iroda adataiból.
2014. szeptember 10. 09:56

A Fidesz–KDNP és szövetségeseik tegnap délutáni állás szerint összesen több mint 7300 jelöltet indíthatnak országszerte, miközben a baloldali szervezetek indulóinak száma együttesen sem haladja meg a 3800-at.

A Fidesz–KDNP és szövetségeseik országosan több mint 900 polgármesterjelöltet állítottak, az általuk támogatott független jelöltekkel együtt pedig az 1100-at is meghaladja a települések vezetéséért indulók száma. A kormányzó oldal jelentős támogatottságát jelzi, hogy a második helyen álló Jobbiknak országosan alig több mint 250 polgármesterjelöltje van, a kis baloldali pártok pedig együttesen sem tudtak kétszáznál sokkal több indulót kiállítani.

Az MSZP önálló polgármester-aspiránsai összesen nincsenek nyolcvanan, a DK 32, az Együtt–PM 12 jelöltje tudta saját maga összeszedni a szükséges ajánlásokat. Az LMP a középmezőnyben végzett 45 indulójával.

A kormánypártok és az általuk támogatott civil szervezetek a tegnap délutáni állás szerint összesen több mint 7300 jelöltet indíthatnak országszerte. Az adatsor itt is a jobboldal fölényét mutatja: a baloldali kis pártok, szervezetek, egyesületek indulóinak száma együttesen nem haladja meg a 3800-at. A radikálisok szorosan a nyomukban vannak közel 3700 jelölttel, míg az LMP-nek nincs 700 indulója sem.

A Fidesz és a KDNP – egyedüliként a pártok között – minden megyei jogú városban és budapesti kerületben indít polgármesterjelöltet. Az ország választónépességének 85 százaléka tud majd kormánypárti vagy a pártszövetség által támogatott független jelöltre szavazni.

Budapesten várhatóan kilenc jelölt indulhat az október 12-i választáson főpolgármester-jelöltként. Tarlós István (Fidesz–KDNP) jelenlegi főpolgármester, illetve a Jobbik jelöltje, Staudt Gábor után még aznap nyilvántartásba vették Falus Ferencet, az Együtt–PM jelöltjét, akit a kis baloldali pártok is támogatnak, valamint Csárdi Antalt (LMP). Tegnap a függetlenként induló Magyar György indulását is jóváhagyták. A többi jelölt még tegnapi lapzártánkkor is döntésre várt. Thürmer Gyula (Munkáspárt) nem indulhat, mert érvényes ajánlásainak száma nem érte el az induláshoz szükséges ötezret.

A 146, tízezres lélekszám feletti település közül (Budapestet külön vizsgáltuk) a Fidesz 138 városban indíthat polgármesterjelöltet. Csupán Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében akad egy-egy és Pest megyében öt olyan település, ahol a Fidesznek hivatalosan nem lesz polgármesterjelöltje. A legtöbb helyen a kormánypártok együtt indulnak, de van néhány olyan város, ahol a jelölt csak a Fidesz színeiben méreti meg magát.

Akad két olyan település is – a Békés megyei Gyomaendrőd és a Pest megyei Albertirsa –, ahol a Fidesz és a KDNP is külön polgármesterjelöltet indít. A tízezer lélekszám feletti városokban a második legtöbb polgármesterjelöltet, összesen 106-ot, a Jobbik indíthat. A baloldali pártok háza táján nagy a zűrzavar, mert az MSZP, a Demokratikus Koalíció, az Együtt és a PM gyakran egymás ellen méreti meg polgármesterjelöltjeit, körülbelül másfél tucat olyan tízezres lélekszám feletti város van, ahol képtelenek voltak az összefogásra.

Az MSZP-nek egyébként 79, a Demokratikus Koalíciónak 63, az Együttnek 44, a PM-nek 25, míg az LMP-nek csupán 21 polgármesterjelöltje lehet a tízezer fő feletti településeken.

Magyar Nemzet nyomán
  • Csütörtökön kezdődik a fiatalok oltása
    Hétfőtől szerdáig foglalhatnak oltási időpontot online a 16-18 éves regisztráltak, az oltásuk csütörtökön kezdődik - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.
  • Varga Mihály: Ösztönző fiskális hozzáállásra van szükség
    Segítő, ösztönző, támogató fiskális hozzáállásra van szükség 2023-ig; a kormány egyensúlyra törekszik, de 2022 még a mérsékelt hiánycsökkentés éve lesz - hangsúlyozta a pénzügyminiszter a Portfoliónak adott, hétfőn közölt interjújában, ahol azt is elmondta, nem lát túlfűtöttségi kockázatot a gazdaságban.
  • Nagy pofont adott a WHO a magyar baloldalnak
    Más uniós tagállamok is sorra kezdik el rendelni a keleti oltóanyagokat, sőt ma már egyes hazai baloldali politikusok is a magyar kormány sikeres járványkezeléséről beszélnek – jelentette ki lapunknak Deák Dániel politikai elemző.
MTI Hírfelhasználó