"A szocialisták hátba támadták az uniós biztosjelöltet"
A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint a szocialisták hátba támadták hazánk uniós biztosjelöltjét, amikor azt közölték, hogy nem támogatják Navracsics Tibort.
2014. szeptember 6. 12:22

Deutsch Tamás szombati budapesti sajtótájékoztatóján ezzel Szanyi Tibornak, az MSZP EP-képviselőjének csütörtöki bejelentésére utalt, amely szerint az Európai Parlament (EP) szocialista frakciója nem támogatja Navracsics Tibor kinevezését.

A fideszes politikus Szanyi Tibor nyilatkozatát "Falus Ferenc-i bizarr, a szürrealitás határait is túllépő politikai performansznak" nevezte, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az EU egyetlen országában, egyetlen ellenzéki politikai erő sem tett hasonló lépést, az "extrémista kispártokat és a szélsőséges politikai erőket leszámítva".

Deutsch Tamás szerint a magyar szocialisták megnyilatkozása a nemzeti érdekekkel megy szembe, azokat figyelmen kívül hagyja, a jelenlegi kényes külpolitikai helyzetben felelőtlen és következményeiben beláthatatlan döntést hoznak, ha ragaszkodnak álláspontjukhoz.

 A fideszes politikus a magyar szocialisták döntését kicsinyes, politikai haszonleső magatartásnak nevezte és az "elhíresült Tavares-jelentéshez" hasonlította, amelynek "hajmeresztő ostobaságait, és hazugságait" is ők mondták tollba az EP "baloldali, liberális, zöld és kommunista képviselőinek".

 Azt mondta, Navracsics Tibor jelölése pozitív fogadtatásra talált Brüsszelben és a biztosjelöltek közül őt tartják az egyik legalkalmasabb, legfelkészültebb jelöltnek. Közölte, a Fidesz-KDNP EP-képviselői üdvözlik Navracsics Tibor jelölését, és a magyar biztosjelöltet egyaránt támogatni fogják az EP bizottságaiban és az EP plenáris ülésén.

Deutsch Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy az EP egyetlen döntéssel, egyetlen szavazással fogja megválasztani az új Európai Bizottságot, annak valamennyi tagját, így ha bárki nemmel szavaz majd, akkor az az egész Európai Bizottságra szavaz nemmel.

Közölte, arra kéri a két szocialista EP-képviselőt, hogy kivételesen álljanak a magyar érdekek pártjára és támogassák az EP bizottságaiban és az EP plenáris ülésén is Magyarország uniós biztosjelöltjét.

Felidézte azt is, Szanyi Tibor "az európai szocialisták álláspontjaként beszélt arról, hogy kifogások lennének Navracsics Tiborral kapcsolatban". Erre utalva az újságírók előtt felmutatta az Európai Tanács előző este kiadott sajtóközleményét, melyben a testület az Európai Bizottság megválasztott testületeinek javaslata alapján jóváhagyta, támogatta valamennyi európai bizottsági jelöltet, és valamennyiüket támogató javaslattal terjesztett az EP elé.

Jelezte: mások mellett olyan európai szocialista politikusok támogató döntéséről van szó, mint a francia köztársasági elnök vagy a dán miniszterelnök-asszony.

Deutsch Tamás szerint ha a magyar szocialisták a jövőben is a nemzeti érdekekkel szemben politizálnak, még két EP-választás, és nem kell minden héten Brüsszelbe utaznia egyetlen képviselőjüknek sem. Emlékeztetett arra, hogy a korábbi EP-választásokon előbb kilencről négyre, majd kettőre csökkent a mandátumszámuk.

Az EP-képviselőt a sajtótájékoztató végén arról is megkérdezték, ha rajta múlna, lenne-e vita a polgármesterjelöltek, főpolgármester-jelöltek között. Deutsch Tamás azt mondta, mivel nem jelölt, erről nem őt kell megkérdezni. Megjegyezte ugyanakkor: ő maga a jelöltek közötti vita, a politikai eszmecsere híve, de azért "az ember a barátait és a vitapartnereit kellő alapossággal választja meg".

MTI nyomán
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó