Megkezdődött a NATO-csúcs
Alaposan átírta a NATO wales-i csúcstalálkozójának napirendjét az ukrajnai válság. A 28 tagország állam - és kormányfői Newport közelében beszélik meg a legfontosabb biztonságpolitikai kihívásokat.
2014. szeptember 4. 18:46

A szövetség az elmúlt években elsősorban a válságkezelésre és megelőzésre helyezte a hangsúlyt, ám az ukrajnai válság fejleményei miatt most ismét előtérbe kerül a NATO eredeti rendeltetése, a kollektív védelem. Anders Fogh Rasmussen főtitkár történelmi jelentőségűnek nevezet a mostani tanácskozást. "Ez a Szövetség eddigi történetének egyik legfontosabb találkozója, amelyre sorsdöntő pillanatban gyűltünk össze. A biztonsági környezet drámaian megváltozott: Oroszország megtámadja Ukrajnát, ezzel egy időben nő és erősödik az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet" - hangsúlyozta Rasmussen a találkozó előtt.

Eredetileg a 13 éve indított afganisztáni művelet lezárása lett volna a csúcstalálkozó legfőbb napirendi pontja. A NATO vezetésű nemzetközi biztonsági erő, az ISAF, amelynek kötelékében 37 állam katonái, köztük magyarok is szolgáltak, az év végéig kivonul Afganisztánból. A csúcstalálkozó résztvevői ünnepélyesen köszöntötték a misszióban szolgálatot teljesítő egységek képviselőit. A katonák feladata az elmúlt években a 350 ezer fős afganisztáni biztonsági erő kiképzése volt. A tervek szerint a kivonulás után egy körülbelül 12 ezer fős, támogató egység marad az országban 2015 végéig.

Ám az ukrán válság úgy tűnik, egyelőre elvonja a figyelmet az afgán rendezésről. A csúcstalálkozó vendégeként Petro Porosenko is Wales-be utazott, ahol csütörtök este, a NATO-Ukrajna Bizottság is ülésezik. Kijev különleges partnerségi státust szeretne kapni a szövetségtől, és a kormány már elkészítette a semlegesség megszüntetéséről szóló javaslatot.

Ezt azonban Moszkva nehezményezi. Szergej Lavrov külügyminiszter szerint az ukrán NATO-tagság szorgalmazása provokáció, és aláássa a béketárgyalásokat, amelyet az úgynevezett kontaktcsoport folytat Minszkben. Petro Porosenko ukrán elnök nemrég bejelentette: péntek délután tűzszünetet rendel el, ha létrejön a békemegállapodás.
Tartós elkötelezettség Afganisztán mellett

Afganisztán demokratikus jellegének erősítése, a közép-ázsiai ország további támogatása mellett kötelezte el magát csütörtökön kezdődött walesi csúcstalálkozóján a NATO, annak ellenére, hogy az afgán vezetéssel mindeddig nem sikerült megállapodni abban, indulhat-e jövőre a NATO vezetésével afganisztáni kiképző-tanácsadó misszió, miután ez év végén - 13 esztendő után - befejeződik az ISAF nemzetközi haderő küldetése.

A tagországok állam-, illetve kormányfői Afganisztánról kiadott közleményükben újra hitet tettek a korábban megfogalmazott háromszintű kötelezettségvállalásuk mellett. Eszerint rövid távon jövőre el kívánják indítani a kiképző-tanácsadó missziót, középtávon biztosítani kívánják az elmúlt évek során 350 ezer fősre fejlesztett afgán biztonsági szervek finanszírozását, hosszú távon pedig úgynevezett tartós partnerséget akarnak kialakítani Afganisztánnal. Ami a középtávú finanszírozási terveket illeti, a NATO-országok csúcsvezetői megerősítették, hogy 2017 végéig mindenképpen biztosítják a szükséges pénzforrásokat.

"Amikor véget ér az ISAF művelete, az afgán hatóságok veszik át a teljes felelősséget a biztonságért. Afganisztán melletti elkötelezettségünk azonban túlnyúlik az ISAF-on, és továbbra is biztosítani fogjuk azt, hogy Afganisztánból soha többé ne fenyegethessenek bennünket terroristák" - olvasható a közleményben.

Az idén év végén lezáruló harci küldetésnél nagyságrendekkel kisebb méretű, új kiképző-tanácsadó misszió gördülékeny megszervezéséhez NATO-tisztségviselők szerint arra lenne szükség, hogy legkésőbb néhány héten belül megszülessen a megállapodás az új misszióhoz tartozó katonák jogállásáról, és tisztázódjon, hogy az eddig harci szerepet ellátó ISAF-katonák mellett a felszerelés mekkora hányadát, milyen elemeit kell elszállítani Afganisztánból.

E logisztikai kényszerrel szemben azonban politikai akadályok léptek fel, amelyek akadályozzák a megoldást: az Afganisztánban lebonyolított elnökválasztás két nagy riválisa csalással vádolja egymást, máig nincs végeredmény, nincs hivatalos választási győztes, következésképpen nincs olyan afgán közhatalmi tényező, amely megállapodhatna az új nemzetközi misszió keretfeltételeiről. Hamid Karzai leköszönő elnök ezt a teendőt áthárította utódjára, ám egyelőre nem tudni, hogy ki lesz az utódja.

Duna Híradó - MTI nyomán
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó