Beidézi Gyurcsányt a bíróság
Biztosan beidézi tanúként Gyurcsány Ferencet a bíróság a 2006. őszi események kapcsán indult büntetőperben – írta szerdai számában a Magyar Hírlap a Fővárosi Törvényszékre hivatkozva.
2014. szeptember 3. 11:54

A lap ismertetése szerint a csaknem egy évvel ezelőtt indult büntetőeljárás a nyári bírósági szünet után, szeptember 16-án folytatódik. A Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa december közepéig 17, 2015. április 28-ig további 24 tárgyalási napot tűzött ki. A bíróságtól kapott tájékoztatásra hivatkozva a Magyar Hírlap azt írta: az idén meghallgatandó tanúk között az egykori kormányfő nincs ott, ezért beidézése inkább jövőre várható.

Gyurcsányon kívül kormányának egy meg nem nevezett államtitkárát is meghallgatná a bíróság, amely előtt már korábban megjelent Petrétei József volt igazságügyi és rendészeti miniszter és államtitkára, Kondorosi Ferenc – írta a lap.

Az ügyészség a nyolc évvel ezelőtti események kapcsán tizennégy volt vagy jelenlegi rendőr ellen emelt vádat, közöttük Bene László és Gergényi Péter egykori országos és budapesti rendőrfőkapitány, valamint Dobozi József, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat volt parancsnoka ellen. Gergényire és társaira a vádirat szerint felfüggesztett börtönbüntetést kértek.

2006. ősz – ami eddig történt

2006. szeptember 18-a a rendőrség fekete napja volt – mondta Ignácz István volt Pest megyei rendőrfőkapitány a Fővárosi Bíróságon zajló, rendőri vezetők ellen indult eljárásban április 22-én.

Nem volt egyszemélyi vezetője a rendőri biztosításnak a tévéostromnál, ez okozta a kudarcot – mondta a jelenlegi országos főkapitány a Gergényi-perben. Papp Károly azért is hibáztatja Gergényi Pétert, hogy a Szabadság téren nem alakítottak ki vezetési pontot, és későn rendelték el a riadót.

Bár tanúként hallgatták ki, parancs iránti engedetlenség gyanúját veti föl a bíró szerint, hogy felettese utasítása ellenére Kalmár Tamás volt rendőr alezredes az egységével együtt elhagyta az ostromlott tévé épületét 2006 szeptemberében – írta a Magyar Nemzet.

Még a rendőrség számára fővárosi viszonylatban talán legdurvább biztosítási feladatokat jelentő Fradi–Újpest-meccs sem hasonlítható ahhoz, ami 2006 szeptemberében, a tévészékház ostrománál történt – mondta egy rendőr tanú az események kapcsán a rendőri vezetők ellen indult büntetőper tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken.

Gyakorlatnak gondolták

Közös parancsnoki döntés volt, hogy az életveszélyessé váló füst miatt hagyják el az MTV-székházat az épületet védő rendőrök – mondta az ottani állomány irányításában részt vevő, ma már nyugalmazott százados a február 4-ei tárgyaláson. A januárban meghallgatott komlói rendőrök hiányos felszerelésről, széteső irányításról és folyamatos életveszélyről számoltak be.

2006. szeptember 18-án a fővárosba vezényelt rendőrök több tanú vallomása szerint is azzal indultak útnak, hogy ez csak gyakorlat.

Annak ellenére, hogy a közrendőröket irányítás nélkül hagyták, felsőbb szinteken állandó volt az egyeztetés az ostrom alatt, és Gergényi is a helyszínen lehetett.

Gyurcsány utasított

Korábban elismerte az országos rendőrfőkapitány volt általános helyettese, hogy Gyurcsány Ferenc utasította a tévészékház ostromakor. A Demokratikus Koalíció ok nélkül vádolta hamisítással a távirati irodát, amiért Kondorosi Ferenc tanúvallomásáról tudósítva azt írta: Gyurcsány „a minisztériumot megkerülve, közvetlenül tárgyalt rendőrségi vezetőkkel”.

MNO - MTI - Magyar Hírlap
  • Elégedetlen a magyarok többsége az ellenzéki pártok munkájával
    Az ellenzéki pártok 10, sőt 2006-tól számítva 14 év alatt sem tudtak soraik közül felmutatni egy olyan politikust a választók számára, aki képes lett volna a legelutasítottabb magyar baloldali politikustól, azaz Gyurcsány Ferenctől átvenni az ellenzék vezetését – állapítja meg a Századvég Alapítvány kutatása, amely szerint a magyaroknak lesújtó véleményük van az ellenzékről.
  • Trump csak útban volt
    A mainstream elitet nem az zavarta, amit Trump elnök négy év alatt tett, hanem amit még megtett volna.
  • Deutsch kritizálni mert, most ki akarják zárni a néppártból
    Az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójában kezdeményezés indult Deutsch Tamás kizárására a politikus egy friss nyilatkozata miatt. A Fidesz-alapító lapunknak az üggyel kapcsolatosan elmondta: az tökéletesen megmutatja, miért kell nemet mondani a brüsszeli jogállamisági mechanizmusra.
MTI Hírfelhasználó