Beidézi Gyurcsányt a bíróság
Biztosan beidézi tanúként Gyurcsány Ferencet a bíróság a 2006. őszi események kapcsán indult büntetőperben – írta szerdai számában a Magyar Hírlap a Fővárosi Törvényszékre hivatkozva.
2014. szeptember 3. 11:54

A lap ismertetése szerint a csaknem egy évvel ezelőtt indult büntetőeljárás a nyári bírósági szünet után, szeptember 16-án folytatódik. A Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa december közepéig 17, 2015. április 28-ig további 24 tárgyalási napot tűzött ki. A bíróságtól kapott tájékoztatásra hivatkozva a Magyar Hírlap azt írta: az idén meghallgatandó tanúk között az egykori kormányfő nincs ott, ezért beidézése inkább jövőre várható.

Gyurcsányon kívül kormányának egy meg nem nevezett államtitkárát is meghallgatná a bíróság, amely előtt már korábban megjelent Petrétei József volt igazságügyi és rendészeti miniszter és államtitkára, Kondorosi Ferenc – írta a lap.

Az ügyészség a nyolc évvel ezelőtti események kapcsán tizennégy volt vagy jelenlegi rendőr ellen emelt vádat, közöttük Bene László és Gergényi Péter egykori országos és budapesti rendőrfőkapitány, valamint Dobozi József, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat volt parancsnoka ellen. Gergényire és társaira a vádirat szerint felfüggesztett börtönbüntetést kértek.

2006. ősz – ami eddig történt

2006. szeptember 18-a a rendőrség fekete napja volt – mondta Ignácz István volt Pest megyei rendőrfőkapitány a Fővárosi Bíróságon zajló, rendőri vezetők ellen indult eljárásban április 22-én.

Nem volt egyszemélyi vezetője a rendőri biztosításnak a tévéostromnál, ez okozta a kudarcot – mondta a jelenlegi országos főkapitány a Gergényi-perben. Papp Károly azért is hibáztatja Gergényi Pétert, hogy a Szabadság téren nem alakítottak ki vezetési pontot, és későn rendelték el a riadót.

Bár tanúként hallgatták ki, parancs iránti engedetlenség gyanúját veti föl a bíró szerint, hogy felettese utasítása ellenére Kalmár Tamás volt rendőr alezredes az egységével együtt elhagyta az ostromlott tévé épületét 2006 szeptemberében – írta a Magyar Nemzet.

Még a rendőrség számára fővárosi viszonylatban talán legdurvább biztosítási feladatokat jelentő Fradi–Újpest-meccs sem hasonlítható ahhoz, ami 2006 szeptemberében, a tévészékház ostrománál történt – mondta egy rendőr tanú az események kapcsán a rendőri vezetők ellen indult büntetőper tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken.

Gyakorlatnak gondolták

Közös parancsnoki döntés volt, hogy az életveszélyessé váló füst miatt hagyják el az MTV-székházat az épületet védő rendőrök – mondta az ottani állomány irányításában részt vevő, ma már nyugalmazott százados a február 4-ei tárgyaláson. A januárban meghallgatott komlói rendőrök hiányos felszerelésről, széteső irányításról és folyamatos életveszélyről számoltak be.

2006. szeptember 18-án a fővárosba vezényelt rendőrök több tanú vallomása szerint is azzal indultak útnak, hogy ez csak gyakorlat.

Annak ellenére, hogy a közrendőröket irányítás nélkül hagyták, felsőbb szinteken állandó volt az egyeztetés az ostrom alatt, és Gergényi is a helyszínen lehetett.

Gyurcsány utasított

Korábban elismerte az országos rendőrfőkapitány volt általános helyettese, hogy Gyurcsány Ferenc utasította a tévészékház ostromakor. A Demokratikus Koalíció ok nélkül vádolta hamisítással a távirati irodát, amiért Kondorosi Ferenc tanúvallomásáról tudósítva azt írta: Gyurcsány „a minisztériumot megkerülve, közvetlenül tárgyalt rendőrségi vezetőkkel”.

MNO - MTI - Magyar Hírlap
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó