"Lezárult egy korszak a felsőoktatásban"
Lezárult egy korszak a felsőoktatásban, de ez a tanév is bővelkedik majd új kihívásokban - mondta a felsőoktatásért felelős államtitkár szombaton a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitóján.
2014. augusztus 30. 14:22

Palkovics László hangsúlyozta: az egyre gyorsabban változó világban az a feladat változatlan, hogy a fiatalok a későbbi munkavállaláshoz értékes diplomát szerezzenek. A felsőoktatás irányításának, a minisztériumnak és a felsőoktatási intézményeknek közös az érdekük, hogy egyre jobban működő, hatékony felsőoktatási struktúrát alakítsanak ki, amely biztosítja az értékes diplomát a jó képességű magyar fiataloknak - mondta az államtitkár.

A változások között említette a kancellárok megjelenését az egyetemeknél. Hangsúlyozta: a kancellárok nem helytartók lesznek az intézményeknél, hanem olyan szakemberek, akik a rektorok működését támogatják. A felsőoktatási intézmények legfőbb feladatában, az oktatás és a kutatás irányításában a rektor szava a döntő, és az intézmény testületeinek iránymutatását követik az egyetemek.

A felsőoktatási stratégia kidolgozásában az elmúlt hetekben intenzív megbeszéléseket folytattak az intézmények vezetőivel, akikkel - mint mondta - az államtitkárság messzemenőkig együttműködik. Hangsúlyozta, hogy a felsőoktatási stratégiát az intézmények elképzeléseinek megfelelően kell kialakítani.

A jövővel kapcsolatos feladatokról elmondta: növelni szeretnék a külföldi hallgatók számára a magyar diploma értékét, szintén cél, hogy a kutatás-fejlesztésben az egyetemek, főiskolák sokkal intenzívebben vegyenek részt. A következő uniós ciklusban, a gazdasági innovációban is nagy lehetőségek vannak - mondta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi időben a kormány több stratégiai megállapodást kötött, amelyek tartalmaztak kutatás-fejlesztési és oktatási együttműködési elemet is. Palkovics László fontosnak nevezte a Szegedi Tudományegyetem és az ELI, a szegedi lézerközpont jövőbeli hatékony együttműködésének biztosítását is.

Az ünnepségen a város polgármestere, Botka László (MSZP) elmondta: Szeged az előző uniós ciklusban több mint 300 milliárd forint uniós fejlesztést tudott végrehajtani az egyetem és a város stratégiai együttműködésének köszönhetően. Két fontos nagyberuházás ért fordulóponthoz: elkészült az új klinikai központ és megkezdődött az ELI építése.

A fejlesztési tervek közül kiemelte a déli híd megépítését, így a Tisza szegedi oldala a klinikáknál egy úgynevezett egészségügyi park kialakítására válik alkalmassá - mondta, hozzátéve, a lézerközpont mellett megkezdték az új, 70 hektáros tudományos park előkészítését.

Szabó Gábor, az egyetem rektora beszédében az egyetem és a város együttműködése mellett a kormányzattal folytatott hatékony együttműködés fontosságát hangsúlyozta. "Remélhetőleg a felsőoktatás irányításával együtt elindulunk olyan irányba, mely rövid időn belül jobb felsőoktatást eredményez" - mondta. Szerinte Szeged és a régió fejlődésének egyetlen komoly kiindulópontja az ELI és az ott összpontosuló tudás.

Hangsúlyozta: tisztában vannak azzal a felelősséggel, hogy a régió sorsa összefonódik az egyetem sorsával, és hat a környéken élők életére.

MTI nyomán
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • A jegybank folytatja az infláció elleni küzdelmet
  Az alapkamatemelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, a jegybank más eszközökre nagyobb hangsúlyt fektetve folytatja a pénzügyi szigorítást és az infláció elleni küzdelmet - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a 125 bázispontos kamatemelést követő sajtótájékoztatón, kedden.
 • Orosz keresztény kitüntetést kapott Semjén Zsolt
  2022. szeptember 13-án, a magyar kormány épületében nyújtotta át Hilarion Budapest-magyarországi metropolita Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részére a „Dicsőség és becsület” rend II. fokozatát.
MTI Hírfelhasználó