Karsai József megnevezte a puccsistákat
A szocialista Botka László, Toller László, Balogh József és az SZDSZ-es Horn Gábor és Eörsi Mátyás is kulcsszerepet vállalt Medgyessy Péter 2004-es megbuktatásában – nyilatkozta Karsai József. A volt szocialista képviselő szerint a puccsot Gyurcsány Ferenc szervezte, akit zsigerileg árulónak, a közélet leginkább diktatórikus és hatalommániás alakjának minősített, akivel egyszer majdnem össze is verekedett.
2014. augusztus 30. 10:04

Medgyessy Péter megbuktatásában részt vett Gyurcsány Ferenc, Lendvai Ildikó és Kuncze Gábor, de Kiss Péter, Szili Katalin és Kovács László nem – nyilatkozta lapunknak Karsai József volt MSZP-s országgyűlési képviselő, Battonya független polgármestere, aki a tíz évvel ezelőtti puccs idején még a szocialista frakció tagja volt. Karsai ezzel mintegy helyesbítette a szerdán az Indexen megjelent Medgyessy-interjút, amelyben a volt miniszterelnök mind a hat politikust megnevezte, mint akiknek komoly szerepük volt az ő megbuktatásában.

Karsai szerint a puccs vezéralakja Gyurcsány Ferenc akkori sportminiszter volt, a szocialisták közül főleg Botka László (jelenleg az MSZP választmányi elnöke), néhai Toller László és Balogh József, az SZDSZ-esek közül pedig Kuncze mellett Horn Gábor és Eörsi Mátyás (utóbbi ma már a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció országos tanácsának tagja) vállalt benne fontos szerepet. Továbbá az MSZP fiatal potentátjait tömörítő Mozaik Klub, amelyet Gyurcsány fölkarolt. A battonyai polgármester a Medgyessy-interjú egy másik mondatával sem ért egyet. Közölte: „Medgyessy Péter nem tehet róla, de egyszerűen nem igaz, hogy Gyurcsány Ferenc alkalom szülte áruló. Zsigerből áruló.

Medgyessy – párton kívüli miniszterelnökként – többnyire nem vett részt a MSZP-frakció zárt ülésein, így nem tudhatta, hogy a háttérben mi készül ellene két évvel a kormányra lépése után.” Karsai szerint azért mondatták le Medgyessyt, mert „utálta a közpénzek lenyúlóit. Nem tűrte el a korrupciót, vagyis maximálisan ellenezte azt, hogy az M6-os autópálya építése 40 milliárddal többe került a tervezettnél. Akkoriban többször nyilatkoztam arról, hogy még a vakondtúrás és az őszibarackfa alá is alagutat fúrtak a Dunántúlon… Az igazi szakítást mégis az M5-ös autópálya koncessziója körüli panama jelentette. Medgyessy tulajdonképpen azért akarta leváltani Csillag István szabad demokrata gazdasági minisztert.”

Karsai fölidézte, hogy Medgyessy lemondásának napján fölment egy kávéra a miniszterelnökhöz, aki elárulta neki a szándékát. Mire Karsai azt mondta neki: akkor ő is visszaadja a mandátumát. Majd rosszul lett, a Kútvölgyi-kórházba került. Ott meglátogatta Medgyessy, aki azt kérte tőle, ne hagyja cserben a választóit. Később Gyurcsány is odaült az ágya szélére, és jelezte: tud róla, hogy Karsai nem akarja megszavazni a kinevezését, majd fölajánlotta, hogy kormánybiztosként hajtsa végre a szociális földprogramot. Bár Gyurcsány azt állította, erről Medgyessy is tud, Karsai szerint becsapta.

A volt MSZP-s képviselő azt is elárulta: Toller László 2006 júniusában már bánta, hogy részt vett a puccsban. Karsai éppen a balesete napján találkozott vele a Parlamentben, és beszélgetésre hívta, ám Toller sietett, így ez elmaradt.

--------------------------------------------------

Gyurcsány leírta a szocialistákat

Gyurcsány Ferenc szerint a szocialisták már nem képesek programot adni Magyarországnak. Ez a lényeges rész kimaradt a DK elnökének a Népszabadságban közölt írásából. Az interneten közreadott teljes változatból kiderül, az egységes baloldal vezetésére törő Gyurcsány szerint pártjával jutna messzebb az ország. Az Együtt–PM ügyvezető társelnöke közben elismerte, pénzügyi nehézségei vannak a kis baloldali pártoknak.

A teljes cikket a szombati Magyar Nemzetben olvashatja.

MNO - Magyar Nemzet
  • Jogi bástyákkal is védeni kell a család intézményét
    Vejkey Imre: Minket azért akarnak kiközösíteni, mert megvédjük a családokat és a gyermekeket, mert nem engedjük a család relativizálását! Egyetértünk Ferenc pápával, aki budapesti látogatása során búcsúzóul azt üzente a magyaroknak és az egész világnak, hogy „a család apából, anyából és gyermekekből áll, pont”.
  • Megújul a pápai katolikus nagytemplom
    Jövő tavasszal megkezdődik a pápai katolikus nagytemplom megújítása. Elsőként a templom külseje újul meg, a tervek szerint 2023 tavaszára - közölte a Veszprémi Főegyházmegye érseke kedden a Veszprém megyei településen.
  • Bethlen István országépítő munkája
    Meggyőződésem, hogy Bethlen Istvánnak és kormányának évtizedeken át méltatlanul zárójelbe tett, sőt, elhazudott országépítő munkája hasznos válaszokat adhat azokra a kérdésekre is, amelyekkel saját korunk kihívásai szembesítenek bennünket - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Bethlen-kormány megalakításának 100. évfordulója alkalmából szervezett keddi konferenciára írt köszöntőjében.
MTI Hírfelhasználó