Tallózás a Hemifran muzsikusainak legújabb lemezei között VI.
Giulia Millanta szülőhazáját, Olaszországot cserélte fel a jelenlegi lakhelyére, a texas-i Austinra. A gitáron és ukulele-n is remekül játszó művész a saját dalait négy nyelven – olaszul, angolul, franciául és spanyolul – szokta előadni. Millanta bemutatkozó albuma 2008-ban készült el és a Giulia & The Dizzyness címet kapta.
2014. augusztus 27. 09:10

A folytatás a New Sounds of Acoustic Music két évvel később került a boltokba. Ezt követően az énekesnő egy kicsit nagyobb sebességfokozatba kapcsolt, ugyanis 2011-ben elkészítette a Dropping Down-t, majd egy évvel később a Dust and Desire-t. Az előbbi album érdekessége az, hogy azon a saját számok mellett egy rock örökzöld, a Black Sabbath együttes Paranoid-ja is helyet kapott. Giulia legújabb lemeze a The Funambulist címet viseli. Az énekesnő tolmácsolásában 14 érzelmes hangvételű dalt hallhatunk, amelyek közül az Il Grande Fratello és a She Floated Away számíthat kiemelt érdeklődésre.

Az északi tájak frissességét hozza el hozzánk lemezbe zárva a True North névre hallgató akusztikus trió. A formáció két tagja – Eva Hillered és Patrick Rydman – svéd, a harmadik társuk, Janni Littlepage pedig amerikai. Ennek köszönhetően ismét egy sikeres nemzetközi zenei projekt részesei lehetünk. A trió közelmúltban elkészül albuma (amelyet nagylemez helyett célszerűbb lenne az öt számos repertoárja miatt EP-nek nevezni) a zenekar nevét kapta címéül. A lemez zenei stílusát nem lehet egyértelműen beazonosítani, mert több műfaj (amerikai folk, rock, country, pop stb.) is képviselteti magát. A kellemes hangulatú kiadvány legszebb dallamait a Back to the Mother és a címadó True North tartogatja a hallgatóknak.

Barry Ollman zenei karrierje pontosan úgy indult, mint a legtöbb muzsikusé, vagyis már kisgyermekként elkötelezte magát egy hangszer mellett. A muzsikus What’ll It Be? címmel készítette el a kizárólag saját művekből álló bemutatkozó albumát. A tipikusan amaerikai folk albumon tíz felvételnek jutott most hely. Közülük a Painting the West és a Blue Colorado méltán tarthat igényt a nagyobb hallgatói érdeklődésre. Érezhető, hogy Ollman nagyon nagy figyelmet fordított a debütáló korongjának az elkészítésére. Ezt támasztja alá többek között az is, hogy olyan remek zenészeket sikerült megnyernie az ügynek, mint pl. Graham Nash és a jazz legenda David Amram.

A nálunk is méltán népszerű előadók – Bonnie Raitt és Cheryl Crow – nyomdokain Heather Stewart. A muzsikus a klasszikus módját választotta annak, hogy a dalaihoz sztorikat gyűjtsön. Stewart utazgat a világban és eddig 29 országba sikerült eljutnia. Az utazások alatt átélt dolgok jelennek meg az egyes dalszövegekben és ettől nagyon életszerűek (sokszor filmszerűek) a kompozíciói. Az énekesnő 2008-ban a Life Of The Party című albumával lépett be a lemezes előadók táborába. Stewart legfrissebb produkciója a What it is címet kapta. A 11 számos korongon olyan gyöngyszemeket találhatunk, mint pl. a Tell me Who és az Another Perfect You. Stewart új albuma egy olyan, személyes hangvételű produkció, amelyben a női hanggé és a gitáré a főszerep. A The    Cousin John Band (CJB) névre hallgató formációt John Mobley és az unokatestvére Chris Mobley alapította 1999-ben. A zenekar az elmúlt másfél évtized alatt átalakult és jelenleg John Mobley (gitár és ének), Joe Goltz (gitár és ének), Tim Howe (basszusgitár és ének) és Dave O'Brien (dobok és ének) alkotja a CBJ-t. Habár az együttes otthonosan mozog a különböző zenei stílusok között, leginkább blues-rock zenekarként lehetne definiálni őket. A CJB gyakran „tribute” zenekarként lép a színpadra, mégpedig olyan repertoárral amelyben a Rolling Stones, az Allman Brothers Band, Stevie Ray Vaughn és az Eagles örökzöldek kapnak helyet. Azok akik szeretik az imént említett zenekarok dallamvilágát, minden bizonnyal örömüket lelik a CJB második stúdió albumában is, ami a Broken Heart Tattoo címet kapta. A zenekar 12 energikus felvétellel igyekszik a rajongók kedvében járni. A repertoár elsőszámú közönség kedvencei a She’s got Angels és a Leather and Steel.

 A San Francisco-ban élő muzsikus, Michael Ward, a legnagyobb tapasztalatú zenészek közé tartozik a tengerentúlon. Az elmúlt évtizedek során Ward számos zenekarban megfordult már. Az utóbbi időben leginkább a Dogs and Fishes névre hallgató formációval turnézik. Ward nem tartozik a gyakran lemezt készítő előadók közé, ezért különösen nagy öröm a rajongói számára az új album, a Late For The Train. Az új, 11 számos produkció Prairie Prince (dobok és ütősök), Paul Robinson (gitár és ének), Jeff Cleland (basszusgitár), Chris Von Sneidern (gitár és ének) és Fernando de Sanjines 13 (dobok és ütősök) közreműködésével készült.

Az album húzó számai a On Bright Night és a Taking my Time.

Eryn Shewell habár Washingtonban született, az élete meghatározó élményei mégis New Jersey-hez kötik. Ugyanis a családja Shewell 8 éves korában váltott lakóhelyet. Az előadói karrier korán elindult számára, hiszen a visszaemlékezései szerint az első színpadi szereplésén 10 éves korában esett túl és 14 korában már az első dalát is megírta. 13 éves korától dolgozik hívatásos énekesként. Egy évtizeden keresztül volt tagja a Sundance névre hallgató country formációnak. Shewell számos zenei díjat díjat is elnyert az elmúlt évek során (2009-ben a „Top Female Vocalist”, 2011-ben pedig a „Top Female Vocalist” és a „Top Blues Band” díjat érdemelte ki). A énekesnő a közelmúltban készítette el a legújabb albumát, amelynek a saját nevét adta címéül. A friss anyag, már a negyedik kiadvány az énekesnő diszkográfiájában. Az albumon 10 blues-os, country-s felvételt találunk. Az énekesnő életigenlő stílusát nagyon könnyű megkedvelni. A repertoárból a Breathe in, a High School és a Sweetheart számít a leggyakrabban játszott felvétel.

   A Lara & The Bluz Dawgz abban a Nashville-ben alakult, amely már számos nagy zenészt adott a világnak. A Lara Germony (ének), Gregg Germony (basszusgitár), Al Rowe (gitár), Ray Gonzales (dobok), Reggie Murray (szaxofon), Don Nadasdi (billentyűsök) felállású amerikai blues formáció nagy népszerűségnek örvend a tengerentúlon. Felvételeik gyakori vendégek a helyi rádióadók műsorában. A zenekar Devil Moon című albuma joggal tart igényt a műfaj szerelmeseinek a figyelmére. A kiadvány egyértelműen bebizonyítja, hogy a lassú, líraibb számok éppen úgy hozzátartoznak az együttes arculatához, mint az energikus, gyors kompozíciók. Az albumról a címadó Devil Moon, a Rude Dawg és a Your Stupid Friend kihagyhatatlan felvételeknek számítanak.

Az Ausburn egy akusztikus zenei formáció Nagy Britanniából. Egy olyan, régóta a pályán lévő formációról van szó, amelyik 2011-ben esett át egy jelentős átalakuláson. Az újjáalakult zenekar egy évvel később már lemezzel is jelentkezett. Az Indian Summer című elektro-akusztikus pop korongot a szakma és a közönség is nagy lelkesedéssel fogadta. A lemez anyagával egy hosszabb turnéba kezdett az Ausburn és ennek tudható be, hogy az új albumra egészen az idei évig kellett várniuk a rajongóknak. A Nashville címet viselő albumon 12 szám kapott helyet.A Liz Lenten (ének), Thomm Jutz (gitárok), Lynn Williams (ütősök), Mark Fain (basszusgitár), Barry Walsh (zongora és orgona), Terry Crisp (pedal steel gitár) és Britt Savage (háttérének) felállású zenekar új albumáról a Crazy People és a Butterfly vállhat a hallgatók elsőszámú kedvencévé.

Czékus Mihály
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó