Ukrán hadifoglyokat vezették végig Donyeck főterén
Helyszíni beszámolók szerint a több tucat, borotválatlan, kócos rab közül sokan katonai gyakorlóruhát viseltek, üvegekkel dobálták őket.
2014. augusztus 24. 21:16

Helyszíni beszámolók szerint a több tucat, borotválatlan, kócos rab közül sokan katonai gyakorlóruhát viseltek, a Reuters tudósítója arról számolt be, néhányan üvegekkel is megdobálták őket.

Oroszbarát szeparatisták ukrán hadifoglyok tucatjait kényszerítették arra vasárnap, hogy vonuljanak végig a lázadók ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai Donyeck főterén. Helyszíni beszámolók szerint a Lenin téren végigvezetett, borotválatlan és kócos rabok közül sokan katonai gyakorlóruhát viseltek. A negyven-ötven fős csoportot felkelők kísérték, a felvonulás hírére több száz bámészkodó gyűlt össze a belvárosban. A foglyok érkezését hangszórókon keresztül jelentették be. "Itt láthatjuk vonulni azokat az embereket, akiket azért küldtek, hogy megöljenek minket. Ide akartatok jönni, hát most itt vagytok" - mondta egy férfihang.

Miközben a hadifoglyok leszegett fejjel vonultak, a város lakosai azt skandálták, hogy: "Fasiszták! Fasiszták!". A Reuters brit hírügynökség tudósítója arról számolt be, hogy néhányan üvegekkel is megdobálták a felsorakoztatott foglyokat. A csoport mögött takarítójárművek haladtak lépésben, a szervezők ezzel feltehetően azt akarták érzékeltetni, hogy a kormánykatonák lépte nyomán még a föld is beszennyeződik. A rabokat a felvonulás végeztével két busszal ismeretlen helyre szállították.

Az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács eközben arról tájékoztatott, hogy a biztonsági erőknek eddig 722 tagja halt meg a kelet-ukrajnai harcok következtében. Ez a szám augusztus 11-én még "csak" 568 volt, ami azt jelenti, hogy kevesebb mint két hét leforgása alatt nagyjából százötven katona, rendfenntartó és határőr vesztette életét.

hirado.hu - MTI
  • Orbán: háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány
    "Látjuk, a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek. A világ egy gazdasági válság küszöbén áll. Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát" - jelentette ki a miniszterelnök.
  • Megalakult az ötödik Orbán-kormány
    Megalakult az ötödik Orbán-kormány - Novák Katalin köztársasági elnök átiratát a miniszterek kinevezéséről az Országgyűlés keddi ülésén ismertették.
  • Ne kerüljön napirendre a szankciós javaslat az ET ülésén
    Orbán Viktor miniszterelnök azt javasolja az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek, hogy ne kerüljön napirendre a testület következő, május végi ülésén az Európai Bizottság 6. szankciócsomagra vonatkozó, Oroszországgal szembeni javaslata.
MTI Hírfelhasználó