Az anyaország odafigyel Kárpátaljára
Magyarország mindenekelőtt azokon a stratégiai területeken igyekszik támogatni a kárpátaljai magyarságot, amelyek kulcsfontosságúak a közösség megmaradása szempontjából - jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere magyar pedagógusok előtt pénteken Beregszászon, hangsúlyozva: a kárpátaljai magyarságnak tudnia kell, hogy anyaország odafigyel rá.
2014. augusztus 22. 23:01

A kétnapos hivatalos kárpátaljai látogatáson tartózkodó Balog Zoltán Beregszászon felavatta a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség (KMPSZ) felújított székházát, amelynek a rekonstrukciójához közel 13 millió forinttal járult hozzá az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Az átadási ünnepség után a miniszter megbeszélést folytatott a KMPSZ választmányával, amelyen a kárpátaljai magyar anyanyelvű oktatás időszerű problémáit tekintették át.

A tanácskozáson Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke köszönetet mondott a magyar kormánynak a kárpátaljai magyar tannyelvű oktatásnak nyújtott sokrétű támogatásért, és vázolta azokat a tanüggyel kapcsolatos gondokat, amelyeknek a megoldásához az anyaország segítségét kérte.

Válaszában Balog Zoltán hangsúlyozta: a magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a kárpátaljai magyarság helyzetének alakulására a jelenlegi ukrán válság idején. A mostani látogatásommal is azt szeretném jelezni, hogy Magyarország mindenekelőtt azokon a stratégiai területeken - a politikában, az oktatásban és az egyházak tekintetében - igyekszik támogatni a kárpátaljai magyarságot, amelyek kulcsfontosságúak a közösség megmaradása szempontjából - tette hozzá. Ennek jegyében történtek a Kárpátalja megye vezetőivel történt ungvári megbeszéléseim, a megújult beregszászi pedagógusszékház avatása, és ezt a célt szolgálja a Kárpátaljai Református Egyház által szombaton Nagyberegen szervezett családi csendes napon való részvételem - emlékeztetett.

A találkozót követően a tárcavezető és kísérete felkereste a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát, ahol megtekintette a felsőoktatási intézmény bővítésével kapcsolatos munkálatokat.

Korábban Balog Zoltán Ungváron tárgyalást folytatott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetésével. A megbeszélésről az MTI érdeklődésére Brenzovics László, a KMKSZ elnöke elmondta: a szövetség vezetői tájékoztatták a minisztert a kárpátaljai magyarság helyzetéről. Nagyra értékeltük, hogy a magyar kormány szoros figyelemmel követi a kárpátaljai helyzet, a helyi magyar közösség sorsának alakulását, és kifejtettük, hogy jelenleg a kelet-ukrajnai béke megteremtése az elsőrendű feladat, így az európai államoknak, köztük Magyarországnak is ennek elősegítésén kell fáradoznia - közölte. A tanácskozáson a KMKSZ elnöksége a kárpátaljai magyar tannyelvű oktatással kapcsolatos aktuális kérdéseket is felvetett - tájékoztatott Brenzovics László.

Az emberi erőforrások minisztere, aki Munkácson tárgyalt Majnek Antal munkácsi római katolikus püspökkel, szombaton a Beregszászhoz közeli Nagyberegen előadást tart a református családi csendes napon, és felavatja a helyi református líceum felújított épületét. 

hirado.hu - MTI
  • EURO-2020 - Nyolcvannégy percig tartott a müncheni csoda
    A magyar válogatott hiába vezetett kétszer is, végül 2-2-es döntetlent játszott a német csapat vendégeként Münchenben a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének szerdai zárásán, így negyedikként zárt a csoportjában, és kiesett.
  • Magyarország fényekben
    Magyar nemzeti színekkel világított az ország a Németország-Magyarország labdarúgó-mérkőzés alatt 2021. június 23-án.
  • Orbán Viktor: az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes
    "Az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes, mert valótlan állításokra épül. A nemrég elfogadott magyar törvénytervezet védi a gyermekek jogait, garantálja a szülők jogait, és nem vonatkozik a 18 éven felüliek szexuális orientációval kapcsolatos jogaira, így semmilyen diszkriminatív elemet nem tartalmaz" - áll Orbán Viktor miniszterelnöknek az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.
MTI Hírfelhasználó