Nem lesz könnyű dolga a bankoknak
A kormány felkészült a devizahitelesek védelmére - jelentette ki az igazságügyi tárca államtitkára. Répássy Róbert a közrádióban egyértelművé tette, hogy a tisztességtelenül szerzett előnyt nem tarthatják meg a bankok.
2014. augusztus 22. 10:18

A kormány felkészült a devizahitelesek védelmére. A bankok az állammal szemben indítottak pereket, és a Kúria által tisztességtelennek nyilvánított szerződési feltételeikért harcolnak a devizahitelesekkel szemben – jelentette ki Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára a Kossuth rádió 180 perc című műsorában.

Arra a kérdésre, milyen árfolyamon történhet a devizahitelek forintosítása, az államtitkár azt mondta: korai még erről beszélni, meg kell várni a mostani perek kimenetelét. Ha ugyanis lesznek olyan perek, melyekben a bankok győznek, akkor a szerződésekben meg kell tartani a Kúria által tisztességtelennek minősített elemeket, és ezzel a kormánynak számolnia kell. A kabinet őszre tervezi megalkotni a helyzet rendezését célzó törvényt – hívta fel a figyelmet Répássy Róbert.

Mindenképp szükség volt arra, hogy külső ügyvédi irodákat bízzon meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Minden feltétel adott ahhoz, hogy ezek a jogi képviselők el tudjanak járni a bankokkal szemben – szögezte le az államtitkár.

Úgy vélte: a bankoknak láthatóan nehéz dolguk van. Mint mondta: meglepte, hogy amiatt is utasítottak el érdemi vizsgálat nélkül banki keresetet, mert nem csatoltak hozzá bizonyítékot. Ezek szerint a bankok abban bíznak, hogy nem érvényesülhet a törvény, márpedig az érvényesülni fog – tette egyértelművé.

Arra a kérdésre, hogy az autóhitelekre is vonatkoztatható-e mindaz, amit a Kúria megállapított az ingatlanokra vonatkozó devizahitelekre, azt válaszolta: a Kúria általánosan fejtette ki a véleményét a szerződések érvénytelenségével kapcsolatban, ezért természetesen, ha az autóhitelezésnél is kimutathatók érvénytelen kitételek, azok nem maradnak a szerződés részei. A tisztességtelenül szerzett előnyt nem tarthatja meg a bank – hangoztatta Répássy Róbert. 

hirado.hu - Kossuth Rádió 180 perc
  • Oltóanyag még nincs, de a lakossági igény hamarosan jelezhető
    Müller Cecília közölte: a lakossági igényfelmérés információkkal szolgál az oltóhelyek pontos megtervezéséhez. "Sokféle forgatókönyvünk van attól is függően, milyen típusú vakcina érkezik az országba" - hangoztatta.
  • KDNP-képviselő: Politizálás a lovagkirály bűvkörében
    Portrébeszélgetés Móring József Attila kereszténydemokrata politikussal: A liberális, nemzetek nélküli társadalom hívei összehangolt támadást indítottak a nemzeti, konzervatív berendezkedésű országok ellen és a hazai ellenzék beállt ebbe a kórusba. Semmi nem számít nekik, csak a hatalom megszerzése. Semmi nem szent, még a vírushelyzetet is politikai haszonszerzésre használják. Hamis videók, álhírek látnak napvilágot sorra.
  • Kovács Zoltán: az EU-nak új alapjavaslattal kell előállnia
    Magyarország nem változtatott álláspontján nyár óta, az mindvégig "egyértelmű, nyilvánvaló és őszinte" volt. "Az európai intézmények, a parlament, a bizottság és a német soros elnökség választott azóta egy más utat. Nem Magyarországot kell hibáztatni."
MTI Hírfelhasználó