Miből lettek Falus Ferenc milliói?
Több egészségügyi botránynál is jelen volt Falus Ferenc, a balliberális ellenzék főpolgármester-jelöltje – derül ki a Heti Válasz összeállításából.
2014. augusztus 22. 12:16

A Tarlós István kihívójának életútját, meggazdagodását bemutató cikk szerint Falus első milliói jelentős társadalombiztosítási támogatással jöttek létre a 90-es években. Az akkor amerikai tulajdonú, mára az ő többségi tulajdonába került Harris Egészségügyi Szolgálat Magyarország Kft. a tb-botrányok állandó szereplője volt.

A lap emlékeztetett: Falus cégének otthonápolási szolgáltatásai többe kerültek a biztosítónak, mintha dunai panorámás szállodában helyezték volna el a betegeket. – Az Állami Számvevőszék már 1995-ben kifogásolta, hogy a Harris debreceni leányvállalata a tb kilencmillió forintos támogatásból úgy tapsolt el négymilliót, hogy egy beteg ellátását sem tudta igazolni – írták, megjegyezve: a támogatások mögött álló kuratóriumot Kárpáti Zsuzsanna, az MSZP későbbi országgyűlési képviselője vezette. A Harris Kft. a Horn-kormány egészségügyi tárcájától, illetőleg a Soros Alapítványtól is kapott támogatást. A Heti Válasz kiemelte: Falus vállalkozásai összesen több mint ötvenmillió forint éves adózott jövedelmet termelnek.

A balliberálisok főpolgármester-jelöltje 2001-ben lépett be az MSZP-be, ami a lap szerint szoros összefüggésben áll azzal, hogy a fővárosi Nyírő Gyula Kórház igazgatója lett, mivel a bírálóbizottság nem őt tartotta a legalkalmasabbnak a posztra. Vezetése alatt egy botrányos ügy is volt az intézményben, a kórház ugyanis szerződést kötött saját szülész-nőgyógyász főorvosának magáncégével. Az illetőt idén nyáron (nem jogerősen) 67 rendbeli csalás miatt ítélték el. A Heti Válasz felidézte azt is, Falus a „legerősebb nyomot a közvéleményben” az Angliában 800 kórházi esetet produkáló, itthon több kismama és magzat halálához vezető H1N1 járvány idején hagyta. A lap ismerteti azt is, 2007-ben Molnár Lajos SZDSZ-es egészségügyi miniszter nevezte ki országos tiszti főorvosnak, így kulcsszerepe volt a Hospinvest Zrt. kórház-privatizációiban.

A cég ekkor szerezte meg a Heves megyei közkórházak működtetési jogát. Az egri kórháznak hatmilliárdos fejlesztést ígértek, ám még az épület rezsijét sem tudták fizetni. Egerben hatszáz egészségügyi dolgozó állt fel, hogy a cég ne kaphasson működési engedélyt a tisztiorvosi szolgálattól, de a Falus vezette hatóság ezt megadta. Miután a Gyurcsány-kormány által protezsált cég csődbe ment, a HospInvest 1,6 milliárd forintra perelte az egészségbiztosítót. Akkori tulajdonosa, Füzes Attila viszont épp Falus tisztiorvosi szolgálatához ejtőernyőzött – idézte fel a lap. Az ÁNTSZ éléről Székely Tamás minisztersége idején egyszer megpróbálták meneszteni, de Bajnai Gordon kormányfő „a hóna alá nyúlt”.

A szürke ezer árnyalata című portréjában a Heti Válasz arról is beszámolt, hogy Falus kuratóriumi elnöke a holokauszttúlélők legnagyobb magyarországi segélyszervezetének, az évente 2,5 milliárd forint felett rendelkező Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítványnak. A szervezet bevételei nagy részét otthonápolási szolgáltatásokra fordítja, ami a lap szerint fő kapcsolódási pont lehet Falus Ferenccel, hiszen mint emlékeztettek: Falus úgy került kulcspozícióba, hogy semmilyen „látható” szerepet nem vállalta zsidó közéletben.

MNO - Magyar Nemzet
MTI Hírfelhasználó