Áder átadta a Magyar Szent István Rendet
Rubik Ernő feltalálót és Kertész Imre írót a Magyar Szent István Renddel tüntette ki Áder János köztársasági elnök.
Utoljára frissítve: 2014. augusztus 20. 12:54
2014. augusztus 20. 12:22

Augusztus 20-án, az állami ünnepen a legfőbb közjogi méltóságok jelenlétében a Sándor-palotában adta át a kitüntetést.

A magyar állam legmagasabb kitüntetésére azok válnak méltóvá, akik egyedülálló teljesítményük mellett olyasmit adtak nemzetünknek, aminek önmagán túlmutató jelentősége van - hangsúlyozta a kitüntetések átadása után mondott beszédében az államfő.

Kertész Imrét méltatva elmondta: az író nemcsak azért vált méltóvá erre a kitüntetésre, mert a magyar Nobel-díjasok sorát gyarapítja, ráadásul magyar íróként ő volt az első, aki elnyerte a legrangosabb irodalmi elismerést, hanem egész életműve elismeréseként.

Ez az életmű anatómiai pontosságú leírását adja annak, amit a diktatúrák művelnek az emberi lélekkel - mutatott rá a köztársasági elnök, hozzátéve: Kertész Imre munkássága a szabadság belső megélésének lehetőségéről is szól.

"Köszönöm mindazt, amit öntől tanulhattunk emberi helytállásból, írói bátorságból, a világgal dacoló művészi őszinteségből" - fordult a kitüntetetthez Áder János.

Rubik Ernőről szólva az államfő emlékeztetett: "zseniális találmánya", a Rubik-kocka meghódította az egész világot, olyan "csavaros ás bűvös találmány", melynek kitalálásához igazi magyaros észjárásra volt szükség.

A kocka nem pusztán játék, hanem olyasmi, ami kreativitásra tanít; ez az egyszerű tárgy szimbolikus jelensége korunknak, egyedülálló szellemi alkotás - hangsúlyozta Áder János, hozzátéve: Rubik Ernő találmánya nemzedékről nemzedékre százmillióknak nyújt kifogyhatatlan inspirációt szerte a világban.

Kertész Imre világhírű, a legrangosabb nemzetközi irodalmi díjjal is elismert, a totalitárius rendszerben tapasztalt szenvedést megrendítően, páratlan mélységgel ábrázoló írói életműve, valamint jelentős műfordítói tevékenysége elismeréséül vehette át a kitüntetést Áder János köztársasági elnöktől, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében.

Bár a kitüntetettek a helyszínen nem adtak interjút, Kertész Imre a közmédia érdeklődésére - felesége útján - korábban úgy fogalmazott, hogy "a konszenzus megteremtésének a vágyáról és elodázhatatlan szükségességéről szól a díj elfogadása és átvétele".

Rubik Ernő a kultúra számos területén, különösen az építészetet és a formatervezést világszerte folyamatosan megihlető Rubik-kocka feltalálásának negyvenedik évfordulója alkalmából, feltalálói, oktatói, valamint tudományos tevékenysége elismeréseként vehette át a Szent István Rendet.

A kitüntetést, amelyet a miniszterelnök előterjesztésére a köztársasági elnök adományoz, a Mária Terézia magyar királynő által 1764. május 5-én alapított - és 1946-ban megszüntetett - Szent István Rend megújításaként a 2011. évi CCII. törvény alapította meg. Tavaly a köztársasági elnök a legmagasabb állami kitüntetést Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok úszónak és Lámfalussy Sándor közgazdásznak adta át az államalapítás ünnepe alkalmából.

A Der Standard című osztrák lap Kertész Imre kitüntetéséről

Baloldali és liberális körökben megütközést keltett, hogy Kertész Imre elfogadja az Orbán-kormánytól a legmagasabb magyar állami díjat - írta a "Kertész Imre vitatott kitüntetése" című írásában a Der Standard című liberális osztrák lap.

A lap úgy fogalmazott, hogy a Szent István Rend odaítélése azért is figyelemreméltó, mert az Orbán-kormány az állami kitüntetéseket csaknem kizárólag a Fidesz vagy a szélsőséges Jobbik elkötelezettjeinek vagy legalább politikától függetleneknek osztotta. Kertész Imrét az "Orbán- és a Jobbik-féle médiumokban" rendszeresen rágalmazták, magyarországi hovatartozását megkérdőjelezték - írta budapesti tudósításában Gregor Mayer. A szerző megjegyezte: míg Kertész Imre saját nyelvezetével felveti, addig az "Orbán-állam" tagadja és elnyomja a felelősséget a magyar holokausztért. 
http://derstandard.at/2000004519605/Umstrittene-Ehrung-fuer-Autor-Kertesz

MTI
MTI Hírfelhasználó