Erősíti a légvédelmet a honvédség
A Mistral légvédelmi rakétarendszer 2016 és 2018 közötti képességnövelő bővítéséről kötöttek szerződést a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatala és az MBDA France képviselői Budapesten.
2014. augusztus 19. 14:59

Az erről szóló dokumentumot Didier Philippe, a gyártó MBDA France első alelnöke és Balla Tibor ezredes, a HM Védelemgazdasági Hivatal főigazgató-helyettese írták alá a HM-ben.

Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a Magyar Honvédség (MH) 1997 óta alkalmazza a Mistral M2 rakétákat ATLAS indítóállványon országvédelmi feladatokra és a szövetségi rendszerekbe felajánlott erők védelmére. A rakéták technikai fejlődése miatt azonban szükségessé vált a Mistral rendszer korszerűsítése.

Az új szerződés értelmében a Magyar Honvédség már meglévő M2 típusú rakétáit - a HM Arzenál Zrt. közreműködésével - a kor színvonalának megfelelően felújítják. Ezen felül pedig nagyobb lőtávolsággal, jobb zavarvédelemmel és hosszabb üzemidővel rendelkező M3 típusú rakétákat szerez be a honvédelmi tárca. A rendszerszintű alkalmazáshoz új típusú MATIS MP3 hőkamerákat, gyakorlóberendezéseket, alkatrészeket, akkumulátorokat is kap a honvédség.

A fejlesztés kapcsán a HM olyan, több évig tartó ütemezett konstrukciót dolgozott ki, amely egyfelől biztosítja a finanszírozhatóságot a honvédelmi költségvetési forrásokból, másrészt az MH föld közeli védelmi képességének hosszú távú megtartását és fejlesztését, továbbá a NATO részére felajánlott erők képességéinek növelését. Ezzel szövetségesi kötelezettségeinknek magasabb szinten tudunk eleget tenni - olvasható a sajtóanyagban. 

hirado.hu - MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Baloldali tömb formálódik Gyurcsány Ferenccel szemben
  Legutóbb a Momentum elnöke fogalmazta meg, mit gondol Gyurcsány Ferenc vezérszerepéről. Közben az MSZP már azon aggódik, hogy a belviszály a 2022-es választási esélyeket is veszélyezteti – hangzott el az M1 Híradójában.
 • Jakab Péternek arra sincs energiája, hogy a Facebookon politizálgasson
  Élesen bírálta a Siófokon kétnapos éhségsztrájkba kezdő Jobbik-alelnököt Varga-Damm Andrea. A független képviselőnek a párt elnökéről sincsen jó véleménye. Jakab Péter féléves működését magunk is mérlegre tettük. Az egykori szóvivő könnyűnek találtatott, az alpári parlamenti felszólalások mögött egy lagymatag politikus bújik meg.
 • Nagy baj van Amerikában
  A vélemények egy-egy okot neveznek meg a konfliktus forrásaként, elhanyagolva a probléma sokszínűségét.
MTI Hírfelhasználó