Gulyás: sikerült beváltani az 56-os forradalom célkitűzéseit
Gulyás Gergely szerint a 25 évvel ezelőtti események megteremtették Európa egységének lehetőségét.
2014. augusztus 19. 08:59

A második világháború után kialakult jaltai rendszer lebontásának egyik legjelentősebb állomása volt a huszonöt évvel ezelőtt Sopronpusztán rendezett Páneurópai Piknik - hangsúlyozta a negyedszázaddal ezelőtt rendezett eseményre emlékező hétfői konferencián Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke.

Mint mondta, a jaltai rendszer a történelem talán legigazságtalanabb és legkegyetlenebb rendszere, amely jólétben, szabadságban és demokráciában élőkre és diktatúrába, rabságra és nélkülözésre ítéltekre osztotta a kontinenst, amelynek bukása Európa egységét hozta el. Szavai szerint erre az örökségre akkor vagyunk méltóak, "ha ezt a szabadságot mindannyian jóra tudjuk fordítani".

Utalt rá: a páneurópai piknikkel és azzal, hogy nem sokkal később Ausztriába engedték az országon keresztül Nyugatra tartó keletnémeteket, 1956 után Magyarország ismét a világsajtó címlapjaira került, az események pedig megteremtették Európa egységének lehetőségét, történelmi igazságtételt adva Németországnak, amikor utat nyitott, hogy "két mesterséges államból egy természetes jöjjön létre". Gulyás Gergely kiemelte: 1989-ben sikerült beváltani az 56-os forradalom célkitűzéseit.

Fodor Tamás, Sopron polgármestere beszédében arra hívta fel a figyelmet: a negyedszázaddal ezelőtt történtek különlegessége, hogy ilyen mérvű változások korábban "tűzzel és vassal következtek be", akárcsak az, hogy nem a meglévő állami, politikai struktúrák, hanem a civil szerveződések által generált mozgalmak voltak az események kezdeményezői,végigvivői.

Magas László, az egykori esemény szervezői által létrehozott Páneurópai Piknik '89 Alapítvány elnöke arra hívta fel a figyelmet: az időben előrehaladva mind széttartóbbak az egykori eseményekre vonatozó visszaemlékezések, ezért arra volna szükség, hogy mihamarabb elkészüljön a rendezvény "mindenki által elfogadott tényfeltárása".

Antall Péter, az Antall József Tudásközpont vezetője - megjegyezve, "mindenkinek megvan a maga 1989-es története" - arról beszélt, az eseményeknek és az azokat évtizedeken keresztül megelőző csendes ellenállásnak számtalan olyan névtelen hőse, áldozata van, akikről szinte semmit nem tud az utókor.

Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány budapesti képviseletvezetője szerint a piknik "békés és döntő lépés volt a hidegháború által megosztott Európa újraegyesítése felé, míg Hildigund Neubert, Türingia tartomány kancelláriájának államtitkára azt emelte ki: a nyugatra menekülő keletnémetek, akikre az NDK akkori államhatalma lövetett, nem akarták elhagyni hazájukat, de egy olyan országban sem akartak élni, ahol "megállt az idő", ők viszont az alapvető megélhetésen túlmutató "jövőt akartak".

------------------------------------------

Emlékmozdony

A rendezvényen emlékmozdonyt is avattak, amely arra emlékeztet, amikor az osztrák-magyar határszakaszon közlekedő vonatok a nyugati és a keleti blokk között szállították az utasokat.

Az osztrák-magyar határszakaszon közlekedő vonatok a rendszerváltozás előtt évtizedeken át a két blokk között szállították az utasokat. A vasúttársaság a páneurópai piknik huszonötödik évfordulóján emlékmozdonyt állított forgalomba.

Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az alkalomra egy olyan mozdonyt választottak, amely Európában minden országban, vagy a legtöbb országban tud közlekedni; éppen azért, hogy el tudja vinni a hírét az eseménynek.

fidesz.hu - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az unió hamis üzenettel csalogatja a migránsokat
  Iparággá vált a migránsokat Európába juttató bűnözés. Az alvilágnak ezt a részét a brüsszeli bürokrácia is segíti, mert olyan üzeneteket küld a kibocsátó térségekbe, hogy támogatja a szervezett migrációt – derül ki Horváth József szavaiból.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • Gyárfásra koncentráltak a rendőrök elejétől fogva
  Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes tanúkénti meghallgatásával folytatódott ma a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkoltatása miatt zajló per. Az ezredes éveken át vezette a nyomozást, egészen addig, amíg feljebbvalói parancsra meg kellett szüntetniük, miután egy sor bizonyítékot összegyűjtöttek.
MTI Hírfelhasználó