Gőgös: személyi ellentétek miatt húzódtak el a tárgyalások
Átfogó budapesti együttműködés helyett kerületi megállapodásokat írhat alá egymással az MSZP, az Együtt-PM és a DK.
2014. augusztus 14. 23:43

Minden kerületben lezárták a vitákat, és pontot tettek a tárgyalások végére - jelentette be szerdán Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke. Eredetileg átfogó fővárosi megállapodást akartak a baloldali pártok, de az Együtt-PM kedden bejelentette, nem lesz ilyen együttműködés, így csak kerületi szinten egyezhetnek meg. Ahol sikerül, ott koordináltan indulnak, vagyis nem egymás ellen. Ilyen például a IX. kerület, ahol az Együtt-PM adja a közös polgármester-jelöltet. Ám vannak kerületek - mint például a VIII. - ahol minden baloldali párt elindul külön-külön, egymás ellen.

Akad olyan kerület is, például a XIII., ahol heteken keresztül vitáztak a pártok, de nem engedtek egymásnak. A Híradó úgy tudja, itt mindenki indít képviselőket, de polgármester-jelöltet csak az MSZP. Az MSZP elnökhelyettese, Gőgös Zoltán szerint a tárgyalások azért húzódtak el, mert az Együtt-PM-ben és a DK-ban sok az egykori szocialista politikus, és nem tudják félretenni a személyi ellentéteket. Kőbányán is heteken át vitáztak az egykori szocialisták a mostaniakkal. A Gyurcsány Ferenc-féle DK Élő Norbertet akarta indítani, aki korábban MSZP-s politikus volt. Az MSZP viszont ragaszkodott a saját emberéhez, a szocialisták azonban végül kénytelenek voltak engedni a DK-nak.

A régi és a mostani szocialisták között akkora volt a feszültség az elmúlt hetekben, hogy Szanyi Tibor néhány napja még azt is felvetette: zárják ki az együttműködésből az olyan jelölteket, akik az MSZP-ből léptek át a másik két pártba. A közös baloldali kampányt az is nehezítheti, hogy a szocialisták közül sokan úgy látják: az Együtt-PM-nél és a DK-nál szándékosan próbálják gyengíteni az MSZP-t, mert ha a két új baloldali párt jobb eredményt ér el, mint a szocialisták, akkor további támogatókat - esetleg párttagokat - tudnak magukhoz csábítani az MSZP-től. 

hirado.hu - M1 Híradó
  • A rendszerváltoztatás az '56-os hősöknek is köszönhető
    Kövér László: a Nyugat ugyanúgy hagyott cserben minket 2006-ban, mint 1956-ban, „és most is ugyanúgy szívesebben kooperálnának egy kollaboráns neobolsevista bandával, mint ahogy 1989-90 után is jobban örültek volna, ha nincs hatalmi változás hazánkban, hiszen az úgynevezett reformkommunistákkal már korábban elkezdtek sikerrel üzletelni."
  • Trump alternatív közösségi oldallal próbálkozik
    John Matze, a Parler vezérigazgatója így kommentálta az eseményeket: Igen, elsők voltunk, ameddig a Twitter dühöngő fake news csürhéje és az igazságos versenyt ellenző barátaik el nem lehetetlenítettek. Azóta a Parler újra elérhető az Apple alkalmazásboltjában.
  • Energialecke az Európai Bizottságnak
    Az uniós tagországok vezetői zárónyilatkozatot fogadtak el a megemelkedett energiaárak kezelésére vonatkozóan, a koronavírus-járvány európai helyzetéről és az uniós klímavédelmi célkitűzésekről.
MTI Hírfelhasználó