A megbeszéltek ellenére dél felé halad a konvoj
Voronyezsi veszteglése után csütörtökön folytatta útját Ukrajna felé az az orosz konvoj, amely segélyt szállít Ukrajnába.
2014. augusztus 14. 11:01

A teherautó-karaván Moszkva mellől indult kedden, és estére Voronyezsig jutott, ahol egészen csütörtök reggelig vesztegelt. Az ácsorgás oka a tanácstalanság volt: Moszkva nem tudta eldönteni, hogy a teherautók hol és miként lépjenek ukrán területre.

A menetoszlop végül dél felé vette az irányt, ami arra utalhat, hogy Oroszország nem tartja magát ahhoz a nem hivatalos megállapodáshoz, miszerint olyan határátkelőt választ, amelyet az ukrán kormány erői uralnak, nem pedig a szakadárok. Az előbbi átkelőkön a Nemzetközi Vöröskereszt átvizsgálhatná a szállítmányt, hogy valóban csakis humanitárius segélyről van-e szó. A teherautó-karaván indulásakor 280 kocsiból állt. Számuk csütörtökre 262-re fogyatkozott.

Zeman örül a konvojnak

A cseh államfő támogatásáról biztosította a Kelet-Ukrajnába tartó orosz segélyszállítmányt. Milos Zeman a prágai televíziónak adott szerda esti nyilatkozatában úgy vélekedett: teljesen mindegy, hogy a segély az Európai Uniótól, az Egyesült Államoktól vagy épp Oroszországtól érkezik. „Minél több a nemzetközileg ellenőrzött humanitárius segély, annál jobb” – fogalmazott.

A cseh elnök egyidejűleg ismét kételyeinek adott hangot az Oroszországgal szemben életbe léptetett uniós szankciók miatt. Zeman mindenfajta szankciót értelmetlennek és nem hatékonynak nevezett, utalva arra, hogy azok ellenszankciókat idéznek elő.

Az ukrán elnöki hivatal szerda este nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Oroszország Ukrajna elleni közvetlen katonai beavatkozáshoz ürügyként használhatja fel a kelet-ukrajnai lakosság megsegítésére indított segélyszállítmányát.

-------------------------------------------------------------

Nem kérnek a segélyből

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök szerdán kijelentette, hogy Ukrajnának nincs szüksége annak a „cinikus” Oroszországnak a segélyszállítmányára, amely előzőleg „harckocsikat és terroristákat” küldött a Donyec-medencébe

MNO - MTI
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Szijjártó: A migrációs nyomás új veszélyességi szintre lépett
  Új veszélyességi szintre lépett a migrációs nyomás, a migránsok egyre agresszívebbek, erőszakosabbak, már felfegyverkeznek, és használják is ezeket a fegyvereket - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Szabadkán, ahol szerb hivatali kollégájával, Nikola Selakoviccsal találkozott.
 • A baloldal totális összeomlása
  A közvélemény-kutatások szerint ha most lennének a választások, a Fidesz–KDNP-pártszövetsége akár négyötödös többséget tudna kialakítani az Országgyűlésben, hisz a rekord támogatottság mellett az ellenzéki oldalon a DK és a Mi Hazánk Mozgalom kivételével jelenleg egyik ellenzéki párt sem lenne önállóan képes bejutni a parlamentbe – fogalmazott Nagy Ervin elemző.
 • Lezárták az Erzsébet hidat – Budaházyért tüntetnek
  Hétfőn reggel 8 óra körül érkezett a bejelentés a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz (BRFK), hogy hogy néhányan kocsikkal és egy molinóval keresztbe állva akadályozzák a forgalmat az Erzsébet hídon.
MTI Hírfelhasználó