A megbeszéltek ellenére dél felé halad a konvoj
Voronyezsi veszteglése után csütörtökön folytatta útját Ukrajna felé az az orosz konvoj, amely segélyt szállít Ukrajnába.
2014. augusztus 14. 11:01

A teherautó-karaván Moszkva mellől indult kedden, és estére Voronyezsig jutott, ahol egészen csütörtök reggelig vesztegelt. Az ácsorgás oka a tanácstalanság volt: Moszkva nem tudta eldönteni, hogy a teherautók hol és miként lépjenek ukrán területre.

A menetoszlop végül dél felé vette az irányt, ami arra utalhat, hogy Oroszország nem tartja magát ahhoz a nem hivatalos megállapodáshoz, miszerint olyan határátkelőt választ, amelyet az ukrán kormány erői uralnak, nem pedig a szakadárok. Az előbbi átkelőkön a Nemzetközi Vöröskereszt átvizsgálhatná a szállítmányt, hogy valóban csakis humanitárius segélyről van-e szó. A teherautó-karaván indulásakor 280 kocsiból állt. Számuk csütörtökre 262-re fogyatkozott.

Zeman örül a konvojnak

A cseh államfő támogatásáról biztosította a Kelet-Ukrajnába tartó orosz segélyszállítmányt. Milos Zeman a prágai televíziónak adott szerda esti nyilatkozatában úgy vélekedett: teljesen mindegy, hogy a segély az Európai Uniótól, az Egyesült Államoktól vagy épp Oroszországtól érkezik. „Minél több a nemzetközileg ellenőrzött humanitárius segély, annál jobb” – fogalmazott.

A cseh elnök egyidejűleg ismét kételyeinek adott hangot az Oroszországgal szemben életbe léptetett uniós szankciók miatt. Zeman mindenfajta szankciót értelmetlennek és nem hatékonynak nevezett, utalva arra, hogy azok ellenszankciókat idéznek elő.

Az ukrán elnöki hivatal szerda este nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Oroszország Ukrajna elleni közvetlen katonai beavatkozáshoz ürügyként használhatja fel a kelet-ukrajnai lakosság megsegítésére indított segélyszállítmányát.

-------------------------------------------------------------

Nem kérnek a segélyből

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök szerdán kijelentette, hogy Ukrajnának nincs szüksége annak a „cinikus” Oroszországnak a segélyszállítmányára, amely előzőleg „harckocsikat és terroristákat” küldött a Donyec-medencébe

MNO - MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • A keresztyén hit mélysége a megmaradás kulcsa
  A Kárpátaljai Református Egyház egyházkerületi ünnepi közgyűlésén Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott, hogy "hosszú történelmünk megmutatta, hogy a keresztyén hit mélysége ezekben az időkben a megmaradás kulcsa".
 • A jogvédők ordító csendje
  A „jogvédő" NGÓ-knak az ukrajnai háborúval kapcsolatban tanúsított szemforgató hozzáállása leleplezte őket abban, hogy minimális érzékenységet sem tanúsítanak a valóban életveszélyben lévő kárpátaljai nemzettársaink iránt, hanem kizárólag a megrendelői igények szolgai végrehajtásában merül ki ténykedésük – fogalmaz Hetzmann Róbert.
 • Barcsay Jenő szellemiségének eleven értékei
  Barcsay Jenő, a mester életműve egyedülálló egyetemes értékeivel teszi gazdagabbá az erdélyi magyar képzőművészetet, s a teljes magyar képzőművészetet – fogalmaz Feledy Balázs.
MTI Hírfelhasználó