Balliberális vevőkészség a rasszizmusra
Többszörösen hiteltelenítette magát a balliberális oldal a rendpártias, rasszista mellékzöngéjű fordulattal.
2014. augusztus 14. 09:10

Azzal, hogy védelmükbe vették Eörsi Mátyás egykori SZDSZ-es országgyűlési képviselő, ma gyurcsányista politikus romabűnözéses szövegét, hosszú évekre visszamenőlegesen is védhetetlenné vált állandó antirasszista retorikájuk. Ugyanígy maguk nyilvánították minden alapot nélkülözőnek folyamatos gyanúsításaikat, amelyekkel a polgári jobboldalt vádolták szélsőségességgel, illetve az ilyen nézeteket vallók cinkos támogatásával. Nem határolódtak el a Demokratikus Koalíció prominensének cigányokat megbélyegző előítéletes mondatától sem. Mindez áthangolt politikai irányváltást sejtet, hiszen Pásztor Albert lett a közös miskolci polgármesterjelöltjük, akitől még csak módosítást sem kértek évekkel ezelőtti kirekesztő, romaellenes kirohanására. Memóriafrissítőül válogattunk a szociálliberális politikai osztály és nemzetközi partnereik vádaskodásaiból, amelyekkel az egész magyar társadalmat próbálják világszerte lejáratni.

Nem előzmények nélküli a mostani rendpártias pálfordulás az baloldalon. Valójában a rasszista-antirasszista kétarcú beszéd eddig is megvolt a régi-új szocialista táborban. Emlékezhetünk: tavaly októberben a bajai időközi választás alkalmával a Bajnai Gordon-féle Együtt 2014 rasszista internetes játékot tett fel a honlapjára, amelyen a sötétbarna figurák voltak hivatottak az utaztatható, tehát korrumpálható jobboldali roma szavazókat megjeleníteni. Tavaly szeptember elején Orbán Viktor miniszterelnök fényképéhez minősíthetetlen megjegyzéseket fűztek a Milla, az MSZP, a DK, a 4K!, a Nol.hu és a 168 óra Facebook-oldalán. Egy évre rá tulajdonképpen megismétlődött a gyomorforgató produkció, amikor a Milla közösségi oldalán egy szellemesnek szánt bejegyzés a kormányfő fotóját kreolosra sötétítette.

Műfelzúdulás

Ez a kirekesztő hozzáállás egyáltalán nem gátolja a magukat európainak mondó alakulatokat abban, hogy sokszor személyükben is ugyanazok a rasszizmus vádjával éljenek. Amikor a Fidesz elnöke azt nyilatkozta 2009 februárjában, hogy cigánybűnözés nincs, csak cigány bűnözők, hatalmas volt a műfelzúdulás a posztpártállami mezőnyben. Akik akkor nem győztek tiltakozni egy, magát a cigánybűnözés kifejezést elutasító megnyilatkozás ellen, ma a világ legtermészetesebb dolgának tartják Eörsi Mátyás romabűnözéses szövegét („sajnálatos, de statisztikailag igenis létezik a romabűnözés”). Ahogy Pásztor Albert öt évvel ezelőtti megjegyzését is arról, hogy a cigányokkal nem lehet együtt élni.

Számukra máig megfellebbezhetetlen jogi, kriminalisztikai szaktekintélynek számít az a Gönczöl Katalin MSZP–SZDSZ-koalíció alatti ombudsman is, akiről a Magyar Nemzet írta meg először, hogy publikációiban visszatérő terminus technicusként használta a cigánybűnözés kifejezést. Ez a ballib politikai kör semmilyen kivetnivalót nem talált abban, hogy Deutsch Tamást egy szocialista önkormányzati képviselő ledíszzsidózta. Azon sem akadtak fenn, hogy egy másik, angyalföldi MSZP-s politikus fideszes képviselőtársát, Szabó Györgyöt zsidózta le. Az utódpárt parlamenti képviselője volt továbbá Zuschlag János, aki a holokauszt áldozatain viccelődött. A szocialista ifjúsági szervezet elnökhelyettese lemondott mandátumáról, ám mellette álló társai, Ujhelyi Istvántól Arató Gergelyig, akik nevetgéltek, mosolyogtak az otrombaságon, a posztjukon maradtak.

Haszonmaximalizálás

Nem is csináltak titkot az utódpártban abból, hogy nekik a kisebbségi kérdéskör csak haszonmaximalizálási szempontból fontos. Teleki László, az MSZP volt államtitkára 2009-ben egy tanulmányban lefektette: meg kell találni az egyensúlyt, hogy a rasszista MSZP-szavazók körében se legyen szavazatvesztés. Szabó Éva MSZP-s képviselő sem köntörfalazott: Veres János akkori felesége egy őszödi frakciógyűlésen amiatt aggódott 2008-ban, hogy egyes anyák olyan gyógyszereket képesek beszedni a magasabb segély érdekében, amelyek következtében súlyosan sérült gyermekek jönnek a világra.

A szalonképesnek álcázott rasszista alapmodell feltehetőleg Horn Gyula akkori miniszterelnök megnyilatkozása volt, aki 1998-ban miniszterelnökként indítványozta: a cigányság határolódjon el a bűnözőktől. Vagyis kollektíve bélyegzett meg egy egész – magát ráadásul nagyrészt magyarnak valló – etnikumot. Ebbe a kategóriába tartozik Kovács László huszonhárommillió román munkavállalóval való riogatása 2001– 2002-ben. Az MSZP akkori elnöke ezt úgy fogalmazta meg több variációban, hogy a kormány ráeresztené a huszonhárommilliós román munkaerőpiacot az országra. A 2004. december 5-i, kettős állampolgárságról szóló népszavazással beérett a lélektani hadviselés.

A külföldi média inkább más ügyekben mozgósítja magát. Se szeri, se száma a Magyarországot rasszista fészekként beállító tudósításoknak – kizárólag akkor, ha nem a baloldal van kormányon. Általában volt SZDSZ-es, balliberális közéleti embereket, volt és mai politikusokat szólaltatnak meg a riportokban, cikkekben mint aggódó független értelmiségieket.

További részletek a Magyar Nemzet csütörtöki számában.

MNO - Magyar Nemzet
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az unió hamis üzenettel csalogatja a migránsokat
  Iparággá vált a migránsokat Európába juttató bűnözés. Az alvilágnak ezt a részét a brüsszeli bürokrácia is segíti, mert olyan üzeneteket küld a kibocsátó térségekbe, hogy támogatja a szervezett migrációt – derül ki Horváth József szavaiból.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • Gyárfásra koncentráltak a rendőrök elejétől fogva
  Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes tanúkénti meghallgatásával folytatódott ma a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkoltatása miatt zajló per. Az ezredes éveken át vezette a nyomozást, egészen addig, amíg feljebbvalói parancsra meg kellett szüntetniük, miután egy sor bizonyítékot összegyűjtöttek.
MTI Hírfelhasználó