Búcsúzó és újrázó polgármesterek
Az eddigi polgármesterek többsége már az év elején eldöntötte, hogy helyi szinten vagy a nagypolitikában folytatná-e a pályafutását.
2014. augusztus 12. 14:41

A parlament korábbi döntése szerint az októberi önkormányzati választással lépnek hatályba azok az összeférhetetlenségi szabályok, amelyek alapján már nem lehet egyszerre valaki országgyűlési képviselő és polgármester. Az eddigi polgármesterek többsége már az év elején eldöntötte, hogy helyi szinten vagy a nagypolitikában folytatná-e a pályafutását. A fővárosi kerületekben és a megyei jogú városokban több mint tucatnyi új városvezető lehet.

Budapesten a Fidesz–KDNP jelöltjeinek már az év elején dönteniük kellett: a tavaszi parlamenti vagy az őszi önkormányzati választáson méretik-e meg magukat. Az áprilisi parlamenti választás alapján marad országgyűlési képviselő Rogán Antal, a Belváros-Lipótváros, Papcsák Ferenc, Zugló, László Tamás, a XV. kerület, Németh Szilárd, Csepel és Szabolcs Attila, Budafok-Tétény polgármestere. Az eddig kettős tisztséget betöltő kormánypárti politikusok közül a polgármesteri posztért való újraindulást választotta Nagy Gábor Tamás, Budavár, Láng Zsolt, a II. kerület, Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer, Wintermantel Zsolt, Újpest, Kocsis Máté, Józsefváros, Bácskai János, Ferencváros, Pokorni Zoltán, a Hegyvidék, továbbá Kovács Péter, a XVI., Riz Levente, a XVII. és Ughy Attila, a XVIII. kerület polgármestere.

Az ellenzéki pártoknál egyszerűbb a képlet, hiszen a most véget érő ciklusban Budapesten három polgármesterük volt. Közülük egyedül az MSZP-s Tóth József volt 2010 után parlamenti képviselő, ő most feltehetően a balliberális kis pártok közös jelöltjeként indul újra pozíciójáért. A parlamentben utódja volt alpolgármestere, Hiszékeny Dezső lett, akinek mentelmi jogát egy ötmilliós vesztegetési ügy miatt szeptemberben függesztheti fel a parlament. Érdekesség, hogy az MSZP-s Steiner Pál áprilisig országgyűlési képviselő volt, s az MSZP azért nem indította tavasszal, mert őt szánták az V. kerület polgármesterjelöltjének. A jelenleg is bizonytalan balliberális összefogás alapján azonban ebben a városrészben az Együtt–PM-es Juhász Péter indulhatna, így Steiner két szék között a pad alá eshet. Juhásznak a Fidesz–KDNP jelöltjét, a kerület jelenlegi alpolgármesterét, Szentgyörgyvölgyi Pétert kellene megvernie.

A megyei jogú városok közül a szocialistákat leginkább Szeged érinti, ahol Botka László indul a polgármesteri székért a balliberális pártok közös jelöltjeként. Ha sikerülne nyernie, akkor parlamenti székére (amelyet országos listáról szerzett) egy másik szocialista politikus ülhetne. A Fidesz–KDNP-s vezetésű városok esetében több helyen a mostani alpolgármester indul majd a városvezetői posztért, miután a jelenlegi polgármester inkább a parlamenti munkát választotta. Így például Kecskeméten Zombor Gábor székéért eddigi helyettese, Szemereyné Pataki Klaudia indul majd, Debrecenben Kósa Lajost Papp László, Békéscsabán Vantara Gyulát Hanó Miklós, Nagykanizsán Cseresnyés Pétert Dénes Sándor, Szekszárdon Horváth Istvánt Ács Rezső válthatja.

Másutt viszont az eddigi polgármester indul újra a városvezetői posztért, így például Dunaújvárosban Cserna Gábor, Egerben Habis László, Érden T. Mészáros András, Győrben Borkai Zsolt, Kaposváron Szita Károly, Miskolcon Kriza Ákos, Nyíregyházán Kovács Ferenc, Pécsett Páva Zsolt, Salgótarjánban Székyné Sztrémi Melinda, Sopronban Fodor Tamás, Székesfehérváron Cser-Palkovics András, Szolnokon Szalay Ferenc, Szombathelyen Puskás Tivadar, Tatabányán Schmidt Csaba, Veszprémben Porga Gyula, Zalaegerszegen pedig Gyutai Csaba.

MNO - Magyar Nemzet
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó