Egység helyett kétségek a baloldalon
Már olyan hangok is vannak, amelyek megkérdőjelezik Kunhalmi Ágnes budapesti elnök pozícióját.
2014. augusztus 12. 09:36

Az MSZP lehet a legnagyobb vesztese a baloldali kis pártok közötti vitának. Már olyan hangok is vannak, amelyek megkérdőjelezik Kunhalmi Ágnes budapesti elnök pozícióját. Az Együtt–PM-mel és a DK-val közben továbbra sincs teljes egyezség, több kerületben megrekedtek az alkudozások.

Kunhalmi Ágnesnek, az MSZP budapesti elnökének pozíciója is meginoghat, miután a szocialisták továbbra sem tudtak megegyezni a Szigetvári Viktor-féle Együtt–PM-mel és a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióval a fővárosban. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a szocialista párton belül többen is fogalmaztak meg kritikát a fővárosi vezetéssel szemben.

Egy neves fővárosi politikus, aki egyébként az MSZP egyik polgármesterjelöltje, állítólag a napokban azt is felvetette, hogy az október 12-i önkormányzati választások után új irányítóra lenne szüksége a budapesti szervezetnek. Volt olyan forrásunk, aki szerint Kunhalmi bele is bukhat abba, ha rossz eredményt érnek el a helyhatósági voksoláson. A szocialisták köreiben meghatározó az a vélemény is, hogy Kunhalmi médiaszereplései nem érik el a megfelelő színvonalat.

Ám nem csak a párton belül kritizálják a fővárosi elnököt. A DK-s Szabó Zoltán szerint Kunhalmi lemondhatott volna, amikor az MSZP a múlt pénteki küldöttértekezleten önhatalmúan átírta a másik két párttal hétfőn elvileg kialkudott megállapodást.

– Ő egy dolgot tehetett volna, de ehhez még nincs elég rutinja: ott helyben kiállhatott volna a küldöttgyűlés elé, hogy „ha ezt meg meritek csinálni, én, kéthetes elnökként, lemondok, azt a botrányt pedig, ami ebből kerekedik, vigyétek el ti!” – írta Facebook-oldalán. Szabó szerint ugyanakkor Kunhalmi ehhez még „túlzottan kezdő”.

Az elvileg megállapodásra törekvő kis pártok között közben továbbra sincs egyezség, és több kerületben is zajlik az alkudozás. Szigetvári Viktor, az Együtt–PM ügyvezető társelnöke tegnap lapunknak megismételte, hogy a DK-val gyakorlatilag készen állnak a megállapodás aláírására, és a szocialistáknak is tartaniuk kell magukat a korábban kialkudott egyezséghez. Amennyiben ezt nem teszik, akkor pártszövetségük külön indul az önkormányzati választáson, ez pedig azt jelentheti, hogy a korábban tervezettnél több kerületben is saját jelölttel méretik meg magukat.

Lapunk információi szerint ugyanakkor az MSZP továbbra is arra készül, hogy a közös főpolgármester-jelöltről és a polgármesterjelöltekről szóló egyezséget ugyan aláírja, ám záradékot fűzne hozzá arról, hogy az egyéni körzetekről a vitatott kerületekben helyben kell megegyezni.

Egyelőre nyilatkozatháború zajlik, az Együtt–PM igen élesen kritizálta az elmúlt napokban az MSZP-t, és bizalomvesztésről beszélt, illetve ultimátumot adott. Ennek ellenére több forrásunk is reményét fejezte ki, hogy a teljes budapesti megállapodás néhány kerület lezáratlan vitái miatt nem válik semmissé.

A Magyar Nemzet információi szerint az egyik legkritikusabb városrész a szocialisták fellegvárának számító XIII. kerület. Tóth József MSZP-s polgármester ugyanis nem hajlandó engedni, és a tizenöt egyéni képviselőjelölti körzetből mindössze négyet adna át szövetségeseiknek. Ezt azonban mind az Együtt–PM, mind a DK kevesli. Ellenzéki forrásaink szerint nem is tudnak majd megegyezni, ennek pedig a vége az lehet, hogy a tizenöt egyéni hely mindegyikéért elindulnak majd a szocialisták, illetve a másik két párt is külön-külön vagy együttműködve.

Információink szerint Tóth Józseffel szemben ugyanakkor nem fogják megméretni magukat. A másik kritikus kerület Óbuda, ahol szintén az egyéni körzetek kapcsán zajlik a vita. Forrásaink szerint itt sem tudnak majd egyezségre jutni, így várhatóan ott is megméretik majd magukat egymás ellen mindhárman. Ugyancsak megy az alkudozás Ferencvárosban és Zuglóban is, ám információink szerint ezekben a kerületekben már közel állnak a megegyezéshez.

MNO - Magyar Nemzet
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Szijjártó: A migrációs nyomás új veszélyességi szintre lépett
  Új veszélyességi szintre lépett a migrációs nyomás, a migránsok egyre agresszívebbek, erőszakosabbak, már felfegyverkeznek, és használják is ezeket a fegyvereket - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Szabadkán, ahol szerb hivatali kollégájával, Nikola Selakoviccsal találkozott.
 • A baloldal totális összeomlása
  A közvélemény-kutatások szerint ha most lennének a választások, a Fidesz–KDNP-pártszövetsége akár négyötödös többséget tudna kialakítani az Országgyűlésben, hisz a rekord támogatottság mellett az ellenzéki oldalon a DK és a Mi Hazánk Mozgalom kivételével jelenleg egyik ellenzéki párt sem lenne önállóan képes bejutni a parlamentbe – fogalmazott Nagy Ervin elemző.
 • Lezárták az Erzsébet hidat – Budaházyért tüntetnek
  Hétfőn reggel 8 óra körül érkezett a bejelentés a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz (BRFK), hogy hogy néhányan kocsikkal és egy molinóval keresztbe állva akadályozzák a forgalmat az Erzsébet hídon.
MTI Hírfelhasználó