Záporok, zivatarok várhatók
Hétfő délután, este több helyen, éjszaka egyre inkább már csak északkeleten, kedden napközben pedig helyenként várható zápor, zivatar.
2014. augusztus 11. 15:21

Az ország északi, északnyugati felén a napsütés és a fátyolfelhők mellett gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, és hétfő délután, este több helyen, éjszaka egyre inkább már csak északkeleten, kedden napközben pedig helyenként - elsősorban az Északi-középhegység térségében - várható zápor, zivatar. Délebbre hétfőn is kevesebb felhő valószínű, és csak kis eséllyel alakulhat ki néhol csapadék, kedden pedig nagyrészt derült, száraz időre van kilátás. A szél hétfő délután egyre nagyobb területen északnyugatira, északira fordul, a Dunántúlon megerősödik, kedden ugyanott gyakran megélénkül. Zivatar környékén viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 21 fok között alakul.
A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden északnyugaton 24, délkeleten 31 fok körül várható.

Európa

A Norvég-tenger feletti középponttal ciklon örvénylik, amelynek hosszan elnyúló, lassan kelet felé mozgó markáns frontálzónája mentén többfelé jelentős csapadék hull, eső, zápor, zivatar egyaránt előfordul. A fronttól nyugatra 25 fok alatt marad a hőmérséklet, a Brit-szigeteken pedig mindössze 14, 20 fok a jellemző. A fronttól keletre, délkeletre viszont jobbára 27, 34 fokot mérnek, és általában napos az idő. Európa legmelegebb vidéke az Ibériai-félsziget délnyugati része, ahol 38, 39 fok is előfordul. Kontinensünk másik szegletében, a Skandináv félsziget északi részén viszont a délutáni órákban is csak kevéssel emelkedik 10 fok fölé a hőmérséklet.

A Kárpát-medencét hétfő délután eléri az említett frontálzóna, hatására az északnyugati területeken keddre több fokkal visszaesik a hőmérséklet.
 

MTI nyomán
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó