Záporok, zivatarok várhatók
Hétfő délután, este több helyen, éjszaka egyre inkább már csak északkeleten, kedden napközben pedig helyenként várható zápor, zivatar.
2014. augusztus 11. 15:21

Az ország északi, északnyugati felén a napsütés és a fátyolfelhők mellett gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, és hétfő délután, este több helyen, éjszaka egyre inkább már csak északkeleten, kedden napközben pedig helyenként - elsősorban az Északi-középhegység térségében - várható zápor, zivatar. Délebbre hétfőn is kevesebb felhő valószínű, és csak kis eséllyel alakulhat ki néhol csapadék, kedden pedig nagyrészt derült, száraz időre van kilátás. A szél hétfő délután egyre nagyobb területen északnyugatira, északira fordul, a Dunántúlon megerősödik, kedden ugyanott gyakran megélénkül. Zivatar környékén viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 21 fok között alakul.
A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden északnyugaton 24, délkeleten 31 fok körül várható.

Európa

A Norvég-tenger feletti középponttal ciklon örvénylik, amelynek hosszan elnyúló, lassan kelet felé mozgó markáns frontálzónája mentén többfelé jelentős csapadék hull, eső, zápor, zivatar egyaránt előfordul. A fronttól nyugatra 25 fok alatt marad a hőmérséklet, a Brit-szigeteken pedig mindössze 14, 20 fok a jellemző. A fronttól keletre, délkeletre viszont jobbára 27, 34 fokot mérnek, és általában napos az idő. Európa legmelegebb vidéke az Ibériai-félsziget délnyugati része, ahol 38, 39 fok is előfordul. Kontinensünk másik szegletében, a Skandináv félsziget északi részén viszont a délutáni órákban is csak kevéssel emelkedik 10 fok fölé a hőmérséklet.

A Kárpát-medencét hétfő délután eléri az említett frontálzóna, hatására az északnyugati területeken keddre több fokkal visszaesik a hőmérséklet.
 

MTI nyomán
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Énekelt vallomás a nemzeti összetartozás évszázados megtartóerejéről
  A nemzeti összetartozás napjához, eszméjéhez, a trianoni békediktátum százesztendős keserűségéhez méltó dalt alkotott, a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező felkérésére a Csík zenekar. A Hazám, hazám, édes hazám kezdetű népdalt dolgozták át oly módon, hogy az elszakított országrészek mindegyikét egy-egy énekes képviseli. Természetesen az anyaországban született művészek szintén hallhatók a kompozícióban, miként Tátrai Tibor szívszorító gitárszólója is hitet tesz az összetartozásról.
 • Áder: A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is
  A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is - mondta Áder János államfő a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján, az Országgyűlés emlékülésén, csütörtökön.
 • Szerencsés Károly: A revízió a magyarság számára erkölcsi kötelesség
  Szerencsés Károly a történelemtudomány kandidátusa, habilitált egyetemi docens, az ELTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola alapítója és tanára. Rendszeresen publikál jobboldali napi- és hetilapokban. A békediktátum századik évfordulója alkalmából kérdeztük a Monarchia hamis gyámságáról, a dualizmus bénító erejéről, a revízió és a „magyar igazság” kapcsolatáról, valamint a paradoxonról, a feloldhatatlannak tűnő ellentétről, ami Trianonban rejlik. Kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy a revízió valójában azért bukott el, mert a „győztesek” a nemzetiszocializmus és a fasizmus „szekeréhez kötötték”. Így került szembe a magyarok igazsága egy másik, sokkal dominánsabb igazsággal. Ezek után már nem volt kérdés, hogy melyik érvényesülhetett. A tanulság pedig az, hogy a magyarok számára „erkölcsi kötelesség” bejuttatni a saját igazságukat a regnáló, uralkodó igazság keretei közé. Ettől függ a múltunk és a jövőnk létjogosultsága is.
MTI Hírfelhasználó