Vakáció után - ezzel a módszerrel kimutatható a baj
Ha valaki bizonytalan lenne abban, milyen hangulatban tér vissza munkahelyére a nyaralásából, és a vakáció végét követő lelki állapot meddig tarthat, töltsön ki egy villámtesztet.
2014. augusztus 10. 15:16

Ezt javasolja a Kossuth Rádiónak nyilatkozó pszichológus.

Vannak, akik a nyaralásukból nem napbarnított, lelkes, energikus dolgozóként térnek vissza munkahelyükre, hanem motiválatlanul, lehangoltan. Az angol nyelven "post vacation bluesnak", vakáció utáni rosszkedvnek hívott jelenség kapcsán Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus elmondta, előrejelzésére már egy villámteszt is kidolgoztak. Ennek célja, hogy gyorsan, egyszerűen megállapítható legyen, adott személynél mekkora az esélye a nyaralás utáni bánatosságnak, nyomott hangulatnak.

A próba mindössze két kérdésből áll: mennyire szeretem a munkámat?, mennyire vagyok elégedett a munkatársi környezetemmel? Három-három lehetséges válasz van, különböző pontértékekkel. Ha valaki mindkét esetben a lehető legkedvezőbb választ adja húsz pontot érhet el, ami után ne nagyon kell félnie a vakációt követő munkahelyi depressziótól – ők megint boldogan ugranak fejest a munkába. A közepes pontszámot elérőknél már 50 százalékos az esély, hogy jöhet egy kis búbánat, de rövid idő után kievickélhet belőle, nagyobb bajtól nem kell tartani. Azok, akik egyáltalán nem szeretik a munkájukat és a munkatársaira is nagyon nehéz szívvel gondol, hosszabb depresszióval is számolhatnak – tette hozzá Bagdy Emőke.

Csaposs Noémi HR-szakember szerint a visszaállásnál az is számít, hogy a dolgozó hagyott-e félbe munkákat a nyaralása előtt, jól tudja-e szervezni a szabadidejét és a munkaidejét, milyen a beosztása, hány műszakban dolgozik.

Bagdy Emőke szerint nagyon jó volna, ha a dolgozók életében lenne valamilyen ritmusa a munka és a szabadságon töltött idő váltakozásának. Mentálhigiénés jelentősége volna például, ha félévente mindenki kapnak legalább egy hét szabadságot a lelki megújulásra, és ezt az időt csak erre lehetne használni. A kiégéssel foglalkozó vizsgálatok ugyanis azt igazolják, hogy még a leglelkesebb embernek is szüksége van a szünetekre. Ahogy az autóknál ritmusa van a motorolaj cseréjének, az embernél is pótolni kell az elhasznált energiákat – mondta a pszichoterapeuta.

Kossuth Rádió, Napközben
  • Újratemették Slachta Margitot
    Újratemették az amerikai emigrációban 1974-ben elhunyt Slachta Margit szerzetes nővért, a magyar Országgyűlés első női képviselőjét kedden Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
  • Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
    Novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentett ki a kormányfő.
  • Az egyházak jelenléte a járvány idején is eleven
    Az egyházak társadalmi jelenléte a koronavírus-járvány idején is élő, eleven maradt - mondta a köztársasági elnök a magyarországi történelmi egyházak vezetőinek tiszteletére rendezett adventi ebéden kedden a Sándor-palotában.
MTI Hírfelhasználó