Bodnár Zoltán: Lehet ellenzéki a főpolgármester
Csak az vezethet sikerre, ha a demokratikus ellenzék pártjai közös jelöltet állítanak, vagy együttműködnek egymással a választások során.
2014. augusztus 4. 10:44

A MLP főpolgármester-jelöltje szerint számos kerületi vezető lehet ellenzéki politikus, sőt, a demokratikus ellenzéki pártok akár a főpolgármesteri posztot is megszerezhetik.Bodnár Zoltán a közrádióban úgy fogalmazott: Budapest minden kritikus helyzetben a szabadság jelképe volt, és ma megint kritikus a helyzet.

Nem tartotta szükségesnek az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az Együtt-PM, hogy a Magyar Liberális Pártot is bevonja az önkormányzati választások előtti egyeztetésbe – jelentette ki Bodnár Zoltán, a Magyar Liberális Párt főpolgármester-jelöltje a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Felhívta a figyelmet arra: pártja a kezdetektől szorgalmazta az ellenzéki összefogást, hogy Budapest vezetése leváltható legyen. Mi mindig egyértelművé tettük, hogy csak az vezethet sikerre, ha a demokratikus ellenzék pártjai közös jelöltet állítanak, vagy együttműködnek egymással a választások során.

Arra a kérdésre, hogy szerinte az MLP-t miért nem vonták be az ellenzéki pártok az egyeztetésbe, azt válaszolta: feltehetőleg azt gondolják, hogy a liberális pártra, vagy a szavazóira nincs szükség.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is: alig gondolná, hogy a liberális párt osztaná meg a demokratikus ellenzéket. Szerinte vicces, ami az ellenzéki pártok közötti egyeztetéseken történik. Úgy vélte: ezek a pártok pillanatnyilag maguktól is eléggé megosztottak, nincs szükségük külső segítségre ebben.

Ez a választás nem elsősorban a városvezetésről szól, hanem az Orbán-rezsimről szóló szavazás lesz. Az pedig, hogy Budapest megmutassa, nem kér abból az orbáni diktatúrából, amit a miniszterelnök Tusnádfürdőn meghirdetett, sokkal fontosabb kérdés a személyi ambícióinál – felelte Bodnár Zoltán arra a kérdésre, szükség esetén hajlandó lenne-e visszalépni a főpolgármester-jelöltségtől.

Szerinte a demokratikus ellenzéki pártok a fővárosban számos kerületi polgármesteri pozíciót szerezhetnek, és azt sem tartja esélytelennek, hogy a főpolgármester ellenzéki legyen. Budapest minden kritikus helyzetben a szabadság jelképe volt, és ma megint kritikus a helyzet – jegyezte meg.

Beszélt arról is: kiszámíthatatlan az a környezet, melyben a fővárosi önkormányzat és maga a polgármester tevékenykedhet majd. A Fidesz folyamatosan lebegteti azt, hogy az önkormányzati választások után átírják az önkormányzati törvényt, módosítják a hatásköreiket annak függvényében, hogy fideszes többségű lesz-e a testület, illetve fideszes lesz-e a főpolgármester. A kormány igyekszik gazdaságilag minél kiszolgáltatottabb helyzetbe hozni a fővárost, mert ellenségnek tekinti Budapestet. Egy olyan országban, ahol egy gigantomán stadionberuházásra hajlandó százmilliárdot elkölteni a kormány, de nem ad pénzt az életveszélyessé váló 3-as metró felújítására, ott baj van – érvelt a liberális politikus.

Arra a felvetésre, miszerint a közvélemény-kutatások szerint nincs Budapesten főpolgármester-váltó hangulat, azt mondta: nem hiszi, hogy ezeknek az adatoknak kellene motiválniuk az ellenzéki pártokat abban, hogyan induljanak az őszi választásokon. Szerinte bizonyára befolyásolta ezeket a méréseket az, hogy az ellenzék nem volt képes eddig felállítani egy olyan jelöltet, aki mögé fel lehetne sorakozni. Egészen biztos abban, ezek a mérések nem azt tükrözik, hogy a budapestiek olyan végtelenül elégedettek lennének azzal, ahogyan élnek ebben a városban – szögezte le.

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc
MTI Hírfelhasználó