Neelie Kroes bosszújáról van szó
Gulyás Gergely szerint nem a kormány állt bosszút az RTL Klubon, mint ahogyan azt Neelie Kroes állítja.
2014. augusztus 1. 22:44

A kereskedelmi csatorna csinált egyoldalú politikai híradót, miután az országgyűlés megszavazta a reklámadót. A biztos asszony pedig azután emel szót ismét a médiaszabadság mellett, hogy a médiatörvényt az uniós kívánalmaknak megfelelően módosították. Gulyás Gergely szerint ez Neelie Kroes bosszúja, mert nem talált fogást biztosi tevékenysége alatt a médiatörvényen. Azt pedig nem érti, Kroes miért fogalmazta meg az egyéni véleményét a reklámadóról, mikor az Európai Bizottság még állást sem foglalt az ügyben.

Neelie Kroes nem először emel szót a magyar médiaszabadság mellett, mely szerinte a szabad társadalom alapja. Az uniós biztos már korábban is küldött levelet Navracsics Tibornak, aki akkor miniszterelnök-helyettes volt. Ebben a médiapluralizmussal és sajtószabadsággal kapcsolatos aggodalmairól írt. A héten megjelent blogbejegyzésében azt fejti ki, hogy a reklámadó azt mutatja, továbbra is nagy veszélyben van a szabad és sokszínű média Magyarországon.

A biztos szóvivője, Ryan Heath azt mondta: nem akarják megváltoztatni a bizottság a sajtószabadságot illetően meglehetősen korlátozott hatáskörét. A biztos asszony meglehetősen szívén viseli a kérdést, ezért érezte úgy, hogy ismét meg kell nyilvánulnia a témában fejtette ki a szóvivő.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője szerint éppen Neelie Kroes volt az, akivel a korábbi kritikák kapcsán egyeztetett a kormány, ezért a mostani vádakat megalapozatlannak tartja a politikus.

Sajnos, ha egy európai uniós biztos azt követően, hogy az általa vezetett bizottság és a hivatala egy törvényt megvizsgál, kisebb módosításokat kér, a törvény többi részét pedig rendben találja, ezekre a módosításokra sor kerül, majd az így megmaradt médiatörvényt kezdi kritizálni, azt üzeni minden tagállamnak, felesleges a bizottsággal egyeztetni és egyezségre jutni – mondta Gulyás Gergely, aki nehezményezte, hogy „most ismét általánosságban fogalmazott meg kritikát Magyarországgal kapcsolatban”.

A magyar médiatörvénynél európaibb szabályozás már csak azért sem képzelhető el, mert nincs olyan médiatörvénye az Európai Unió egyetlen tagállamának sem, melyet annyi nemzetközi szervezet vizsgált volna meg, mint a miénket. Ráadásul azt ezen szervezetekkel való egyetértésben módosították, továbbá a médiatörvény egy részét az Alkotmánybíróság megsemmisítette – tette hozzá.

Az uniós biztos észrevételére, miszerint a reklámadó a kormány bosszúja az RTL Klubbal szemben, Gulyás Gergely úgy reagált: megváltozott híradásaival épp a kereskedelmi csatorna sérti a médiaelveket. Az RTL Klub évek óta alig sugárzott politikai híreket a híradójában, az inkább kékfényszerű volt. Mióta azonban a reklámadó bevezetéséről döntött az országgyűlés, egyoldalúan, a kiegyensúlyozottság követelményét figyelmen kívül hagyva politikai híreket kezdett sugározni. Ha itt bosszúról van szó, akkor az nem a magyar kormány részéről az RTL Klub felé áll fenn, hanem egy liberális biztos részéről, aki érdemi fogást nem tudott találnia a magyar médiatörvényen 4-5 éves tevékenysége alatt – hangoztatta.

Felhívta a figyelmet arra: mindenkinek lehetősége van a médiahatósághoz fordulni, ha elfogult tájékoztatást tapasztal a magyar médiában.

Épp a médiatörvény garantálja azt a lehetőséget, hogy ha egy híradás, beleértve a köztévé híradásait is, megsértik a kiegyensúlyozott, objektív tájékoztatás feltételeit, akkor lehetősége van bárkinek a médiahatósághoz fordulni, vagy pedig a médiahatóság bármely döntésével szemben bírósági jogorvoslatra. Ezeket a lehetőségeket épp a médiatörvény teremtette meg – emelte ki.

Gulyás Gergely kiemelte: a médiatörvényt az előzetes kritikáknak megfelelően módosították, így azzal kapcsolatban a kormánynak nincs további egyeztetési kötelezettsége. Ami pedig a reklámadót illeti: az Európai Bizottságnak egyelőre nincs hivatalos álláspontja, ezért sem érthető Neelie Kroes egyéni állásfoglalása.

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó