Ma van a nyakkendőnap
Ma van a cserkésznyakkendő világnapja. Nyakkendőt köt a többi közt Rétvári Bence államtitkár, aki mai napig tagja a Szarvas őrsnek, és azt állítja: a cserkészet révén olyan élményekkel gazdagodik az ember, amit semmi más nem adhat meg.
2014. augusztus 1. 12:04

Paul McCartney brit zenész, a Beatles egykori tagja is cserkész volt. Sok más hírességgel együtt. A teljesség igénye nélkül például Steven Spielberg, Cliff Richard, Bill Clinton, II. Erzsébet, Harrison Ford is. De a hazai hírességek között is találunk cserkészt: Rubik Ernő, Szentgyörgyi Albert, Sinkovits Imre, Zenthe Ferenc és Latinovits Zoltán is nyakkendőt kötne ma – hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Magyarországon vannak olyan cserkészek, akik nem a keresztény vallást követik, vannak buddhista cserkészeink, vannak zsidó cserkészeink és most alakul egy muszlim cserkészcsapat – mondta a műsorban Solymosi Balázs, a Magyar Cserkészszövetség országos elnökségének tagja.

A világ hat országában nincsenek cserkészek. Ez egy elég jól definiálható klub. Az, hogy egy adott társadalmon belül milyen válaszokat tudunk adni a cserkészet révén, függ az adott kultúrától. Az indiai cserkészeknek van egy olyan pontja, hogy „ne pletykálkodj”, vélhetően azért, mert felismerték ennek komolyságát – tette hozzá.

Magyarországon a közösségi lét, a közösséghez való kötődés minimális a fiatalok körében. Mi pedig mindig azt mondjuk, minden nap tegyünk valami jót, hogy a világot picit jobban hagyjuk itt, mint ahogy találtuk – hangoztatta Solymosi Bálint.

A cserkész szót egy piarista tanár, Králik László alkotta a vadászoknál ismert cserkelés szóból.

A hazai közéleti emberek közül Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára is ma cserkésznyakkendőben megy dolgozni.

"Mi magyar cserkészek nem kötjük a nyakkendőt, hanem egy gubacson áthúzzuk, és így hordjuk. Számomra nagyon meghatározó, hogy a mai napig a Szarvas őrsnek vagyok a tagja. 13 évesen kerültem ebbe az őrsbe, és amikor az első tejbegrízünket csináltuk, akkor azt utána nem öntöttük, hanem vágtuk, mert olyan keményre sikerült. Olyan élményeket szed össze az ember, melyek a szabad életről, a közösségről szólnak. Ezeket semmi más nem adhatja meg az életben, csak a cserkészet" – véli a kereszténydemokrata politikus.

Ma, a cserkésznyakkendő világnapján Budapest számos pontján találkozhatunk biciklis cserkészekkel is – mondta a magyar cserkészek bringás szakágának a vezetője, Techet Gábor. Délután három órakor találkoznak a Móricz Zsigmond körtéren, ahonnan a Hősök terére, a Szent István-bazilikához, majd a Margit-szigetre mennek.

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Feltételekkel támogatja hazánk az uniós hitelfelvételt
  Feltételekkel, de hozzájárul Magyarország az európai uniós hitelfelvételhez – így döntött ma az Országgyűlés, miután elfogadta a kormánypártok erről szóló javaslatát. Ennek értelmében hazánk csak akkor támogatja a hétvégi uniós csúcson a mentőcsomagot, ha a felvenni készült 750 milliárd eurót kizárólag a gazdaság talpraállítására és például új munkahelyek létrehozására fordítják. Feltétel az is, hogy a gazdagabb tagállamok polgárai ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országoké és kikötötték azt is, hogy a folyamatban lévő, úgynevezett hetes cikk szerinti eljárásokat a hitelfelvétel elfogadása előtt le kell zárni.
 • Identitásunk finomítása végett fontosak a múlt részletei
  Történelmi múltunk aprólékos és szisztematikus feldolgozása nélkül "nem tudhatjuk, kik is vagyunk valójában és merre tartunk az egyre inkább elszemélytelenedő világunkban" - mondta az Alkotmánybíróság elnöke Juhász Imre alkotmánybíró Fiume - egy középkori város és kikötő a hatalmi érdekek metszéspontjában című könyvének bemutatóján kedden Budapesten.
 • Gulyás Gergely: manapság lázadás normálisnak lenni
  Manapság lázadás konzervatívnak, normálisnak lenni - hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kultúrharc a XXI. században című konferencián, Budapesten kedden.
MTI Hírfelhasználó