Újabb támadások a Gázai övezetben
Az izraeli haderő kilenc légicsapást intézett az övezetben különböző célpontok ellen az éjjel. Huszonhárom palesztin vesztette életét.
2014. július 30. 11:17

Huszonhárom palesztin vesztette életét szerdára virradóra az izraeli hadsereg hadműveletében a Gázai övezetben, ahol a hatóságok tájékoztatása szerint 1240-re nőtt a palesztin áldozatok és több mint hétezerre a sebesültek száma.

Az izraeli haderő kilenc légicsapást intézett az övezetben különböző célpontok ellen az éjjel. Az áldozatok között van egy család, valamint egy 11 és egy 16 éves lány. A palesztin biztonsági erők tájékoztatása szerint három mecsetet is találat ért szerdára virradóra.

Az izraeli hadsereg július 8-án indított hadműveletet a Gázai övezet ellen.

Legalább 20 halott egy ENSZ-iskolát ért csapásban

Legalább húsz palesztin meghalt és több mint ötven megsebesült egy szerda reggeli tüzérségi támadásban, amely a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabalíja menekülttáborban lévő ENSZ-iskolát érte - közölték palesztin források, hozzátéve, hogy az izraeli hadsereg lőtte az ENSZ palesztin menekültekért felelős szervezete (UNRWA) által működtetett iskolát, ahol menekültek húzták meg magukat.

Az UNRWA tizenöt halottról számolt be. Harckocsilövedékek telibe találták az iskola két osztálytermét. Az UNRWA 83 gázai övezeti iskolaépületében csaknem 180 ezer palesztint szállásoltak el szűkös körülmények között, miután az izraeli hadsereg a bombázások előtt otthonuk elhagyására szólította fel a lakosságot.

A legtöbben a dzsabalíjai iskolákban húzták meg magukat. A bombázásokban több ilyen épületet találat ért. Július 24-én egy iskolaudvaron csapódott be egy lövedék, és 15 palesztin meghalt. Az izraeli hadsereg azonban azt állítja, hogy nem izraeli lövedéktől haltak meg az illetők.

Izrael azzal vádolja a Gázai övezetet irányító Hamász radikális szervezetet, hogy a palesztin lakosságot élő pajzsként használja, a rakétakilövő állásokat templomok, mecsetek és iskolák udvarán állítja fel, a műveleti központokat pedig ezekben az épületekben rendezi be.

Az izraeli hadsereg július 8-án indított hadműveletében már több mint 1250 palesztin halt meg, a sebesültek száma pedig meghaladja a hétezret.

MTI/Híradó nyomán
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó