Veri a Tények az RTL Híradóját
Hetek óta tart az RTL Klub híradós küzdelme a reklámadó ellen.
2014. július 28. 09:25

Az elmúlt időszakban több alkalommal is foglalkozott a Heti Válasz a kereskedelmi csatorna vastagon ellenzékivé vált híradójának nézettségi adataival, s mivel most ismét megérkeztek a friss számok, újból megállapíthatják, hogy továbbra is várat magára az áttörés.

De még mielőtt rátérnének a friss számokra, lássuk, mi volt a helyzet az RTL Klub kontra Orbán-kormány mérkőzés kezdetekor. Azokban a napokban, amikor a kereskedelmi híradó elkezdett nagy mennyiségű és rendszeres kormánykritikus riportokat és tudósításokat sugározni, Andreas Rudas, a német RTL-csoport Délkelet-Európáért felelős regionális igazgatója azt nyilatkozta a stílus- és tartalomváltásról: Az egyértelműen igazolható nézettségi mutatókkal, hogy a magyarok érdeklődése a belpolitika mindennapos ügyei iránt mostanában növekedett meg(...) Korábban mindig azt tapasztaltuk – erről is voltak méréseink –, hogy a legcsekélyebb érdeklődést a híradókban a politika váltja ki(...) Híradóink legnézettebb részeivé váltak a politika vihart kavaró dolgai.”

A számok akkor azonban a legkevésbé sem támasztották alá az igazgató állításait, konkrétan arról számolhatott be a Heti Válasz, hogy az RTL rendre alulmaradt konkurensének hírműsorával szemben.

S a közönségmérés adatai egy héttel ezelőtt sem mutattak más képet - akkor ezt írhatták: a legfrissebb adatok szerint a hírműsorok csatáját mind a kereskedelmi célcsoportban, mind a teljes lakosság körében a Tények nyerte. Előbbinél a másfél órás bulvárhíradót az RTL műsora csak egy-két nap tudta megszorongatni, a teljes lakosság körében pedig a TV2 8-10 százalékos előnnyel végzett szinte mindennap.

A korábbi adatsorokra rendre az a reakció érkezett, hogy majd a fociláz csillapodását követően érdemes statisztikákat böngészni, mivel a vb erősen torzítja a nézettségi adatokat. Nosza, Íme a helyzet most, és itt átadják a szót az Index szakújságírójának:

"Az RTL Klub azt várta a vb végétől, hogy majd rákapnak a nézők a Híradóra, de egyelőre csalódniuk kellett, viszont annyira szeretnének már valami pozitívumot kommunikálni, hogy legutóbbi sajtóközleményükben meghúzták a köztévé egyik közkedvelt és az iparágon belül körberöhögött húzását, azaz összesítették a Híradó RTL-es és RTL II-es nézőszámait és így sikerült kihozni, hogy ők a legjobbak. A TV2-nek (most) nincs erre szüksége, a Tények végigveri a Híradót a teljes lakosságban és a kereskedelmi célcsoportban is."

A tanulság pedig mindebből valami olyasmi, hogy aki kereskedelmi csatornát néz kora este, az szimplán szórakozni akar, nem politikusok drámai be- és kijelentéseit nézni. Mert a szorgos és tudatos munkával bulvárhíradókra és Kékfényutánérzésekre szoktatott közönséget rendkívül nehéz, talán lehetetlen visszaterelni az úgymond komoly tartalmak felé. És ez televíziós szemmel nézve valójában  a reklámadónál is súlyosabb érvágás.

  

TÉNYEK

  

HÍRADÓ

  

  

18-49

4+

18-49

4+

HÉTFŐ

26,5

31,4

21,9

23,4

KEDD

23,1

29,4

19

21,8

SZERDA

27,6

30,1

17,1

21,4

CSÜTÖRTÖK

26,1

32,1

14,7

21,5

PÉNTEK

22,4

28,8

18,6

22,6

Forrás: Nielsen közönségmérés - adatok százalékban

valasz.hu
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Novák Katalin Bagdadban
  Novák Katalin személyében első alkalommal látogatott magyar köztársasági elnök Irakba - közölte a Sándor-palota az MTI-vel.
 • Vakond a titkosszolgálatok világában
  Nem fogadhatjuk el, hogy az amerikai titkosszolgálati közösség egyik nyíltan deklarált fedőszervezete, a Natio­nal Endowment for Democracy (NED) továbbra is aktívan dolgozzon a magyar belpolitika számukra kívánatos irányba befolyásolásán, megváltoztatásán. Mert miként lehet értelmezni azt, hogy Demszky Gábor volt főpolgármester a mai napig ennek a szervezetnek az ösztöndíjasa? – veti fel Horváth József.
 • Wolfgang Schüssel kapta idén a Petőfi-díjat
  Wolfgang Schüssel, Ausztria volt szövetségi kancellárja vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány Petőfi-díját csütörtökön, a budapesti Terror Háza Múzeumban rendezett ünnepségen.
MTI Hírfelhasználó