Felcsendült az Il Silenzio
A világháború kitörésére emlékeztek
Száz éve írta alá Ferenc József az Osztrák-Magyar Monarchia hadüzenetét Szerbiának, egy nappal később pedig kitört az első világháború.
2014. július 27. 20:54

Vasárnap a világ számos városában, így Budapesten is megszólalt az a dal, amellyel háború idején az elesetteket búcsúztatják.

A világ több országában egy időben szólaltatták meg neves trombitások a híres katonai takarodót, az Il Silenziót, egy nappal az I. világháború kitörésének 100. évfordulója előtt.

Az ötlet az olasz miniszterelnökségtől származik; ott így tisztelegtek az elesettek emléke előtt. Koós-Hutás Áron, a Budai Vár Savoyai-teraszán játszotta el a művet az I. világháborús centenáriumi emlékbizottság felkérésére.

Milosevics Mirko barátommal megpróbáltuk átalakítani, áthangszerelni kicsi a darabot, dzsessztrombitás vagyok, így szerettem volna bevinni a saját dallamvilágomat. Úgy érzem, sikerült – nyilatkozta a Híradónak a zenész.

Gyásznapnak nevezte az I. világháború kirobbanásának 100. évfordulóját a vasárnapi Úrangyala imádság után elhangozott beszédében Ferenc pápa. Az egyházfő a római Szent Péter téren a most dúló konfliktusok leállítását sürgette.

Németh István történész szerint valamennyi nagyhatalom szerepet játszott az I. világháború kirobbantásában. Bécsben éppen száz éve, 1914. július 27-én született meg a döntés arról, hogy a Monarchia hadat üzen Szerbiának. Ferenc József még azon a napon aláírta a hadüzenetet.

Bertold osztrák-magyar külügyminiszter 28-án, délelőtt 11 órakor értesítette Bukaresten keresztül francia nyelvű táviratban Belgrádot, hogy a két ország között hadüzenet áll fenn, illetve hadi állapot következett be – emlékeztetett a történtekre Németh István történész. A Monarchia katonái már aznap megkezdték Belgrád lövetését.

Az I. világháború kitörésének centenáriumán a honvédelmi tárca elkészít a Hősök Naptárát. Az oldal szerkesztőinek célja, hogy bemutassák azokat a mostanra feledésbe merült katonákat, akik „példát mutattak helytállásból, bátorságból vagy bajtársiasságból”.

hirado.hu - MTI
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó