Mi jön a liberális állam után?
Orbán Viktor Tusványoson
A jövő állam- és társadalomszervezési kérdéseiről beszélt Orbán Viktor a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor záróelőadásán.
2014. július 26. 11:03

Beszéde elején a miniszterelnök megköszönte a határon túliak szavazatait. Elmondta, hogy történelmi elégtételnek tekinti, hogy éppen ez a mandátum kellett ahhoz, hogy ismét kétharmados győzelmet arassanak azok felett, akik annak idején ellenezték a határon túliak állampolgárságát.

A jubileumi Tusványos kapcsán felvetette, hogy a rendszerváltás nagyon jó tapasztalat volt a politikai életben, most viszont már nem ezt érdemes referencia-pontnak tekinteni, hanem a jövő irányát kell keresni.

Ezt követően külföldi politikusoktól és szervezetektől idézett olyan mondatokat, amelyek néhány évvel ezelőttig megbotránkoztatást keltettek volna. Az amerikai elnök például hangsúlyozta a cinizmus elleni fellépés szükségességét illetve a hazai tulajdonú vagy a hazai munkavállalókat alkalmazó cégek előnyben részesítését. A brit miniszterelnök, aki nem szokta hangsúlyozni pártja kereszténydemokrata voltát, azt mondta, hogy a sok bevándorló és a kulturális sokszínűség ellenére Nagy-Britannia szívében keresztény ország.

Orbán Viktor meglátása szerint a nemzetközi gazdasági verseny egy új elemmel egészül ki: a cél annak az államformának a megtalálása, ami egy nemzetet versenyképessé tud tenni. A nemzetközi elemzések “sztárjai” Szingapúr, Kína, India, Törökország, melyek nem liberális demokráciák, sokszor még demokráciának sem tekinthetők. A kormány megpróbálja megtalálni azt a közösségszervezési formát, ami évtizedes távlatban versenyképessé teszi az országot.

Úgy gondolja a miniszterelnök, hogy egy demokrácia nem feltétlenül liberális. A liberális államszerveződésére épülő társadalmak a gazdasági válság kapcsán vissza fognak szorulni. Az államszerveződések jelenleg három formája ismert: liberális állam, nemzetállam, jóléti állam. Meglátása szerint most a munka alapú társadalom ideje jött el, ami karakterét tekintve nem liberális. A liberális szemlélet az, hogy mindent szabad, ami a másik szabadságát nem sérti. Ki dönti el, hol a határ, hiszen a tapasztalat, hogy az erősebb letapossa a gyengébbet. Helyesebbnek látja azt a szemléletet, hogy „amit nem akarsz, hogy veled cselekedjenek, te se tedd másokkal”.

A rendszerváltás óta megvalósítani próbált liberális demokrácia elvek nem vették tudomásul a határon túliaknak a nemzethez való tartozását. A közvagyot sem védték meg: ma Európában Magyarországon a legkisebb a közvagyon aránya. Nem védték meg az államot az eladósodástól és nem védték meg a családokat az adósrabszolgaságtól. A választás tanulsága, hogy meg kell találni ennek az államszervezésnek az ellenpontját. Fontos, hogy az emberek személyes élete szoros kapcsolatban álljon a nemzettel, ami nem csupán személyek halmaza, hanem élő közösség.

Konkrétumokat említve elmondta, hogy a magukat civileknek mondók sokszor fizetett politikai aktivisták, ezért a Parlament felállított egy bizottságot, ami próbálja figyelni a külföldi befolyásszerzést.
Az EU-s pénzek kapcsán kiderült, hogy az elosztást végzők közvetlenül az Uniótól kapták a fizetésüket, ami ráadásul sokszorosa volt az itthoni államigazgatásban megszokottnak, a pénzek 35%-át pedig el lehetett számolni „puha költségként”. Az új szabályok szerint csak magyar kormányalkalmazottak dönthetnek a pénzekről, és a költségek is szorosabb elszámolásra kerülnek.

A legfrissebb fejleményekre utalva az MKB megvásárlása kapcsán elmondta, hogy sikerült elérni, hogy a magyar bankrendszer legabább 50 %-a magyar tulajdonban legyen.

Zárásként elmondta, hogy a mostani bizonytalan helyzetben a jövőben bármi megtörténhet. “De nem kell ettől félni, az is megtörténhet, hogy eljön a mi időnk.”

-kl-
  • Vadászati expó: másfél millió fölött az összlátogatottság
    A központi helyszínen, a Hungexpon 616 ezren látták az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás tárlatát, ezzel együtt másfél millió fölött van a programsorozat összlátogatottsága - mondta Kovács Zoltán, a világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos a keddi sajtóbeszélgetésen Budapesten.
  • Álcivil szervezetek önkénye rombolja a jogállamot
    „Nem lehet a jogállamot jogellenes eszközökkel védeni, nem lehet az értékeket az értékek megsértésével védeni" - fogalmazott Varga Judit miniszter.
  • Európa sokszínűségének alapja a nemzeti identitás
    Kövér László: „Mi, magyarok, és az európai emberek elsöprő többsége nem posztkeresztény és posztnemzeti birodalmi jövőt akar magának és utódainak, hanem hagyományaikra és kultúrájukra támaszkodó nemzetek szuverén államainak együttműködése révén megerősödő Európában szeretne élni."
MTI Hírfelhasználó