A bankok a jelenlegi problémás helyzet fő felelősei
A nemzetgazdasági miniszter a Der Standard című osztrák liberális lapnak adott interjút.
2014. július 24. 10:56

Az interjú "Az osztrákok agresszív üzletpolitikája megbosszulja magát" alcímet kapta. A tárcavezető ebben arról beszélt, hogy a bankok a jelenlegi helyzet fő felelősei. A miniszter elmondta: Magyarországon 350 000 devizahiteles van, több százezer ember akár az otthonát is elveszítheti. Ez a probléma nemcsak Magyarországot, hanem Romániát, Horvátországot és Lengyelországot is érinti, még ha eltérő mértékben is. Azonban nemcsak az államok, hanem a bankok is szenvednek a jelenlegi helyzettől: az osztrák bankoknak a válság előtti agresszív piacszerző stratégiája most bosszulja meg magát - tette hozzá.

Arra a felvetésre reagálva, miszerint a külföldi befektetők számára rossz a környezet az országban, Varga Mihály úgy nyilatkozott, Magyarországon nem tekintik ellenségnek a bankokat. Ugyanakkor elismerte, hogy néhány kérdésben, leginkább a devizahitelekkel kapcsolatban, vitában áll a kormány a pénzintézetekkel. Úgy fogalmazott: míg a bankok a devizaügyletek során extraprofitra tettek szert, a válság kitörése után nem segítettek az eladósodott ügyfeleiken.

Arra, hogy a bírálók szerint a nyugati bankok Magyarországra érkezve semmibe vették az erkölcsi normákat, Varga Mihály azt felelte, ez nincs így. Mint mondta, a külföldi bankok "a legtöbb esetben" tartották magukat a jogi szabályozásokhoz, de előfordult, hogy etikátlan üzleti gyakorlatot folytattak, különösen a devizahiteleknél. Az volt a gond, hogy alapvető kérdések nem voltak rendezve a hitelszerződésekben, a bankok szabadon módosíthatták a kamatokat, és ezt gyakran meg is tették - mondta. A miniszter ugyanakkor megjegyezte: az osztrák bankok mellett a magyar OTP is hozzájárult ahhoz, hogy tömegtermékké váltak a devizahitelek.

Varga Mihály elmondta: az év végéig teljes egészében megszülethet a törvény a devizahitelek kivezetéséről, a hitelek forintra váltásáról. Arra a kérdésre, hogy a pénzintézetek számíthatnak-e további különadókra, a miniszter azt felelte: a jelenlegi helyzet fő felelősei a bankok, furcsa lenne, ha a költségeket az állam venné magára. Emlékeztetett: a frankhitelek 2011-es végtörlesztéskor a magyar állam a költségek egyharmadát átvállalta a bankoktól. A miniszter úgy látja, a magyar piacnak még mindig megvan a vonzereje, hiszen számos nagybank egyértelműen jelezte, hogy továbbra is maradni kíván az országban.

Arra a felvetésre, hogy a törvénnyel utólag nyúlnak bele a bankhitelszerződésekbe, a miniszter azt mondta: "kínosan ügyelünk rá", hogy az Országgyűlés elé terjesztett törvényjavaslatok megfeleljenek az alkotmányosság követelményeinek. A magyar kormány erős állami szerepvállalást célzó politikája kapcsán a tervgazdaság új formájáról beszélnek külföldön, amire Varga Mihály úgy nyilatkozott: a magyar kormány csak olyan lépéseket tesz, amelyeket nyugaton is alkalmaznak, így aki ezeket bírálja, az kettős mércét alkalmaz. Példaként említette Franciaországot, ahol az állam főrészvényes a Gaz de France energiavállalatban.

MTI
  • Orbán Viktor: Mi, magyarok, kultúrnemzet vagyunk
    – A Magyar Zene Házához hasonló intézményeket máshol a járványra hivatkozva inkább bezárják vagy leépítik, ám Magyarországon kulturális expanzió figyelhető meg – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Liget projekt részeként megépült létesítmény ünnepélyes megnyitóján. A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarországon jelentős a kultúra támogatása, majd emlékeztetett, hogy a baloldal folyamatosan támadta a beruházást, ám a magyar kultúra napja helyett inkább április 3-án kell rajtuk revansot venni.
  • Minden egyes hungarikum híd az emberek között
    A Hungarikum kiállítóházban a magyar géniuszok és az általuk alkotott csúcsteljesítmények előtti tiszteletadás hozzájárulhat a hagyományait számon tartó, egységes nemzeti tudattal rendelkező generációk neveléséhez, ugyanis minden egyes hungarikum híd az emberek között - fogalmazott az agrárminiszter szombaton a Lakitelek Népfőiskolán.
  • A magyar kultúra napja – 199 éve fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt
    1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. E naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával kapcsolatos szakmai elismeréseket is – írja a Híradó.hu.
MTI Hírfelhasználó