Rétvári: mi magyarok bármire képesek vagyunk
Az államtitkár a nándorfehérvári diadal emléknapján, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, a kormányzati emlékünnepségen mondott beszédet.
2014. július 22. 17:10

Az 1456-os nándorfehérvári diadal igazolta, hogy "mi magyarok bármire képesek vagyunk" - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden, a nándorfehérvári diadal emléknapján, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, a kormányzati emlékünnepségen. Nemcsak fontos történelmi időpont, a magyar hadviselés és egy nemzetközi hadi együttműködés diadala az Oszmán Birodalommal szemben, hanem nemzeti identitásunk meghatározó eleme is az 1456-os nándorfehérvári győzelem - fogalmazott Rétvári Bence.

Az államtitkár kiemelte: ez a diadal jelzi, hogy egy szuverén, egységes Magyarország olyan erőssé válik, hogy óriási hadakat is megállíthat. Nándorfehérvár és az 1956-os forradalom is példa arra, hogy a magyarság "a saját útján járás" révén történelmet tudott írni: képes volt megállítani vagy megfordítani a történelem folyamatait. Rétvári Bence szerint a nándorfehérvári győzelem és az '56-os forradalom között szimbolikus kapcsolat is van. Mint kifejtette: október 23 az egyházi kalendárium szerint hivatalos ünnep. 1456-ban ugyanis ezen a napon halt meg Kapisztráni Szent János, a nándorfehérvári csata egyik vezéralakja, pontosan 500 évvel az 1956-os október 23-i forradalom előtt.
Hadaink nemcsak a magyar, hanem az egész európai közösség érdekeiért, és mindezek összetartó erejéért a kereszténységért harcoltak - mondta Rétvári Bence, aki szerint napjainkban is fontos, hogy a nyugati civilizációt kulturális, szellemi téren ugyanúgy őrizzük, tápláljuk.

Az ünnepségen - amely délben a nándorfehérvári győzelemnek emléket állító déli harangszóval kezdődött - részt vett mások mellett Kun Szabó István vezérőrnagy, a HM társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes, Schmitt Pál volt köztársasági elnök, Mádl Dalma, Antall Józsefné, Boross Péter, volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke, valamint Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.

Az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította július 22-ét a nándorfehérvári diadal emléknapjává, arra emlékezve, hogy 1456. július 22-én a Nándorfehérvárt védő keresztény magyar seregek Hunyadi János vezetésével megsemmisítő vereséget mértek a török hadakra. Az 1456-os nándorfehérvári diadal évfordulójára - idén először a Honvédelmi Minisztérium (HM) Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal által - rendezett kormányzati programjai között szerepelt: Hunyadi-emlékmenet, díszsortűz, Hunyadi János szobránál koszorúzás, majd a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban ünnepi emlékműsor és rendhagyó történelemóra.

hirado.hu - MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó