Rétvári: mi magyarok bármire képesek vagyunk
Az államtitkár a nándorfehérvári diadal emléknapján, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, a kormányzati emlékünnepségen mondott beszédet.
2014. július 22. 17:10

Az 1456-os nándorfehérvári diadal igazolta, hogy "mi magyarok bármire képesek vagyunk" - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden, a nándorfehérvári diadal emléknapján, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, a kormányzati emlékünnepségen. Nemcsak fontos történelmi időpont, a magyar hadviselés és egy nemzetközi hadi együttműködés diadala az Oszmán Birodalommal szemben, hanem nemzeti identitásunk meghatározó eleme is az 1456-os nándorfehérvári győzelem - fogalmazott Rétvári Bence.

Az államtitkár kiemelte: ez a diadal jelzi, hogy egy szuverén, egységes Magyarország olyan erőssé válik, hogy óriási hadakat is megállíthat. Nándorfehérvár és az 1956-os forradalom is példa arra, hogy a magyarság "a saját útján járás" révén történelmet tudott írni: képes volt megállítani vagy megfordítani a történelem folyamatait. Rétvári Bence szerint a nándorfehérvári győzelem és az '56-os forradalom között szimbolikus kapcsolat is van. Mint kifejtette: október 23 az egyházi kalendárium szerint hivatalos ünnep. 1456-ban ugyanis ezen a napon halt meg Kapisztráni Szent János, a nándorfehérvári csata egyik vezéralakja, pontosan 500 évvel az 1956-os október 23-i forradalom előtt.
Hadaink nemcsak a magyar, hanem az egész európai közösség érdekeiért, és mindezek összetartó erejéért a kereszténységért harcoltak - mondta Rétvári Bence, aki szerint napjainkban is fontos, hogy a nyugati civilizációt kulturális, szellemi téren ugyanúgy őrizzük, tápláljuk.

Az ünnepségen - amely délben a nándorfehérvári győzelemnek emléket állító déli harangszóval kezdődött - részt vett mások mellett Kun Szabó István vezérőrnagy, a HM társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes, Schmitt Pál volt köztársasági elnök, Mádl Dalma, Antall Józsefné, Boross Péter, volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke, valamint Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.

Az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította július 22-ét a nándorfehérvári diadal emléknapjává, arra emlékezve, hogy 1456. július 22-én a Nándorfehérvárt védő keresztény magyar seregek Hunyadi János vezetésével megsemmisítő vereséget mértek a török hadakra. Az 1456-os nándorfehérvári diadal évfordulójára - idén először a Honvédelmi Minisztérium (HM) Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal által - rendezett kormányzati programjai között szerepelt: Hunyadi-emlékmenet, díszsortűz, Hunyadi János szobránál koszorúzás, majd a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban ünnepi emlékműsor és rendhagyó történelemóra.

hirado.hu - MTI
  • Pilinszky megmutatta az istenkereső utat
    Pilinszky megmutatta másoknak azt az istenkereső utat, amit ő folyamatosan újra és újra járt - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára a Pilinszky János születésének 100. évfordulójára készült dombormű avatásán szombaton Gárdonyban.
  • Így működik a Városházán a jutalékos rendszer
    Elemzők úgy látják: maffiaszerű módszerekkel osztják vissza a pénzeket a Városházán. Az elmúlt hetekben egymás után láttak napvilágot az újabb részletek.
  • Nincs klímavészhelyzet
    Clintel.org: Nincs klímavészhelyzet. Nincs tehát ok pánikra és ijesztgetésre. Erőteljesen ellenezzük a „2050-ig nettó nulla CO2” stratégiát, mert káros és irreális. A csökkentés (mitigáció) helyett az alkalmazkodás (adaptáció) részesítendő előnyben; az adaptáció az okoktól függetlenül mindenkor működőképes.
MTI Hírfelhasználó