Az uniós átlag alatt a hazai államadósság
Az euróövezetben 93,9 százalékra nőtt a GDP-arányos államadósság idén az első negyedévben, míg az Európai Unió 28 tagállamában 88 százalékra.
2014. július 22. 15:25

Ezt közölte kedden az Eurostat. A magyar államháztartás GDP-arányos adóssága március végén 84,3 százalék volt.

Az unió statisztikai hivatalának adatai szerint az eurózónában az előző negyedévhez képest 92,7 százalékról 93,9 százalékra nőtt, az unió 28 tagállamában pedig 87,2 százalékról 88 százalékra emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított államadósság. A növekedés az előző év utolsó két negyedévének csökkenése után következett be.

Így vagyunk eladósodva

Az adósság összetételét tekintve az euróövezet 18 tagállamában 79,3 százalékban értékpapírokból, 17,9 százalékban kölcsönökből, 2,8 százalékban pedig készpénzből és betétekből állt az első negyedévben. A pénzügyi válság során nyújtott államközi kölcsönök 2,4 százalékot tettek ki.

Az unió 28 tagállamában hasonló módon oszlott meg az államadósság: 80,9 százalék volt értékpapírokban, 15,4 százalékát kölcsönök tették ki és 3,7 százalékát tartották készpénzben és betétben a tagállamok. Az államközi kölcsönök aránya 1,8 százalék volt.

Görögország 174,1 százalékkal „első”

Most is Görögországban volt a legmagasabb, 174,1 százalék a tavalyi év utolsó negyedévéhez hasonlóan az államadósság aránya, majd továbbra is Olaszország következik 135,6 százalékkal, amit Portugália követ 132,9 százalékkal. A legalacsonyabb rátát, mindössze 10 százalékot a márciusig tartó három hónapban az idén is Észtországban mérték, majd Bulgária következik 20,3 százalékkal, őt követi Luxemburg 22,8 százalékos aránnyal.

A 2013-as év utolsó negyedévével összevetve az Európai Unió 19 tagállamában nőtt, hatban csökkent, Észtországban pedig nem változott az államadósság aránya idén az első negyedévben. A legnagyobb, 7 százalékpontos növekedést Szlovéniában regisztrálták, amit Magyarország követ 5 százalékponttal, majd Belgium és Portugália következik egyaránt 3,9-3,9 százalékpontos emelkedéssel. Ezzel szemben Lengyelországban 7,6 százalékpontos, Németországban 1,1 százalékpontos, Görögországban pedig 1 százalékpontos csökkenést mutattak ki.

Így áll Magyarország

A magyar államháztartás GDP-arányos adóssága március végén az Eurostat adatai szerint 24 904 milliárd forint, a GDP 84,3 százaléka volt. A tavalyi utolsó negyedév végén 23 067 milliárd forint, 2013 első negyedének a végén pedig 23 349 milliárd forint, a GDP 79,3 százaléka, illetve 82,8 százaléka volt az adósságállomány Magyarországon.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Hír TV Magyarország élőben című műsorában kifejtette: az első féléves 82,6 százalékos államháztartási hiány nem számít magasnak, és ezúttal is a szokásos lefutás jellemzi a hiányt, vagyis az első félévben magasabb a több kiadás miatt, de év végére „kisimul”.

További csökkentés jöhet

A pénzügyi stabilitás és a kiszámíthatóság érdekébena kormány elkötelezett az államadósság további csökkentése és a szigorú költségvetési politika fenntartása mellett – hangsúlyozta Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára július 17-én Budapesten.

Az Európai Bizottság július 1-jén Brüsszelben közzétett jelentésében üdvözölte a magyar makrogazdasági helyzetnek az utóbbi időben tapasztalt javulását, és nyugtázta, hogy az elmúlt fél évben mind az export, mind a hazai kereslet erősödött. A Nemzetgazdasági Minisztérium reagálásában felhívta a figyelmet arra: a jobb növekedési adatok az adósságráta további csökkenését vetítik előre.

MNO - MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Feltételekkel támogatja hazánk az uniós hitelfelvételt
  Feltételekkel, de hozzájárul Magyarország az európai uniós hitelfelvételhez – így döntött ma az Országgyűlés, miután elfogadta a kormánypártok erről szóló javaslatát. Ennek értelmében hazánk csak akkor támogatja a hétvégi uniós csúcson a mentőcsomagot, ha a felvenni készült 750 milliárd eurót kizárólag a gazdaság talpraállítására és például új munkahelyek létrehozására fordítják. Feltétel az is, hogy a gazdagabb tagállamok polgárai ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országoké és kikötötték azt is, hogy a folyamatban lévő, úgynevezett hetes cikk szerinti eljárásokat a hitelfelvétel elfogadása előtt le kell zárni.
 • Identitásunk finomítása végett fontosak a múlt részletei
  Történelmi múltunk aprólékos és szisztematikus feldolgozása nélkül "nem tudhatjuk, kik is vagyunk valójában és merre tartunk az egyre inkább elszemélytelenedő világunkban" - mondta az Alkotmánybíróság elnöke Juhász Imre alkotmánybíró Fiume - egy középkori város és kikötő a hatalmi érdekek metszéspontjában című könyvének bemutatóján kedden Budapesten.
 • Gulyás Gergely: manapság lázadás normálisnak lenni
  Manapság lázadás konzervatívnak, normálisnak lenni - hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kultúrharc a XXI. században című konferencián, Budapesten kedden.
MTI Hírfelhasználó