Közép-európai államfők tanácskoznak Varsóban
A varsói elnöki palota előtt Bronislaw Komorowski lengyel elnök ünnepélyesen fogadta az érkező elnököket, köztük Áder Jánost.
2014. július 22. 14:53

Kedden Varsóban tartják a négy visegrádi ország - Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország -, továbbá a három balti állam, Észtország, Lettország, Litvánia, valamint Románia és Bulgária államfőinek találkozóját, amelynek célja a felkészülés a NATO szeptemberi, nagy-britanniai csúcstalálkozójára, az álláspontok egyeztetése.

Az orosz-ukrán konfliktus a legnagyobb kihívás az európai biztonságra a hidegháború befejeződése óta, amelyet valamennyien súlyos elnyomásként éltünk meg, lezárása pedig országaink számára a szabadság és a demokrácia visszaszerzését jelentette - szögezte le kilenc kelet-közép-európai államfő, köztük Áder János köztársasági elnök keddi varsói tanácskozását megnyitó beszédében Bronislaw Komorowski lengyel államfő.

A varsói elnöki palota előtt Bronislaw Komorowski lengyel elnök ünnepélyesen fogadta az érkező elnököket, köztük Áder Jánost.

Ezt követően az elnöki palota oszlopos termében megkezdődött a tanácskozás. Bronislaw Komorowski köszöntő beszédében hangsúlyozta a kelet-közép-európai térség biztonságának fontosságát, és ezzel szoros összefüggésben a NATO keleti szárnyának megerősítését, amely a napirend legfontosabb témája. Ugyancsak fontos napirendi pont az észak-atlanti szövetség alapokmányának a kollektív segítségre vonatkozó 5. cikkelye.

A lengyel elnök elmondta, hogy megvitatják a malajziai légitársaság utasszállító repülőgépének - feltételezett - lelövését Kelet-Ukrajna légterében, ami szintén a térség biztonságának megerősítésére hívja fel a figyelmet. Napirenden szerepel Oroszország tevékenysége az ukrán válsággal összefüggésben, a Krím félsziget elcsatolása, amely a nemzetközi jog és az évtizedek óta kialakult európai rend alapjainak megrendítését jelenti.

Komorowski szerint az Oroszország és Ukrajna közötti viszonyt a Kelet és Nyugat közötti viszonyként kell tekinteni. Az orosz-ukrán konfliktus tétje nemcsak a szuverén és demokratikus ukrán állam fennmaradása, hanem a területi integritáson és az erő alkalmazásának kizárásán alapuló európai rend hitelessége - mondta. A malajziai repülőgép lelövése és csaknem 300, különböző országbeli ember halála drámai kifejeződése az orosz-ukrán konfliktusnak - húzta alá.

A biztonság nem osztható meg, ezért nem lehet egyetérteni a NATO-tagországok "különböző osztályú szövetségesekre" való felosztásával - figyelmeztetett. A NATO-nak vissza kell térnie ahhoz, hogy minden tagja számára egyformán biztosítsa a hatékony védelem lehetőségét - hangsúlyozta. A lengyel elnök hangsúlyozta a NATO-erők kelet-közép-európai folyamatos jelenlétének fontosságát.

Komorowski megemlítette a Barack Obama amerikai elnökkel folytatott korábbi telefonbeszélgetését. Elmondta, hogy Obama "szívélyes üdvözletét küldi" minden résztvevőnek, és messzemenő érdeklődést tanúsít a térség iránt, támogatni kívánja a térség vezetőinek sok kezdeményezését, illetve a NATO keleti szárnyának megerősítésére vonatkozó kívánságát.

A tanácskozás zárt körben, a sajtó kizárása mellett zajlik.

A plenáris ülés 13 óra tájban véget ért. Áder János nem vesz részt a díszebéden, hanem a tanácskozást követően hazautazik.

hirado.hu - MTI
MTI Hírfelhasználó