Lázár: Nem érdekel Csányi és Simicska haszna
Bekövetkezett, amiről az atv.hu már többször is írt, miszerint a kormány úgy alakítja át a területalapú uniós támogatásokat, hogy bizonyos birtoknagyság felett nem jár pénz. Az intézkedés olyan üzletembereket érinthet, akiket Ángyán János korábbi államtitkár oligarcháknak nevezett: mások mellett Simicska Lajost és Nyerges Zsoltot, illetve Csányi Sándort. Az intézkedést Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Fazekas Sándor agrárminiszter és Györffy Balázs, a Nemzeti Agrárkamara elnöke jelentette be hétfőn, Budapesten.
2014. július 21. 17:05

Lázár János azt mondta: a kormány néppárti jellegű, azaz mindig a kisebbek mellé áll a nagyobbak szemben. A politikus egy kérdésre válaszolva kijelentette: őt az emberek küldték a parlamentbe, nem „érdeklik sem Csányi úr, sem Simicska úr érdekei”. Mint kiderült, a döntés nyomán az 1200 hektár felett gazdálkodó, csak növénytermesztéssel foglalkozó, kevés embert foglalkoztató, gépesített cégek járnak a legrosszabbul, őket gyakorlatilag kizárják a fejlesztési pénzekből.

Az új rend az lesz, hogy 1037 hektárig mindenki megkapja a teljes támogatást, e fölött 1200 hektárig 5 százalékot vonnak el, 1200 felett az összes támogatást. Mindent egybe véve 20 milliárd az elvonás, amit a vidékfejlesztési pályázatokra, leginkább állattenyésztés támogatására fordítanak.  

Ángyán József szelleme kísért

Mint arról a portál írt már a parlamenti bizottsági meghallgatásain Lázár János egykori politikustársa vesszőparipáját, a nagybirtok rendszer csökkentésének témáját vette elő. Ráadásul az új miniszter programot is hirdetett: a mezőgazdaságban a nagybirtok arányát a jelenlegi 50 százalékos szintről 20 százalékra csökkentené. Ami a birtokszerkezet nagyon jelentős, mondhatni, forradalmi átszabását jelentené.

Az előző ciklusban a Fidesszel látványosan tengelyt akasztó Ángyán József mindig azt magyarázta, hogy a magyar vidék helyzete kezd Argentína és Brazília viszonyaira hasonlítani, mert a helyi lakosok kezdik elveszteni a földjeiket, miközben az egyre tehetősebb nagybirtokosok a felvásárolt földek után – egyebek mellett az arra járó területalapú támogatás miatt – hatalmas jövedelemre tesznek szert. A „kiszipolyozás miatt” a vidék jövedelemmegtartó képessége csökken, ami miatt a fiatalok menekülnek a falvakból, miközben a csökkenő ingatlanárak miatt a városokból lumpen rétegek költöznek ki. Az ezzel járó közbiztonsági problémát pedig a Jobbik lovagolja meg. Ángyán éppen ezért ostorozta a kormány számos intézkedését, például a földbérlet pályázatokat, mert azok a befektetőkből lett „belvárosi nagybirtokosat”, azaz – az ex-államtitkár szava járása szerint – az oligarchákat támogatta.  

Akár ennek a folyamatnak a korrekciójaként is felfogható, amit Lázár mondott a mezőgazdasági bizottság előtt a birtokarányok drasztikus átalakításáról. Ennek eszköze lehet az a koncepció is, amit a Nemzeti Agrárkamara szakértői dolgoztak ki, és ami  – az „elképesztően” izgalmas – „A degresszivitás adta lehetőségek Magyarországon” címet viseli. A tervezet jelentőségét emeli, hogy információink szerint az agrárkamara egyik vezetője a várományosa a Miniszterelnökség alatt működő vidékfejlesztési államtitkárságnak. Az államtitkár egyik feladata vélhetően a tervezet megvalósítás lesz.

Ráadásul Lázár János a bizottsági meghallgatáson nagyon vehemensen tette le a voksát egy olyan koncepció mellett, ami ebből az anyagból is kiolvasható. Sőt, meglepetésre még előző saját kormányzásuk kapcsán is kritikus volt. Azt mondta, neki senki nem tudta megcáfolni, hogy a területalapú támogatások 70-80 százaléka a birtokosok 10-20 százalékánál landolt, a vidékfejlesztési gazdasági támogatások is 70-80 százalékban nagyüzemekhez kerültek. És szerinte ez egyenes összefüggésben van azzal, hogy egy embernek milyen lehetőségei vannak falun élni.

A nagyon bonyolult nyelven megfogalmazott anyag azt tartalmazza, hogy a területalapú támogatásokat, vagyis az EU-tól kapott pénzt degresszíven fizesse ki a magyar állam (ez nemzeti hatáskörben van), ami azt jelenti, hogy bizonyos birtokméret fölött csökkenti vagy teljesen elvonja a támogatást. A  dokumentum szerint 150 ezer euró éves támogatás felett a maradék különböző hányadát tervezik elvonni.

Az úgynevezett egységes területalapú támogatás (Single Area Payment Scheme – SAPS) jövedelempótló forrásként a gazdák megélhetését, helyben maradását és ilyen módon a vidék fejlődését hivatott szolgálni. A rendszer azonban nem teljesen váltotta be a hozzáfűzött reményeket: a területalapú támogatás egyfajta befektetéssé, pénzügyi termékké vált. Nem véletlenül: 2012-ben például hektáronként átlagosan 65400 forint járt a gazdáknak – ami több száz hektár esetében meglehetősen csinos összeget jelent, úgy, hogy még egyetlen kapavágás sem történt a szóban forgó földterületen. Ráadásul a 400 milliárdos éves forráson osztozó 170 ezer jogosult közül mindössze 10 ezren viszik el az összeg 70 százalékát. Vagyis a rendszer – értelemszerűen – az úgynevezett nagygazdáknak kedvezett eddig, akik azonban adott esetben nem is helyben élnek, és fő profiljuk sem feltétlenül a mezőgazdaság.

A Nemzeti Agrárkamara által készített tervezet több variációt is tartalmazott ezzel kapcsolatban.

atv.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felkapcsolták a Szent Péter téri karácsonyfa fényeit
  A fénygyújtás pillanatára elállt az eső, és a tér megtelt elsősorban római családokkal és külföldiekkel.
 • Hazánk kormánya elhivatott a családtámogatás ügyében
  Magyarország kormánya elhivatott a családok támogatása ügyében, minden intézkedést úgy hoznak meg, hogy szem előtt tartják a családok érdekeit; legyen szó kisebb vagy nagyobb családokról, vagy olyanokról, akik gyermekeiket egyedül nevelik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.
 • Katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült.
MTI Hírfelhasználó