A korábban közöltnél több holland volt a maláj gépen
A holland utasok száma 173 volt a malajziai légitársaság csütörtökön Kelet-Ukrajnában lezuhant Boeing-777-es repülőgépén.
2014. július 18. 14:48

Ezt  közölte pénteken Liow Tiong Lai malajziai közlekedési miniszter, felfelé módosítva a korábbi adatot.

Az utasok között volt 44 malajziai, 27 ausztrál, 12 indonéz és 9 brit állampolgár. A többi 20 utas állampolgárságának megállapítása még folyamatban van. A gép összes utasa és 15 főnyi teljes személyzete életét veszítette a szerencsétlenségben.

A miniszter szerint az emberiesség ellen elkövetett súlyos bűnténynek minősül, ha bebizonyosodik, hogy a lezuhant repülőgépet lelőtték.

"Ha ez megerősítést nyer, a nemzetközi jog durva megsértésének és az emberiesség elleni súlyos bűnnek számít" - jelentette ki Liow újságíróknak nyilatkozva Kuala Lumpurban.

Azt is elmondta, hogy Malajzia üdvözli a szerencsétlenség független vizsgálatára vonatkozó felhívást.
Ezt mások mellett Tony Abbott ausztrál miniszterelnök követelte, aki azt is hangoztatta, hogy a katasztrófára adott orosz válasz messzemenően elégtelen.

Abbott bírálta Vlagyimir Morozovot, Oroszország ausztráliai nagykövetét, aki korábban találkozott Julie Bishop külügyminiszterrel. A miniszterelnök szerint a nagykövet Ukrajnát tette felelőssé a repülőgép lelövéséért. Abbott kijelentette: az az orosz magyarázat, hogy Oroszországnak semmi köze a katasztrófához, mert az ukrán légtérben történt, nem állja meg a helyét semmilyen komoly vizsgálat fényében.

Hozzátette: tekintettel arra, hogy az oroszok által támogatott kelet-ukrajnai lázadók minden jel szerint az oroszoktól kaptak nehézfegyvereket, Ausztrália mindenre kiterjedő vizsgálatot követel. 

Világszerte gyászolják a tragédia áldozatait 

Lezuhant a malajziai légitársaság egyik utasszállítója a Donyeck megyei Hrabovo település közelében csütörtökön. A légitársaság Boeing 777-es gépének fedélzeten tartózkodó mind a 283 utas, köztük 154 holland állampolgár, és a 15 fős személyzet életét veszítette. A gépet egyes jelentések szerint rakétatalálat érte. 

Mécseseket gyújtottak és virágokat helyeztek a Donyeck megyei Hrabovo település közelében lezuhant maláj utasszállító repülőgép áldozatainak emlékére a kijevi holland nagykövetség előtt pénteken. Eközben egy résztvevő "Putyin gyilkos!" feliratú transzparenssel tüntetett a megemlékezésen.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kormánytagokkal emlékezett meg a repülőgép áldozatairól az államfő vidéki rezidenciáján, a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban.

Tony Abbott ausztrál kormányfő Sydneyben úgy fogalmazott, ha bebizonyosodik, hogy nem baleset történt, akkor olyan bűncselekményről van szó, amelyre nincsenek szavak.

Az Egyesült Államok szerint föld-levegő rakétával lelőtték a malajziai légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépét - közölték névtelenül nyilatkozó tisztségviselők helyi idő szerint csütörtökön. Egyikük szerint azt még nem tudják, honnan indították a rakétát.

Sokan egy nemzetközi AIDS-konferenciára tartottak Ausztráliába a Malaysian Airlines Kelet-Ukrajnában lezuhant - vélhetően lelőtt - Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó utasszállítójának utasai közül - közölte az ENSZ szakosított szervezete, az UNAIDS igazgatója pénteken. Michel Sidibe a Twitter közösségi portálon együttérzését tolmácsolta az áldozatok szeretteinek, és megjegyezte, hogy az utasok közül sokan az AIDS2014 konferenciára tartottak Melbourne-be.

A hírt megerősítette Julie Bishop ausztrál külügyminiszter is, a Nemzetközi AIDS Társaság pedig részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak.

Azon utasok között, akiknek már meg tudták erősíteni állampolgárságát, 154 holland, 27 ausztrál, 23 maláj, 11 indonéz, hat brit, négy német, négy belga, három Fülöp-szigeteki és egy kanadai volt. 

hirado.hu - MTI
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó