A korábban közöltnél több holland volt a maláj gépen
A holland utasok száma 173 volt a malajziai légitársaság csütörtökön Kelet-Ukrajnában lezuhant Boeing-777-es repülőgépén.
2014. július 18. 14:48

Ezt  közölte pénteken Liow Tiong Lai malajziai közlekedési miniszter, felfelé módosítva a korábbi adatot.

Az utasok között volt 44 malajziai, 27 ausztrál, 12 indonéz és 9 brit állampolgár. A többi 20 utas állampolgárságának megállapítása még folyamatban van. A gép összes utasa és 15 főnyi teljes személyzete életét veszítette a szerencsétlenségben.

A miniszter szerint az emberiesség ellen elkövetett súlyos bűnténynek minősül, ha bebizonyosodik, hogy a lezuhant repülőgépet lelőtték.

"Ha ez megerősítést nyer, a nemzetközi jog durva megsértésének és az emberiesség elleni súlyos bűnnek számít" - jelentette ki Liow újságíróknak nyilatkozva Kuala Lumpurban.

Azt is elmondta, hogy Malajzia üdvözli a szerencsétlenség független vizsgálatára vonatkozó felhívást.
Ezt mások mellett Tony Abbott ausztrál miniszterelnök követelte, aki azt is hangoztatta, hogy a katasztrófára adott orosz válasz messzemenően elégtelen.

Abbott bírálta Vlagyimir Morozovot, Oroszország ausztráliai nagykövetét, aki korábban találkozott Julie Bishop külügyminiszterrel. A miniszterelnök szerint a nagykövet Ukrajnát tette felelőssé a repülőgép lelövéséért. Abbott kijelentette: az az orosz magyarázat, hogy Oroszországnak semmi köze a katasztrófához, mert az ukrán légtérben történt, nem állja meg a helyét semmilyen komoly vizsgálat fényében.

Hozzátette: tekintettel arra, hogy az oroszok által támogatott kelet-ukrajnai lázadók minden jel szerint az oroszoktól kaptak nehézfegyvereket, Ausztrália mindenre kiterjedő vizsgálatot követel. 

Világszerte gyászolják a tragédia áldozatait 

Lezuhant a malajziai légitársaság egyik utasszállítója a Donyeck megyei Hrabovo település közelében csütörtökön. A légitársaság Boeing 777-es gépének fedélzeten tartózkodó mind a 283 utas, köztük 154 holland állampolgár, és a 15 fős személyzet életét veszítette. A gépet egyes jelentések szerint rakétatalálat érte. 

Mécseseket gyújtottak és virágokat helyeztek a Donyeck megyei Hrabovo település közelében lezuhant maláj utasszállító repülőgép áldozatainak emlékére a kijevi holland nagykövetség előtt pénteken. Eközben egy résztvevő "Putyin gyilkos!" feliratú transzparenssel tüntetett a megemlékezésen.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kormánytagokkal emlékezett meg a repülőgép áldozatairól az államfő vidéki rezidenciáján, a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban.

Tony Abbott ausztrál kormányfő Sydneyben úgy fogalmazott, ha bebizonyosodik, hogy nem baleset történt, akkor olyan bűncselekményről van szó, amelyre nincsenek szavak.

Az Egyesült Államok szerint föld-levegő rakétával lelőtték a malajziai légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépét - közölték névtelenül nyilatkozó tisztségviselők helyi idő szerint csütörtökön. Egyikük szerint azt még nem tudják, honnan indították a rakétát.

Sokan egy nemzetközi AIDS-konferenciára tartottak Ausztráliába a Malaysian Airlines Kelet-Ukrajnában lezuhant - vélhetően lelőtt - Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó utasszállítójának utasai közül - közölte az ENSZ szakosított szervezete, az UNAIDS igazgatója pénteken. Michel Sidibe a Twitter közösségi portálon együttérzését tolmácsolta az áldozatok szeretteinek, és megjegyezte, hogy az utasok közül sokan az AIDS2014 konferenciára tartottak Melbourne-be.

A hírt megerősítette Julie Bishop ausztrál külügyminiszter is, a Nemzetközi AIDS Társaság pedig részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak.

Azon utasok között, akiknek már meg tudták erősíteni állampolgárságát, 154 holland, 27 ausztrál, 23 maláj, 11 indonéz, hat brit, négy német, négy belga, három Fülöp-szigeteki és egy kanadai volt. 

hirado.hu - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felkapcsolták a Szent Péter téri karácsonyfa fényeit
  A fénygyújtás pillanatára elállt az eső, és a tér megtelt elsősorban római családokkal és külföldiekkel.
 • Hazánk kormánya elhivatott a családtámogatás ügyében
  Magyarország kormánya elhivatott a családok támogatása ügyében, minden intézkedést úgy hoznak meg, hogy szem előtt tartják a családok érdekeit; legyen szó kisebb vagy nagyobb családokról, vagy olyanokról, akik gyermekeiket egyedül nevelik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.
 • Katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült.
MTI Hírfelhasználó