A korábban közöltnél több holland volt a maláj gépen
A holland utasok száma 173 volt a malajziai légitársaság csütörtökön Kelet-Ukrajnában lezuhant Boeing-777-es repülőgépén.
2014. július 18. 14:48

Ezt  közölte pénteken Liow Tiong Lai malajziai közlekedési miniszter, felfelé módosítva a korábbi adatot.

Az utasok között volt 44 malajziai, 27 ausztrál, 12 indonéz és 9 brit állampolgár. A többi 20 utas állampolgárságának megállapítása még folyamatban van. A gép összes utasa és 15 főnyi teljes személyzete életét veszítette a szerencsétlenségben.

A miniszter szerint az emberiesség ellen elkövetett súlyos bűnténynek minősül, ha bebizonyosodik, hogy a lezuhant repülőgépet lelőtték.

"Ha ez megerősítést nyer, a nemzetközi jog durva megsértésének és az emberiesség elleni súlyos bűnnek számít" - jelentette ki Liow újságíróknak nyilatkozva Kuala Lumpurban.

Azt is elmondta, hogy Malajzia üdvözli a szerencsétlenség független vizsgálatára vonatkozó felhívást.
Ezt mások mellett Tony Abbott ausztrál miniszterelnök követelte, aki azt is hangoztatta, hogy a katasztrófára adott orosz válasz messzemenően elégtelen.

Abbott bírálta Vlagyimir Morozovot, Oroszország ausztráliai nagykövetét, aki korábban találkozott Julie Bishop külügyminiszterrel. A miniszterelnök szerint a nagykövet Ukrajnát tette felelőssé a repülőgép lelövéséért. Abbott kijelentette: az az orosz magyarázat, hogy Oroszországnak semmi köze a katasztrófához, mert az ukrán légtérben történt, nem állja meg a helyét semmilyen komoly vizsgálat fényében.

Hozzátette: tekintettel arra, hogy az oroszok által támogatott kelet-ukrajnai lázadók minden jel szerint az oroszoktól kaptak nehézfegyvereket, Ausztrália mindenre kiterjedő vizsgálatot követel. 

Világszerte gyászolják a tragédia áldozatait 

Lezuhant a malajziai légitársaság egyik utasszállítója a Donyeck megyei Hrabovo település közelében csütörtökön. A légitársaság Boeing 777-es gépének fedélzeten tartózkodó mind a 283 utas, köztük 154 holland állampolgár, és a 15 fős személyzet életét veszítette. A gépet egyes jelentések szerint rakétatalálat érte. 

Mécseseket gyújtottak és virágokat helyeztek a Donyeck megyei Hrabovo település közelében lezuhant maláj utasszállító repülőgép áldozatainak emlékére a kijevi holland nagykövetség előtt pénteken. Eközben egy résztvevő "Putyin gyilkos!" feliratú transzparenssel tüntetett a megemlékezésen.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kormánytagokkal emlékezett meg a repülőgép áldozatairól az államfő vidéki rezidenciáján, a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban.

Tony Abbott ausztrál kormányfő Sydneyben úgy fogalmazott, ha bebizonyosodik, hogy nem baleset történt, akkor olyan bűncselekményről van szó, amelyre nincsenek szavak.

Az Egyesült Államok szerint föld-levegő rakétával lelőtték a malajziai légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépét - közölték névtelenül nyilatkozó tisztségviselők helyi idő szerint csütörtökön. Egyikük szerint azt még nem tudják, honnan indították a rakétát.

Sokan egy nemzetközi AIDS-konferenciára tartottak Ausztráliába a Malaysian Airlines Kelet-Ukrajnában lezuhant - vélhetően lelőtt - Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó utasszállítójának utasai közül - közölte az ENSZ szakosított szervezete, az UNAIDS igazgatója pénteken. Michel Sidibe a Twitter közösségi portálon együttérzését tolmácsolta az áldozatok szeretteinek, és megjegyezte, hogy az utasok közül sokan az AIDS2014 konferenciára tartottak Melbourne-be.

A hírt megerősítette Julie Bishop ausztrál külügyminiszter is, a Nemzetközi AIDS Társaság pedig részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak.

Azon utasok között, akiknek már meg tudták erősíteni állampolgárságát, 154 holland, 27 ausztrál, 23 maláj, 11 indonéz, hat brit, négy német, négy belga, három Fülöp-szigeteki és egy kanadai volt. 

hirado.hu - MTI
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Soros: Európa ellenségei ellenzik a nyílt társadalom eszméjét
  Interjút adott a Népszavának Soros György, a milliárdos spekuláns, aki ma ünnepli 90. születésnapját. Az agg agitátor kijelölte az EU-n belüli ellenségeit, amelyek Magyarország és Lengyelország. A világpolitikában pedig Oroszországtól és Kínától tart Soros, aki továbbra is kiáll az örökkötvények gondolata mellett.
 • Építeni akarunk, nem rombolni
  Augusztus elsejétől Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező, a Nemzeti Színház igazgatója a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke. Az előadásaival egész Európában nagy sikert elért, számos külföldi díjat is nyert művész ellen példátlan támadás indult.
 • A tisztességes baloldal egyben nemzeti is
  A liberális tőke olyan totális diktatúrát valósíthat meg, mint Hitler. A nyílt társadalmak hívei destabilizációs kísérletet hajtanak végre az Európai Unióban.
MTI Hírfelhasználó