Az MSZP-t bekebelezheti Gyurcsány?
Akcióba lendült Lendvai Ildikó, aki a – Mesterházy Attila által korábban kiszorított – „nagy öregekkel” összeállva Deák Ferenc Kör néven, a liberális értékek égisze alatt nyitna a többi baloldali párt – a Magyar Nemzet forrásai szerint főként Gyurcsányék – irányába. A leendő szocialista elnök, Tóbiás József pedig állítólag a megyei elnököket szorítaná háttérbe.
2014. július 15. 07:47

Újra megpróbálnak befolyást szerezni a szocialista párton belül a vezetésből még Mesterházy Attila elnöksége idején kiszorult politikusok. Lendvai Ildikó egykori pártelnök, illetve a parlamentből kihullott Szekeres Imre, Steiner Pál vagy épp Juhász Ferenc összeállt, és húszan létrehozták a Deák Ferenc Kört, amely alapjaiban változtatna a pártstruktúrán. A szombaton esedékes tisztújító kongresszusra egy felhívással készülnek, amely szerint „a baloldal és benne az MSZP teljes újjászervezésére, politikai és szervezeti reformjára van szükség”.

Ennek részeként „rendeznék a viszonyukat” a demokratikus pártokkal is. – Akár az alkalmi és választási együttműködés, akár egy pártszövetség lesz a modell a későbbiekben, nekünk most először a saját pártunkat kell alkalmassá tennünk hivatása betöltésére – írják.

A Magyar Nemzet szocialista forrásai szerint ez újabb kísérlet arra, hogy Lendvaiék a liberális értékrend égisze alatt nyitni próbáljanak a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) felé. Egy ilyen törekvés korábban is megfogalmazódott nagyjából ugyanebben a körben az európai parlamenti választáson elszenvedett csúfos kudarc után. A hosszú távú cél akkor is az volt, hogy az MSZP baloldali, liberális ernyőszervezetet alakítson 2018-ra Gyurcsányékkal, ez a Bajnaiék pártszövetségével való szorosabb együttműködést is jelentette volna.

A Lendvai-féle csoport emellett háttérbe szorítaná a Mesterházy vezetése alatt parlamenti mandátumhoz jutott frakciótagokat és a képviselőcsoportot is. Azt szeretnék, hogy a pártot vezető elnökség kétharmadát ne a képviselők közül válasszák ki és az MSZP-n belül működő ellenőrző testületek vezetői se az országgyűlési honatyák közül kerüljenek ki. Mindezt – megfogalmazásuk szerint – azért, hogy a párt hozhassa meg a lényeges politikai döntéseket a frakció munkájáról. Ez azért is érdekes, mert Lendvai vagy épp Steiner is hosszú éveken keresztül volt egyszerre az elnökség és az Országgyűlés tagja is.

A Magyar Nemzet MSZP-s forrásai szerint a Deák Ferenc Kör nem feltétlenül számol azzal, hogy a szombati tisztújító kongresszuson megszerzi az elképzeléseikhez szükséges többséget. Ám azt többen is jelezték lapunknak, hogy véleményüket – ha kisebbségben is maradnak – markánsan képviselik majd. A lap úgy tudja, a szombaton minden bizonnyal a pártelnöki tisztséget megszerző Tóbiás József is készül átalakításokra. A jelenlegi, megyei szervezetekre alapuló struktúra helyett inkább egy új, regionális rendszert építene ki. Hat-hét megyei koordinátor kinevezésében gondolkodik, akik lefednék az országot, ezzel az új választási rendszer alapján létrejött 106 választókerületet. Ez azt is jelentené, hogy az elmúlt egy-két hétben – a felmenő rendszerű tisztújítás során – megválasztott megyei elnökök háttérbe szorulnának. Ám az új koordinátorok legitimitását gyengítené, hogy őket a pártvezetés nevezné ki, nem pedig a tagok megválasztásával kerülnének a befolyásos pozíciójukba. A lap úgy tudja, rajtuk keresztül jutnának el az anyagi források is a választókerületi szervezetekhez, azok azonban magukra lennének hagyva a gazdálkodással. Így az sem kizárt, hogy a hatalmas, nagyjából kétmilliárdos adóssággal küzdő párt szervezetei akár irodákat is kénytelenek lesznek bezárni. A spórolás ráadásul a felsőbb szintekig is elér, a Magyar Nemzet információi szerint felmerült, hogy a Jókai utcai MSZP-székház felső emeleteit kiadják, s az is elképzelhető, hogy munkatársakat bocsátanak majd el.

Tegnap egyébként megtartotta második meghallgatását is az MSZP országos jelölőbizottsága, ahol az elnöki, elnökhelyettesi, alelnöki és elnökségi tisztségre pályázókat hallgatják meg. Ha a bizottság legalább egyharmadának támogatását elnyerik, a szombati kongresszus dönthet arról, hogy megkapják-e a vezetői tisztséget. A Magyar Nemzet információi szerint Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő elesett a lehetőségtől, hogy a vezetésben helyet szerezzen, a jelölőbizottság ugyanis nem támogatta, hogy elnökhelyettes legyen. (Szanyit tegnap lapzártáig nem sikerült elérni.) Így a posztra egyedül Gőgös Zoltán aspirálhat. A Magyar Nemzet  forrásai szerint három alelnök lehet: Tóth Csaba Budapestért felelhetne, Ujhelyi István a Tiszántúlért, Lukács Zoltán pedig a Dunántúlért. Ám a jelölőbizottság meghallgatása után ringbe szállhat a pártot korábban vezető, a tisztségekből kiszorult Kovács László is. Elindulhat Nyakó István korábbi szóvivő, s a székesfehérvári szervezetet vezető Márton Roland is az alelnökségért. Az elnökségi tagságért folyó versenyben az esélyesek között van Demeter Márta parlamenti képviselő, a Kecskemétről érkező Laskovics Diána is.

A teljes cikket keresse a keddi Magyar Nemzetben!

  • Jogi bástyákkal is védeni kell a család intézményét
    Vejkey Imre: Minket azért akarnak kiközösíteni, mert megvédjük a családokat és a gyermekeket, mert nem engedjük a család relativizálását! Egyetértünk Ferenc pápával, aki budapesti látogatása során búcsúzóul azt üzente a magyaroknak és az egész világnak, hogy „a család apából, anyából és gyermekekből áll, pont”.
  • Megújul a pápai katolikus nagytemplom
    Jövő tavasszal megkezdődik a pápai katolikus nagytemplom megújítása. Elsőként a templom külseje újul meg, a tervek szerint 2023 tavaszára - közölte a Veszprémi Főegyházmegye érseke kedden a Veszprém megyei településen.
  • Bethlen István országépítő munkája
    Meggyőződésem, hogy Bethlen Istvánnak és kormányának évtizedeken át méltatlanul zárójelbe tett, sőt, elhazudott országépítő munkája hasznos válaszokat adhat azokra a kérdésekre is, amelyekkel saját korunk kihívásai szembesítenek bennünket - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Bethlen-kormány megalakításának 100. évfordulója alkalmából szervezett keddi konferenciára írt köszöntőjében.
MTI Hírfelhasználó