Negyvenéves rekordon a fogyasztói árcsökkenés
Legutóbb ugyanis 1968-ban mért 0,3 százalékos fogyasztói árcsökkenést a KSH.
2014. július 12. 10:09

Elemzők szerint az árak stabilitása hozzájárul a jövedelmek, a bérek és a nyugdíjak értékállóságához, amely elősegíti a fogyasztás élénkülését is.

Főként az élelmiszerek és azon belül is a zöldség-gyümölcs árának csökkenése, valamint azért mert olcsóbbak lettek a ruházati és a tartós fogyasztási cikkek is, ismét 0 százalék alá süllyedt az infláció. A Központi Statisztikai Hivatal júniusban minusz 3 tized százalékot mért. Ilyen utoljára 1968-ban fordult elő. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint több oka is van annak, hogy már hatodik hónapja stabilak az árak.

Banai Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára azt mondta, hogy az Európai Unió egészében alacsony infláció jellemezte az elmúlt egy évet. Hozzátette: fél százalék körüli volt az unióban az árak átlagos növekedési üteme, ami befolyással van a magyarországi árakra is. Emellett ugyanakkor a gazdaságpolitikai döntések, a kormány lépései szintén alacsony inflációt eredményeztek - magyarázta az államtitkár.

A híradónak nyilatkozó elemző szerint a tartósan alacsony infláció főként a bérből élőknek és a nyugdíjasoknak kedvez. Németh Dávid, a K&H Bank vezető közgazdász szerint az alcsony infláció azt eredményezi, hogy a nyugdíjakból és bérekből több terméket és szolgáltatást tudnak megvásárolni az emberek. Emellett ha többet vásárolnak, vagyis ha erősödik a fogyasztás, akkor az a GDP növekedését is segíti.

A gazdasági szakértő szerint az alacsony infláció kedvez a beruházásoknak, hiszen a vállalkozások bátrabban vesznek fel hitelt. Kassai Róbert, gazdasági szakértő elmondta az infláció csökkenése miatt a hitel kamatai csökkennek, ennek következtében könnyebb lesz a későbbi visszafizetés. A másik, amely a termelést érinti, hogy ennek következtében az előállított termék is olcsóbbá váli, ami növeli a versenyképességüket - tette hozzá.

Közgazdászok ugyanakkor arra figyelmeztetnek, ha továbbra is csökkennek az árak, vagyis 0 százalék alatt marad az infláció, akkor az problémákot okozhat a [7]költségvetésnek. Deflációs környezetében ugyanis a lakosság kevesebbet vásárol, mert arra számít, hogy a következő hónapokban tovább csökkennek az árak. Így viszont kevesebb adó, főként áfa folyik majd be a költségvetésbe, ami megbonthatja a büdzsé egyensúlyát. A Híradó információi szerint a kormány és a jegybank is figyeli az inflációs folyamatokat és ha kell, akkor beavatkozik. 

hirado.hu - Duna Híradó
MTI Hírfelhasználó