Miért nem érdekes már Simon Gábor mentelmi bizottsági ügye?
A Jobbik nem a Fidesz kedvére szeretne tenni, hanem a saját útját járja, és Szegeden is lesz polgármesterjelöltje.
2014. július 10. 16:34

 Ezt hangoztatta a 180 percben Kulcsár Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Miért nem érdekes az új ciklusban Simon Gábor vagyonnyilatkozatos mentelmi bizottsági ügye? – ezt a kérdést tette fel a héten Kulcsár Gergely jobbikos országgyűlési képviselő, a mentelmi bizottság tagja, aki a témában a 180 perc csütörtöki adásában is nyilatkozott.

A politikus azt mondta, az előző parlamenti ciklus végén, márciusban az akkori mentelmi bizottság jelentést is készített az ügyben, a testület elnöke, Rubovszky György pedig kijelentette, hogy az új Országgyűlés kétharmados döntéssel törvényesen visszakérheti Simon Gábor képviselői tiszteletdíját. Ennek ellenére a kérdés nincs tárgysorozatban – tette hozzá.

Kulcsár Gergely szerint Simon Gábor ügyét a Fidesz csak kampánytémaként emlegette, a választások előtt jó volt neki ezzel foglalkozni, de komolyan nem gondolt arra, hogy visszakérjék a volt szocialista képviselő által felvett összeget. A jobbikos politikus szerint 36 millió forintról van szó.

Kulcsár Gergely közölte, hogy a mentelmi bizottság mostani elnöke, Velkey Imre szerint a testület már nem kezdeményezheti Simon Gábor ügyének tárgysorozatba vételét, mert a volt MSZP-s politikus már nem képviselő. Az előző ciklus végén össze kellett volna hívni egy parlamenti ülést, és azon lehetett volna az üggyel foglalkozni – mondta a jobbikos képviselő.

Kulcsár Gergely szerint a képviselői tiszteletdíj visszakérése törvényalkotási feladat is lenne. „Láthattuk, hogy a Fidesz az elmúlt években akár visszamenőlegesen is módosított törvényeket, és el tudta érni a saját céljait. Most, ez ügyben nem tesz semmit” – állapította meg a jobbikos képviselő, aki szerint azt is látni kell, hogy a vagyonnyilatkozat nem ér semmit, a Simon-ügy is ezt bizonyítja.

Hangoztatta, az utóbbi időben több fideszes parlamenti képviselő is „kifelejtett egy-két komoly ingatlant a vagyonnyilatkozatából”. A Jobbik ezért több törvénymódosító javaslatot tett le az asztalra, májusban például azt, hogy a vagyonnyilatkozat mellett – nem helyett – vagyonosodási vizsgálat is kellene a képviselőkről a ciklus elején és végén. A kétharmados többségben lévő Fidesz lesöpörte a javaslatot az asztalról – tette hozzá.

Simon Gáborról februárban derült ki, hogy több százmillió forintot tart egy bécsi számlán, amelyet nem tüntetett fel vagyonnyilatkozataiban. A szocialista politikust, aki a botrány kirobbanása után lemondott minden pártbéli tisztségérből, különféle minősítésű, többrendbeli adócsalással, valamint magánokirat-hamisítással gyanúsítják. Simon Gábor jelenleg házi őrizetben van.

A Kossuth Rádió műsorában Kulcsár Gergely, kérdésre válaszolva, a Jobbik belső viszonyaira is kitért. Azzal kapcsolatban, hogy a párt Csongrád megyei tagjai elégedetlenek az országos vezetéssel, a helyi szervezet vezető tisztségviselőinek többsége kilépett a pártból, a politikus azt mondta, nem ismeri a Csongrád megyei történések részleteit, de a hátterével tisztában van."Azt tudjuk, hogy a Fidesz azt szerette volna, ha a Jobbik nem indít Szegeden polgármesterjelöltet", és nem is a városi Jobbik, hanem a párt más szervezetei ugyanezt kezdeményezték. A Jobbik azonban nem a Fidesz kedvére szeretne tenni, hanem a saját útját járja, és Szegeden is lesz polgármesterjelöltje – hangoztatta.

Más pártok bele akartak avatkozni a Jobbik belügyeibe – innen indult a konfliktus, de ez meg fog oldódni – véli a politikus. Hozzátette: a Jobbikon belül nincs komoly törésvonal, az azonban természetes, hogy egy ekkora párton belül – főleg az önkormányzati választások előtt – vannak kisebb konfliktusok. Ezekről beszámolva pedig a sajtó bolhából elefántot csinál – jelentette ki a 180 percben Kulcsár Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője. 

Kossuth Rádió, 180 perc
  • A magyarok mindig rendes feltámadásra várnak
    "Mi, magyarok mindig rendes feltámadásra várunk", ez pedig csak akkor van, ha saját erőnkből tudjuk elhárítani a fenyegető veszélyt vagy saját erőnkből tudunk változtatni a sorsunkon - jelentette ki az Országgyűlés elnöke pénteken az Országházban rendezett Petneházy történelmi konferencián.
  • Az őszödi beszéd után megverték az embereket
    Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban az őszödi beszédet „dermesztő pillanatnak" nevezve a magyar politikában azt mondta: ijesztő dolog, hogy aki ezt az egész helyzetet előidézte, a beszédet elmondta, becsapta az embereket, hazugsággal került kormányra, elvette az emberek pénzét, majd csődbe vitte az országot még ma is a baloldal vezetője.
  • RMDSZ-kongresszus Marosszentgyörgyön
    A nemzeti identitás a legfontosabb közösségszervező szervező elv - hangoztatta Kelemen Hunor szövetségi elnök pénteken Marosszentgyörgyön, az RMDSZ 15. kongresszusán.
MTI Hírfelhasználó