Argentína kiszenvedte a döntőt
Argentína tizenegyesekkel verte ki Hollandiát, így megismétlődik a 24 évvel ezelőtti döntő.
2014. július 10. 09:50

A német-brazil után egy újabb Európa-Dél-Amerika párharc következett a világbajnokságon. Az első elődöntőben Németország kivégezte a házigazda brazilokat, (7-1-re győztek). Remek mérkőzésre volt kilátás, telt ház várta a csapatokat, Louis van Gaal holland kapitány nem változtatott a Costa Rica elleni kezdőcsapatán. A Dél-amerikaiakhoz visszatért Rojo a balhátvéd pozíciójába, és a 33 éves rutinos védőt, Martin Demichelist is a kezdőbe tette Sabella mester. Az elején tapogatózó játék zajlott, a kapuk nem forogtak veszélyen, óvatosabban játszottak a felek, az első lövésre a 13. percig kellett várni. Ekkor a Galatasaray játékosa Sneijder próbálkozott, lövése azonban jócskán elkerülte a kaput. Kettő perccel később egy 18 méteres Messi szabadrúgást ölelt magáhozCillessen. Az első félidő eseménytelen játékkal telt, a kapuk alig forogtak veszélyben, mezőnyfölényben inkább Argentína volt. A csapatok elsősorban arra figyeltek, hogy ne kapjanak gólt. A 23. minutumban egy szöglet után Garay fejelt fölé. Ezt követően is támadásban maradt Sabella csapata, de komolyabb helyzetet nem tudtak kialakítani. Hollandia azonban egy Jaanmaat beadás után van Persie révén, kis híján előnybe került. A Manchester United csatára elől, Garay blokkolt. A szünetig Robben késztette tapsra a nézőket még egy-két látványos jelenettel, de gól az első félidőben nem született.

A második játékrész sem hozott különösebb izgalmakat: a 13. percben az argentinok Higuain révén kerültek helyzetbe, de lövése mellé ment. Ezek után azonban inkább a hollandok voltak támadásban, előbb Sneijder lőtt, de Romero a helyén volt, majd Robben lövését blokkolták. Tíz perccel a vége előtt egy Messi beadást lőtt mellé a csereként beállt Agüero (az időközben megsérült Higuain helyére állt be). A 90. percben Robben még eldönthette volna a találkozót azonban Mascherano az utolsó pillanatban becsúszva menteni tudott.

Következett a hosszabbítás, ahol Robben cikázott és lőtt, de Romero egy robinsonáddal védte a lövést. A 115. percben Aguero lőhette volna a fináléba az argentinokat, de Sillessen könnyedén lehúzta a bőrgolyót. A mérkőzés végén Zabaleta megsérült, de Tabella mester már nem tudta őt lecserélni. Így a hosszabbítás is döntetlennel zárult. Következhettek a tizenegyesek, amit a hollandok kezdtek. Van Gaal ezúttal nem cserélt kapust (Costa Rica ellen ezzel nyert Hollandia). Az idegek harcát Argentína bírta jobban 4-2-re nyerték a büntetőpárbajt így ők lesznek a német csapat ellenfelei a döntőben.

P.A.
Címkék:
  • Orbán Viktor Madridban majd Párizsban tárgyal
    Az európai konzervatív pártvezetők találkozóját megelőzően került sor Orbán Viktor és Santiago Abascal, a VOX elnökének megbeszélésére, a téma az európai keresztény és konzervatív értékek védelme, a családok és a gyermekvállalás támogatása valamint az illegális bevándorlás elleni fellépés volt.
  • A csíkszeredai Szent Ágoston plébániatemplom felújítása
    A magyar kormány 26 millió forintos támogatásával cserélték ki a csíkszeredai Szent Ágoston plébániatemplom nyílászáróit és óriási méretű üvegfelületeit.
  • A V4-ek védelmi vezetői: egységes NATO, egységes EU
    A visegrádi országok (V4) - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - parlamentjeinek honvédelmi és rendészeti bizottságai kiállnak az egységes NATO és az egységes Európai Unió mellett - közölte a magyar országgyűlési bizottság elnöke a pénteki debreceni tanácskozás utáni sajtótájékoztatón
MTI Hírfelhasználó